NRK Meny
Normal

- Savner SVT og BBC

Kulturminister Trond Giske beklager at verken Sveriges television eller internasjonale nyhetskanaler får plass i den nye kanalpakken til RiksTV.

RiksTV logo Riks TV
Foto: Nettside

SVT

Giske understreker at det har vært RiksTVs oppgave å lage den pakken som de synes er mest fornuftig. Men at han som kulturminister savner de nordiske allmennkringkasterne.

- Jeg tror den utvekslingen vi har hatt av programmer mellom nordiske land, og da særlig Norge og Sverige, er med på å gi oss mer informasjon, mer kunnskap og mer kultur slik som en allmennkringkaster skal levere.

 

Ønsket statlig utbygging

Likevel mener han at Kulturdepartementet har vært klare nok på sine ønsker.

- Vi hadde stilt noen klare krav til RiksTV i forhold til hvilke forpliktelser de har blant annet i forhold til NRK og TV2s kanaler, og en frikanal og lokal-tv som heldigvis blir gratis. Det øvrige måtte de foreta valg på egenhånd, i forhold til hva som var riktig for dem.

Han peker på at det ikke er mulig for departementet å ta mer styring.

- Hadde vi bygget ut nettet statlig, slik opposisjonen foreslo da vi satt i opposisjon til Bondevik-regjeringen, så hadde vi hatt mer styring på det. Det var ikke mulig nå, understreker han.

Trond Giske

Giske: Ønsket statlig utbygging av digitalt bakkenett da saken ble vedtatt i forrige Stortingsperiode.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Tror på endring

Giske tror likevel ikke at det ikke vil ta lang tid før de nordiske allmennkringkasterne er på plass i tilbudet, etter at det digitale bakkenettet vil være fullt utbygd.

- Vi vet at RiksTV fra 2010 vil få betydelig større bredde i båndet, da kan de sende flere kanaler og det blir mye bedre plass. Jeg håper virkelig at de da også vil gi plass til flere nordiske allmennkringkastere, jeg tror folk ønsker seg det og at RiksTV gjør lurt i å prøve å få til det.

- hva med BBC, CNN og andre internasjonale nyhetsprogrammer?

- Jeg personlig er også interessert i de kanalene. Jeg tror at etter 2009 når man får større plass i nettet, at man kan få større utvalg også av internasjonale nyhetskanaler og også et system hvor man kan kjøpe en og en kanal, sier Giske.

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.