Hopp til innhold

- Helt jævlig

Russen har fått hard kritikk for russelåta der folk oppfordres til å danse som de har downs eller cerebral parese. Aleksander fra «Ingen Grenser» lar seg ikke provosere, mens andre kjendiser føler at russen har tråkket over en grense.

Hege-Anette, Aleksander og Jesper om russesangen om downs og cp.

– Dårlig gjort, mener Hege-Anette fra «Tangerudbakken». Aleksander Øverland Berg fra «Ingen Grenser» lar seg ikke provosere, men Jesper Odelberg synes russesangen som oppfordrer til å «danse som du har Cp» er «helt jævlig».

Foto: NRK/SCANPIX/TVNORGE

Russelåta er laget av Apollo og Finger'n, kjent fra Klovner i Kamp, og har vakt sterke reaksjoner. CP-foreningen mener sangen sprer fordommer og latterliggjør folk med funksjonshemminger. Reaksjonene har ikke latt vente på seg, men ikke alle med CP tar dette så alvorlig.

Aleksander Øverland Berg fra NRK-serien «Ingen Grenser» har ikke hørt selve låta, men syns teksten virker for dum til å bli provosert.

– Russelåter er jo bare teite uansett, så jeg klarer bare ikke å la meg provosere av dette, forteller Aleksander til NRK.no.

Jeg vil danse som om jeg har CP. Vil du danse som om du har CP? Jeg vil danse som om jeg har downs. Vil du danse som om du har downs?

Fra konseptlåta til bussen Streetwise 2010

Hør låten her: Hør hele låta her (Youtube)

Forstår at det sårer

Likevel forstår han godt at folk med CP eller andre funksjonshemninger finner russelåta støtende.

– Ja, jeg forstår veldig godt at andre blir provosert og såret av dette. Det er jo selvsagt trist. Men det er tross alt ytringsfrihet i dette landet, så jeg syns at dette får stå for russens egen regning.

Se: Se Ingen Grenser

Les: «Ingen Grenser»-gjengen ut på tur igjen

– Russ tenker ikke

Aleksander var selv russ i 2000 og har gjort sine egne erfaringer i den røde kjeledressens tjeneste. Han mener russ på mange måter er unnskyldt på bakgrunn av hva man kan forvente.

– Russen er ikke akkurat kjent for å tenke veldig langt, men jeg vil oppfordre de til å se «Ingen Grenser». Da kan de jo selv vurdere om vi som har CP vil ha problemer med å danse eller gjøre andre ting.

– Dårlig gjort av russen

Hege Anette fra tv-programmet «Tangerudbakken»

– Dårlig gjort, mener Hege-Anette fra «Tangerudbakken».

Foto: Peter Ask/TV Norge

Hege-Anette Havik i «Tangerudbakken Borettslag» har foretatt en grundig gjennomgang av låta og er knusende i sin dom over russen.

– Dette er dårlig gjort og jeg liker ikke at de henger ut folk med downs og CP på denne måten. Jeg syns det er mobbing og diskriminering og det liker jeg ikke, forteller Hege-Anette til NRK.no.

Hun synes russen burde ha tenkt seg bedre om og syns dette blir for dumt.

– Russen må huske på at vi er mennesker vi også og de bør heller finne på noe annet enn å gjøre narr av de som er annerledes. Det blir bare dumt, slår Hege-Anette fast, og legger til at hun verken likte låtas innhold eller musikk.

– Helt jævlig

Jesper Odelberg

Komiker Jesper Odelberg liker ikke måten russen fremstilller folk med CP og downs syndrom på.

Foto: Odelberg.se

Den svenske komikeren Jesper Odelberg har selv CP og er kanskje mest kjent i Norge for samarbeidet med Otto Jespersen. Han blir forbannet når han hører hva russen har funnet på.

– Jeg blir sint når jeg hører om dette. Det er en dårlig ide med lettkjøpte poeng som gjør narr av oss CP-rammede. Jeg syns rett og slett at dette er jævlig, slår den svenske komikeren fast.

Bidrar til undertrykkelse

– Jeg har jobbet med humor i over tjue år og dette kan på ingen måte ses på som morsomt. Russen forstår ikke hva de driver med og jeg blir lei meg på vegne av menneskeheten når slike ting som det her skjer, sier Odelberg til NRK.no.

Han mener at slike ekspempler kan få mer alvorlige konsekvenser enn hva russen har tenkt på.

– Dette er barnslig og bidrar til undertrykkelse av handikappede, mener Odelberg som trekker på smilebåndet når han får spørsmål om selve musikken.

– Refrenget går jo bare opp igjen og opp igjen med det samme. Dessuten mangler det rytme og man skulle vel tro at to rappere kunne bedre enn som så, avslutter komikeren.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters