Hopp til innhold

Lover fritt internett under OL

Det har stormet rundt IOK etter at de kinesiske OL-arrangørene denne uken opplyste at de kom til å bedrive internettsensur overfor utenlandske journalister.

Den himmelske fredsplass, Beijing
Foto: AXEL SCHMIDT / AFP

IOC-representant Gerhard Heiberg

IOC-representant Gerhard Heiberg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Ole Torp

Ole Torp, NRKs korrespondent i Beijing.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK
Kina-ansvarlig i Amnesty Gerald Folkvord

Gerald Folkvord, Kina-ansvarlig i Amnesty Inernatsional.

Foto: Amnesty International

– Nå er det løst, hevder styremedlem i IOK, Gerhard Heiberg, som innrømmer at IOK kan ha godkjent sensuren.

Innrømmer sensur

– Det er vel kanskje noen i IOK som har sagt at dette var greit, men da vi diskuterte det og trakk fram kontraktene som ble undertegnet allerede da Kina ble tildelt lekene i 2001, så fant vi ut at dette ikke var tillatt og at vi måtte endre det, og det har vi gjort, sier Gerhard Heiberg. Han var i går i forhandlinger med OL-arrangørene for å sikre at internett-tilgangen på pressesenteret blir helt fri.

Les: – IOK må handle nå

– Det som skjedde var at man i organisasjonskomiteen her fant ut at man ville blokkere en del sider på internett. Dette er ikke i samsvar med avtalen IOK har med arrangørene. Vi har hatt noen møter, og sakte men sikkert har dette løst seg på en skikkelig måte for alle parter, sier Heiberg.

Pressefrihet

For noen uker siden uttalte IOK-president Jaques Rogge at "For første gang kommer utenlandske medier til å kunne rapportere fritt og internett kommer ikke til å være sensurert". Men OL-arrangørene ville det annerledes. Flere journalister på pressesenteret har de siste dagene opplevd at blant annet Amnesty sine nettsider har blitt sensurert.

I går kveld uttalte Kinas president Hu Jintao seg om pressefrihet under OL.

– Døren til Kina står alltid vidåpen. Det gjelder både under og etter OL. Vi vil alltid ønske utenlandske journalister velkommen for å dekke hva enn som måtte skje i landet, uttalte Hu.

Les: For lite kritisk til Kina

Men det er enda uklart om internett kommer til å være helt åpent for journalistene. Ifølge IOK er det opp til arrangørene å snarlig redegjøre for hvordan de vil løse dette. Sun Weide, talsmann for de kinesiske OL-arrangørene, sier til Reuters i dag at samtalene med IOK gikk bra, men at han ikke kommenterer om spesifikke nettsteder nå vil bli åpnet.

Kjernen av sensur

Amnesty International i Norge tror ikke på verken kineserne eller Heiberg. Kina-ansvarlig i Amnesty, Gerald Folkvord mener Kina må bli mer åpent.

– Vi er fortsatt avventende, men jeg forventer at alle nettsider skal være fritt tilgjengelige for journalister som jobber fra Beijing akkurat som fra et Vestlig land.

Nyhetsbyrået AP melder nå i ettermiddag at sider som angår frihetskampen i Tibet og livssynsbevegelsen Falun Gong fortsatt vil være stengt, også for utenlandske journalister. Kinesiske myndigheter mener dette er nettsider som ikke har relevans for de olympiske lekene. Pressesjef i IOK, Kevan Gosper, stiller seg bak denne konklusjonen og godtar dermed at enkelte nettsider forblir sensurert. Gerald Folkvord i Amnesty er skuffet.

– Vi er midt i kjernen av sensur. Det er det alle sensurmyndigheter verden over sier. "Du trenger ikke tilgang til de sidene som vi ikke vil at du skal lese. Da leser du bare feilinformasjon som du ikke trenger", sier Folkvord.

– Delvis fornøyd

NRKs korrespondent i Beijing, Ole Torp, er delvis fornøyd med at noen nettsider nå har blitt tilgjengelige.

– Vi har hatt møter i den internasjonale presseklubben i dag, og vi er delvis fornøyd med at det har blitt åpnet for en del av de sidene som inntil i går var stengt. Men vi kan ikke bli helt fornøyde så lenge noen informasjonskanaler fortsatt er stengt.

– Det er vanskelig å rapportere fra kina. Det er ikke alt som er åpent her. Det må man faktisk se i øynene, sier Torp.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.