NRK Meny
Normal

- Nasjonalmuseet svikter mangfoldet

Nasjonalmuseet svikter det kulturelle mangfoldet mener lederen for Mangfoldsåret 2008. Museet har avlyst en utstilling med internasjonal samtidskunst som skulle være museets flaggskip for satsing i Mangfoldsåret.

Bente Møller

- Norges største museum forholder seg ikke til en global samtid, sier koordinator for Mangfoldsåret, Bente Møller.

Foto: Pressefoto

Bente Møller er koordinator for Mangfoldsåret 2008. Det hun som skal følge opp kulturministerens pålegg til landets kulturinstitusjoner om mer kulturelt mangfold. Møller er skuffet over at Nasjonalmuseet avlyste sin viktigste utstilling i mangfoldsåret.

- Dette vitner om at landets største museum ikke forholder seg godt nok til samtiden, for vår samtid er global.  Jeg mener at Nasjonalmuseet burde få klar beskjed fra Kulturdepartementet om at de må sette i mer vilje og flere ressurser til å forholde seg til den tiden de lever i, sier hun.

Ordknapp direktør

Direktør ved Nasjonalmuseet Allis Helleland vil ikke intervjues om saken. Hun sier til Kulturnytt at utstillingen "New Internationalism" ble avlyst av økonomiske årsaker.

I forrige uke kunne Kulturnytt fortelle om frustrerte kunstnere, sviktende publikumsbesøk og tomme saler i Nasjonalmuseets visningslokaler for samtidskunst.

Men det kunne vært annerledes. For fram til i høst jobbet museet med utstillingen "New Internationalism", en internasjonal samtidskunstutstilling som skulle vise både norske kunstnere som har slått gjennom internasjonalt og internasjonale kunstnere som er bosatt i Norge.

Allis Helleland

- Utstillingen ble avlyst av økonomiske årsaker, sier direktør ved Nasjonalmuseet, Allis Helleland.

Foto: Kristiansen, Lars Harald J. / SCANPIX

Bruker ikke egne midler på mangfold

Men i løpet av høsten, bare kort tid etter at Allis Helleland tok over som direktør, ble denne utstillingen fjernet fra programmet.

På Nasjonalmuseets mangfoldsprogram står nå en større utstilling om afrikansk kunst som skal vises til høsten. Men denne utstillingen er eksternt finansiert.

Bente Møller mener Nasjonalmuseet må være villig å bruke av egne penger også når det gjelder mangfold.

- Jeg tror svært få tusenlapper av deres budsjett på flere hundre millioner går til arbeid med kulturelt mangfold.

Får støtte

Ledelsen for mangfoldsåret får støtte av nettverket Du store verden, som arbeider med internasjonal kulturformidling.

- Ledelsen i Nasjonalmuseet bør bestemme seg for å ta dette på alvor. Det er ikke nok med ett prosjekt, men vi må se at en hel prosess settes i gang og at hele institusjonen er med på det, sier Eli Borchgrevink i Du store verden.