Hopp til innhold

- Bare tøv i Max-Manus-film

Max Manus ville snudd seg i graven dersom han hadde sett filmen om seg selv, mener historieprofessor (innfelt).

Aksel Hennie i "Max Manus" med professor Lars Borgersrud innfelt.
Foto: Scanpix

Storfilmen om krigshelten Max Manus har fått konsulenthjelp fra Hjemmefrontmuseet, men historieprofessor Lars Borgersrud mener museet fordreier krigshistorien.

Hør debatten med Per Egil Hegge, tidligere redaktør i Aftenposten, og Arnfinn Moland, direktør i Hjemmefrontmuseet: Debatt om filmen

Video: Gunnar Sønsteby: Det er en realistisk film

Les også: Besøksrekord for "Max Manus"

Les også: Anmelderne fornøyde med Max

Se bilder og video fra premieren: Kongen rørt av "Max Manus"

- Max Manus var aldri i kamp i Finland

Borgersrud sier det er ren fiksjon at Max Manus deltok i kamper i Finland, slik det fremgår i filmen. Borgersrud reagerer på at direktøren ved Hjemmefrontmuseet, som har vært filmskapernes hovedkonsultent, har godkjent dette.

- Et gjennomgangstema i denne filmen er Max Manus sin innsats under Vinterkrigen i Finland. Vi ser hvordan han stormer fram, skyter ned russiske soldater mens bombene drønner rundt oss. Vi ser også hvordan han dreper en russisk soldat med en kniv. Denne åpningsscenen kommer igjen som flashback gjennom hele filmen. Noe av traumet som personen Max Manus levde med under krigen skal tilsynelatende stamme fra dette. Og dette har direktøren ved Hjemmefrontsmuseet godkjent. Problemet er at dette bare er tøv; Max Manus var aldri i kamp i Finland, sier Borgersrud til NRK.

- Det har dannet grunnlag for at filmskaperne har skapt et grep i filmen som er en ren fiksjon. Max Manus ville snudd seg i graven om han visste om dette, sier han.

Max Manus

Det er ren fiksjon av Max Manus deltok i kamper i Finland, mener Lars Borgersrud.

Foto: Erik Aavatsmark/Filmkameratene

- Historisk korrekt

Arnfinn Moland avviser kritikken.

- Jeg har ingen grunn til å stoppe en filmskapers fremstilling av en hovedpersons rolle. Max Manus meldte seg til kamp i Finland. Kolbein Laurings dagbok forteller om kraftige trefninger. Han forteller om kraftig artilleri-ild og maskingevær-ild som varte opp til seks timer. For en en filmskaper er dette mer enn godt nok til å lage kunstneriske scener som er nødvendig for filmen, sier direktør ved Hjemmefrontmuseet Arnfinn Moland.

Moland understreker også at filmen har to tidsvitner, Tikken Manus og Gunnar Sønsteby, som sier at filmen er nær opp til det de opplevde under krigen.

- Tikken Manus som levde sammen med Max Manus i 50 år, har sagt at det var det han opplevde i Finland som var bakgrunnen for hans store traumer etter krigen, sier Moland.

- Så du mener det er historisk korrekt at han var i trefninger?

- Det er fullstendig dekning for de scenene. Det er klart at en filmskaper har frihet til selv å bestemme hvordan han skal bygge opp en film. Det sier litt om Borgersruds måte å tenke på at jeg skulle stoppe en filmskapers ønske. Det er ikke slik det fungerer, sier han.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.