Hopp til innhold

- Savner SVT og BBC

Kulturminister Trond Giske beklager at verken Sveriges television eller internasjonale nyhetskanaler får plass i den nye kanalpakken til RiksTV.

RiksTV logo Riks TV
Foto: Nettside

SVT

Giske understreker at det har vært RiksTVs oppgave å lage den pakken som de synes er mest fornuftig. Men at han som kulturminister savner de nordiske allmennkringkasterne.

- Jeg tror den utvekslingen vi har hatt av programmer mellom nordiske land, og da særlig Norge og Sverige, er med på å gi oss mer informasjon, mer kunnskap og mer kultur slik som en allmennkringkaster skal levere.

 

Ønsket statlig utbygging

Likevel mener han at Kulturdepartementet har vært klare nok på sine ønsker.

- Vi hadde stilt noen klare krav til RiksTV i forhold til hvilke forpliktelser de har blant annet i forhold til NRK og TV2s kanaler, og en frikanal og lokal-tv som heldigvis blir gratis. Det øvrige måtte de foreta valg på egenhånd, i forhold til hva som var riktig for dem.

Han peker på at det ikke er mulig for departementet å ta mer styring.

- Hadde vi bygget ut nettet statlig, slik opposisjonen foreslo da vi satt i opposisjon til Bondevik-regjeringen, så hadde vi hatt mer styring på det. Det var ikke mulig nå, understreker han.

Trond Giske

Giske: Ønsket statlig utbygging av digitalt bakkenett da saken ble vedtatt i forrige Stortingsperiode.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Tror på endring

Giske tror likevel ikke at det ikke vil ta lang tid før de nordiske allmennkringkasterne er på plass i tilbudet, etter at det digitale bakkenettet vil være fullt utbygd.

- Vi vet at RiksTV fra 2010 vil få betydelig større bredde i båndet, da kan de sende flere kanaler og det blir mye bedre plass. Jeg håper virkelig at de da også vil gi plass til flere nordiske allmennkringkastere, jeg tror folk ønsker seg det og at RiksTV gjør lurt i å prøve å få til det.

- hva med BBC, CNN og andre internasjonale nyhetsprogrammer?

- Jeg personlig er også interessert i de kanalene. Jeg tror at etter 2009 når man får større plass i nettet, at man kan få større utvalg også av internasjonale nyhetskanaler og også et system hvor man kan kjøpe en og en kanal, sier Giske.

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.