Hopp til innhold

- Media har skapt et overvåkningssystem

Noen kjendiser får ikke være i fred, uansett hva de gjør. Nå mener medieekspert at systemet for å tipse media, bør avskaffes.

Tone Damli Aaberge og Gunnar Bodahl-Johansen

Selv offentlige personer må ha en grense for privatlivet og offentlighet, mener Gunnar Bodahl-Johansen.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Kjendisparet Tone Damli Aaberge og Aksel Hennie gikk denne uken ut og truet med rettssak mot Se og Hør.

Bladet har til sammen hatt fire forsider med bilder av paret, flere skal være tatt i private sammenhenger.

Massivt press

Men det er ikke bare Damli Aaberge og Hennie som har opplevd Se og Hør på nært hold.

Petter Nome opplevde et massivt press fra ukebladet da han ble kjæreste med journalist Hilde Hummelvoll. Journalister fra Se og Hør ringte flere ganger i uken og spurte om de kunne skrive om dem. Pressmiddelet var alle tipsene de hadde fått inn fra helt vanlige folk.

– En gang vi dro på en litt hemmelig utflukt til Karlstad i Sverige en grå oktoberdag. Vi fikk beskjed fra Se og Hør ganske umiddelbart om at de hadde fått inn over 40 tips av folk som hadde sett oss i gatene i Karlstad, forteller Nome.

Saksøkte Se og Hør

Også Lars Lillo Stenberg har også vært i konflikt med ukebladet. Han gikk til sak mot dem da de tok et bilde i bryllupet hans, uten lov.

Rettsak mellom Lars Lillo Stenberg, Andrine Sæther og Se og Hør.

Rettsak mellom Lars Lillo Stenberg, Andrine Sæther og Se og Hør.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Han mener presset mot Tone Damlie Aaberge og Aksel Hennie kanskje er enda verre, da bildene som tas av dem er i helt vanlige dagligdagse situasjoner.

– Det er usmakelig, ufint, udannet og uhøflig. De stjeler private øyeblikk og gjør dem offentlige, sier Lillo Stenberg.

Har en god sak

Han viser til Caroline-dommen, hvor prinsesse Caroline van Hannover vant i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg fordi pressen hadde tatt bilder av hverdagslige situasjoner.

– Jeg tror Damlie Aaberge og Hennie har en kjempegod sak mot Se og Hør, sier han.

Men han stiller seg tvilende til om en dom i Pressens Faglige Utvalg (PFU) i det hele tatt får noen ettervirkninger.

Overvåkningssamfunn

– Systemet for å tipse media bør avskaffes. Det mener Gunnar Bodahl-Johansen ved institutt for journalistikk.

Han mener noen media langt på veg har skapt et overvåkningssystem over kjente personer, og ønsker å kvitte seg med hele tipsingen.

– Med et litt styggere ord kan vi kalle det et angiversystem der kjente personer blir overvåket, sier han.

Bodahl-Johansen understreker at det også skal være en grense for mennesker som selv velger å oppsøke offentlighetens lys.

– Mange ønsker å stå frem i se og hør fordi det tjener deres posisjon som kjendiser. Men det betyr ikke at det ikke skal trekkes en grense.

- Ikke gi dem noe

Ifølge Petter Nome må kjendiser sørge for å sette klare grenser fra dag én, dersom de ønsker å unngå paparazzi-fotografer, eller å få ukebladet på besøk i skilsmisser, og lignende.

– Hvis du har gitt dem lillefingeren, så har du gitt dem resten av livet. Sånn er det bare. Du stiller syltynt hvis du kommer etterpå og sutrer, dersom du har samarbeidet med dem, for ikke å snakke om hvis du har fått penger og sydentur, sier han.

Det har ikke lyktes NRK å få tak i Se og Hør.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.