- Russelåt er dypt diskriminerende

Russen oppfordres til å danse som om de har cerebral parese. Låtskriverne møter stor kritikk.

Russ 2010

Årets russ i Halden og omegn startet sin russefeiring tidligere i april.

Foto: Frans Graham Guttormsn / NRK

To av Norges fremste hiphopere, Apollo kjent fra Yoga Fire og Finger'n fra Klovner i Kamp, har laget en låt til russen. I teksten oppfordrer de russen til å danse som om de har funksjonshemningene cerebral parese eller Downs syndrom.

LES OGSÅ: Aleksander fra «Ingen Grenser»: – Lar meg ikke provosere

– Burde ikke rakke ned på enkelte grupper

Nå får de de kritikk fra flere hold. En av årets mange russ, 18 år gamle Stine, har selv cerebral parece (CP). Hun mener at etablerte artister burde holde seg for god til slike tekster.

– Det viser bare hvor uvitende folk er om ulike diagnoser og funksjonshemninger. Profilerte personer burde holde seg for god for å rakke ned på enkelte grupper.

Jeg vil danse som om jeg har CP. Vil du danse som om du har CP? Jeg vil danse som om jeg har downs. Vil du danse som om du har downs?

Fra konseptlåta til bussen Streetwise 2010

– Det skal være gøy å være på russetreff og man skal føle at man er en del av et fellesskap. Å danse som om du har CP, blir ikke akkurat forbundet med noe positivt, sier Stine som synes det er viktig å få fram at folk med cerebral parese er helt forskjellige og at du ikke nødvendigvis ser at folk har denne funksjonshemningen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Et overgrep

CP-foreningen mener sangen sprer fordommer og er med på å latterliggjøre og nedvurdere personer med funksjonshemning. Også Likestilling- og diskrimineringsombudet mener det er uheldig dersom noen føler seg trakassert.

Kjersti Goksøyr har en datter med Downs syndrom, og har i en årrekke kjempet mot diskriminering av funksjonshemmede. Hun mener at sangen er et overgrep.

– Jeg synes den er utrolig ekkel, og den provoserer meg. Jeg synes den er dypt diskriminerende, og respektløs overfor en gruppe mennesker. Den kan nesten betegnes som et overgrep, sier Goksøyr.

Russen samlet seg for å danse mellom russebiler og busser.

Musikk er en viktig del av russefeiringen. Og russen finner danseplass mellom russebusser og -biler.

Foto: Frans Graham Guttormsen / NRK

– Ønsket ikke provosere

Finger'n, kjent fra Klovner i kamp, sier til NRK at det verken har vært meningen å provosere eller diskrimere noen. Utover det har det ikke vært mulig å få en ytterliggere kommentar fra de to hiphop-artistene.

Låta er skrevet til en av årets russebusser, men er også aktuell til et samlealbum med russelåter som plateselskapet Universal skal gi ut. Peter Peters som er ansvarlig for utgivelsen, sier til NRK at de ikke vil fungere som et et sensurerende organ, og henviser til ytringsfriheten.

Ifølge Peters har de kun hatt fokus på hit- og dansepotensial i sin utvelgelsesprosess. Stine tror at en albumutgivelse kan føre til enda flere fordommer.

– Jeg vet ikke hvem som kommer til å kjøpe dette albumet, men når man tenker på tidligere russelåter som for eksempel «Boten Anna», så er det veldig mange barn som går rundt og synger på disse låtene. De kommer ikke til å skjønne budskapet eller betydningen av det de synger, og på den måten kommer de til å spre fordommer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • All By Myself med KORK

  KORK gjør sitt beste for å holde motet oppe når de ikke kan møtes på spillekontoret.

  Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?
 • Sangeren Bill Withers er død

  Den amerikanske sangeren og komponisten som blant annet sto bak låten «Ain't No Sunshine» er død, 81 år gammel. Withers døde av hjerteproblemer tidligere denne uken.

  Bill Withers
  Foto: Reed Saxon / NTB/Scanpix
 • Mediegiganter sammen mot korona

  BBC Global News, CNN International og Euronews går sammen i kampen mot den globale helsekrisen. De donerer gratis sendetid til informasjon om koronasmitten som til sammen når over 800 millioner mennesker, skriver CNN. Sendetiden gis til større flerspråklige organisasjoner og helsemyndighetersom vil beskytte befolkningen og hjelpe til med å stoppe spredningen av koronaviruset.