Hopp til innhold

Anmelderne fornøyde med Max

De fleste av dagens aviser gir "Max Manus" en femmer.

Skuespiller Aksel Hennie spiller Max Manus.

Flere anmeldere fremhever Aksel Hennies rolletolkning som et bærende element i 'Max Manus'.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

VGs anmelder Jon Selås skriver at filmen er en sterk, medrivende og dypt menneskelig troverdig historie. Han skriver at filmen stødig oppfyller kravene til både god og sterk historiefortelling, et engasjerende personportrett og dertil en påminnelse til nye generasjoner om hva det faktisk har kostet å skape det Norge vi lever i i dag. Han gir ”Max Manus” en femmer.

LES: Hennie fryktet kritikk fra Tikken

Dagbladets anmelder Eirik Alver mener ”Max Manus” er et stykke solid film, med interessant innhold og troverdig spill. Han mener filmskaperne har lykkes med sin kronologiske og ukompliserte fortellerteknikk, og at det teknisk sett ikke er noe å sette fingeren på, verken når det gjelder lydarbeid, klipp, lyssetting, eller effekter. Han fremhever Aksel Hennies innsats, og tror filmen vil stimulere til debatt om viktigheten av sabotørenes innsats. Også Dagbladet gir terningkast fem.

Aftenpostens anmelder Per Haddal gir filmen en firer. Han mener filmen er flott men friksjonsfri, og at Aksel Hennie er førsteklasses i rollen som Max Manus. Haddal skriver at han aldri har sett proffere actionscener og riktigere scenografi og flottere spesialeffekter i en norsk krigsfilm. Likevel etterlyser Aftenpostens anmelder vilje til å ta flere risikoer i en film som handler om risikotagere.

Se bilder og videoer her!

Dagsavisens Mode Steinkjer gir filmen en femmer, og kaller den et effektivt og severdig krigsdrama fra vår egen fortid. Han mener filmskaperne lykkes i å kombinere det storslåtte med enkeltindividet, og fremhever Aksel Hennies rolletolkning, troverdig produksjonsdesign og godt håndverk som filmens viktigste elementer.

NRK P2s Einar Guldvog Staalesen triller terningen til en femmer, og kaller ”Max Manus” en god og sannferdig film. Likevel mener han at enkelte produksjonstekniske elementer ødelegger illusjonen.

Les hele anmeldelsen her

Også NRK P3s Birger Vestmo gir filmen terningkast fem. Han mener historien er som skapt for en spillefilm, og at resultatet er så godt som vi hadde lov til å håpe det skulle bli.

Adresseavisas anmelder Terje Eidsvåg gir terningkast fire. Han skriver at Aksel Hennie bærer filmen og får den til å virke litt bedre enn den strengt tatt er. Det mest diskutable ved den, er hvor tradisjonell og gammeldags den er i innhold, skriver Eidsvåg.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor