NRK Meny
Normal

- Støre nektet å svare

Utenriksminister Jonas Gahr Støre nekter konsekvent å uttale seg om spørsmål knyttet til Tibet i den nye norske dokumentaren ”Tibets forbudte stemme".

Jonas Gahr Støre

– Støre står til stryk i Tibet-spørsmålet, mener regissør Øystein Rakkenes.

Øystein Rakkenes

Øystein Rakkenes

Foto: NRK

Øystein Rakkenes, regissøren bak dokumentaren, mener Støre i dette spørsmålet står til stryk.

Stengt for journalister

Siden opptøyene i Tibet i mars i år har kinesiske myndigheter lykkes med å legge lokk på det sensitive Tibet-spørsmålet. Til tross for mange drepte og arresterte, blir Tibet lite nevnt i oppløpet til OL. Tibet er dessuten stengt for journalister, slik at ingen får bekreftet hva som virkelig skjer og har skjedd i landet.

Den norske stiftelsen og radiostasjonen Voice of Tibet er en viktig kanal for frie nyheter inn til befolkningen i Tibet. I oppløpet til OL blir radioens signaler stadig sterkere støyet av kinesiske myndigheter, forteller Øysten Rakkenes til NRK Kulturnytt.

Les om filmen: Tibets forbudte stemme
Les: IOK kan ha godkjent sensur

Produksjonsselskapet Mpower Media står bak dokumentaren om Tibet. Til tross for at Kina lovet pressefrihet i forbindelse med OL i Beijing, ble filmteamet arrestert under dramatiske omstendigheter på Den himmelske freds plass, sier Rakkenes.

Tibetanere demonstrerer mot OL ilden i India, søndag 3. August 2008

Tibetanere i eksil demonstrerer mot den kinesiske OL ilden i India, søndag 3. August 2008

Foto: Ashwini Bhatia / AP

Ikke modne nok

Lederen i Voice of Tibet, Øystein Alme, er svært skuffet over norske myndigheters håndtering av Tibet-problemet. Alme kan legge fram nye opplysninger som viser at støysendingene nå tiltar i styrke.

Til tross for at kinesiske myndigheter har underskrevet internasjonale avtaler om at de ikke skal støye, så tør ikke norske myndigheter å ta tak i problemet, mener Alme.

- Det at Norge og andre vestlige land ikke har klart å samle seg om en felles kritikk av menneskerettighetssituasjonen i Tibet, viser at våre folkevalgte ikke er modne nok til å irettesette Kina på lik linje med alle andre overgripere, sier Øystein Alme i filmen.

- Støre ville ikke snakke med oss

Øystein Rakkenes har forsøkt å komme i kontakt med det norske utenriksdepartementet og spesielt Jonas Gahr Støre, uten å lykkes.

- Det har ikke gått bra i det hele tatt. Den berøringsangsten som Kina er gjenstand for har jeg ikke møtt maken til i min karriere. Utenriksministeren nekter plent å kommentere noe som har med Voice of Tibet å gjøre. Vi ville vise hva som er den norske holdningen til Kinas Tibet-politikk, men verken utenriksministeren eller handelsministeren ville ikke snakke med oss, sier Rakkenes.

Videre forteller regissøren at han prøvde å stille Støre to spørsmål på et åpent møte ved Universitetet i Oslo.

- Han avviste og påstod at han ikke kunne svare når vi ikke hadde en avtale. Når vi sa vi hadde forsøkt å få en avtale, ville han likevel ikke svare. Det er tydelig at Tibet har blitt et ikke-tema også i norsk politikk de siste månedene, sier Rakkenes.

Kinesisk politimann står vakt foran et OL skilt ved den himmelske fredsplass i Beijing.

– Kinesiske myndigheter strammer inn grepet i forkant av OL, mener Rakkenes.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

- Skuffet over Støre

Til tross for at Jonas Gahr støre kanskje er Norges mest populære politiker for er Rakkenes ikke imponert over hans holdning i denne saken.

- I denne saken synes jeg han står til stryk. Jonas Gahr Støre er utvilsomt en svært dyktig politiker, men i dette spørsmålet synes vi at han nå, spesielt før OL, og spesielt også fordi vi vet hva som skjedde i Tibet i mars i år, så er jeg overrasket og skuffet at han ikke kunne kommentere denne saken.

Rakkenes mener at det ikke er samsvar mellom Norges holdninger i ytringsfrihetsspørsmål og den norske Tibet-politikken.

– Nei det er det ikke. Jens Stoltenberg gikk ut og kritiserte Robert Mugabe og innenrikspolitikken i Zimbabve tidligere i år. Men det ser ut som det er andre regler for både ytringsfrihet og hva slags kritikk vi tillater oss når det gjelder Kina, avslutter Rakkenes.

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.