NRK Meny
Normal

- Bare en midlertidig ulempe

At en av verdens største tjenester for fildeling er blitt stoppet vil bare være en midlertidig ulempe for fildelere, mener ekspert.

Limewire.com

Nettstedet Limewire er blitt stoppet, men vil det påvirke den ulovlige fildelingen?

Foto: Limewire.com

LimeWire var inntil i går en av de aller største fildelingstjenestene på nettet.

En amerikansk dommer har satt en stopper for fildelingstjenesten LimeWire.

En amerikansk dommer har satt en stopper for fildelingstjenesten LimeWire.

Foto: Colorbox
Stengt av dommer

Nå er den blitt stengt etter at en dommer i New York utstedte et pålegg som stoppet en flere år lang rettslig kamp mellom Lime Group og den amerikanske platebransjens organisasjon (RIAA).

Selskapet bak LimeWire er blitt pålagt å avvikle muligheten til å søke, laste ned og laste opp innhold gjennom sin fildelingstjeneste.

Dommen sa blant annet at tjenesten «med overlegg skapte stor skade ved å dele tusenvis av kopibeskyttede verk mellom sine over 50 millioner månedlige brukere».

Vil være begynnelsen

Fra RIAA kom følgende uttalelse:

«Denne tjenesten har gjennom store deler av det siste tiåret brutt loven. Retten har nå kommet med en kjennelse som vil være begynnelsen på å kunne plukke fra hverandre den massive piratkopieringsmaskinen eierne bak har brukt til å berike seg så enormt på» heter det i uttalelsen.

«I januar vil det komme en rettssak som vil forsøke å finne det rette nivået på erstatning for å kompensere plateselskapene, etter milliarder av ulovlige nedlastinger som skjedde gjennom dette systemet» heter det videre.

Trolig vil plateselskap over hele verden nå gni seg i hendene og tenke at kampen mot ulovlig nedlasting snart er vunnet.

Ikke de store konsekvensene

Mark Mulligan er visepresident ved Forrester Research og har spesialisert seg på musikk.

Mark Mulligan er visepresident ved Forrester Research og har spesialisert seg på musikk. Han tror ikke dommen mot LimeWire får de store konsekvensene.

Foto: Forrester Research

Men Mark Mulligan, en analytiker ved Forrester Research som har spesialisert seg på musikk, tror ikke denne rettskjennelsen vil få de store konsekvensene for ulovlig nedlasting.

- Dette er viktig til en viss grad, men jeg vil ikke si det er et paradigmeskifte, eller at dette vil endre det totale landskapet for fildeling sier Mulligan til The Guardian.

- Det er mange fildelingsnett der ute som vil tilpasse seg før den lovgivende prosessen har hentet dem inn. Se på Napster og Kazaa, det finnes mange eksempler, sier han videre.

«Game over»

Napster var en av de aller første store tjenestene for ulovlig fildeling på nettet, men måtte si takk for seg i 2002 etter en rekke rettslige prosesser.

I dag har Napster tilpasset seg og eksisterer som en lovlig tjeneste for kjøp av musikk.

En talsmann for Lime Group innrømmer at det er «Game over» for deres fildelingstjeneste, men sier selskapet jobber med ideer for andre tjenester som passer bedre i forhold til loven om opphavsrett.

Kulturstrøm

  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.

  • Stanser Nobel-senter

    En svensk domstol setter foten ned for den planlagte byggingen av det som skulle bli Nobelstiftelsens nye storstue på Blasieholmen i Stockholm. Miljødomstolen mener uerstattelige kulturhistoriske verdier ville gått tapt dersom byggeprosjektet hadde blitt gjennomført (NTB).