Hopp til innhold

Audun Tylden er død

Platedirektøren og produsenten Audun Tylden døde natt til mandag. Etter lengre tids sykdom sa hjertet stopp. - Han var blant de viktigste, sier Bård Ose.

Audun Tylden

Audun Tylden mottok i 2009 Bransjeprisen da Spellemann-prisene ble delt ut.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Audun Tylden, platedirektør Tylden & co.

Audun Tylden var svært aktivt tilstede i det norske danseband-miljøet, her på Dansefestivalen i Sel i 2005.

Foto: NRK
Erik Forfod og På dansefot på DAB

NRKs «dansebandgeneral» Erik Forfod sier vi har mistet en mann som har betydd svært mye for den folkelige musikken.

Foto: Jon Annar Fordal
Bård Ose

Bård Ose, programleder for blant annet Radio Rock og P.I.L.S. i NRK P1 mener Audun Tylden var på samme nivå som Arne Bendiksen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Audun Tylden, mannen bak plateselskapet Tylden AS, var på Midem-festivalen i Cannes da hjertet stoppet. Han har i flere år hatt kreft.

De siste 20 årene har Tylden vært en svært ledende skikkelse innenfor den «voksne musikken». Han sa selv at han falt i dansebandgryta «ved et uhell» da han begynte å gi ut Ole Ivars i 1992.

- Det var da norsk danseband ble en egen sjanger, før den tiden spilte de pop sa han i et intervju med NTB for to år siden.

- Audun var en svært folkelig mann. Han så ofte muligheter der andre sa stopp. Vi har mistet en mann som har betydd svært mye for den folkelige musikken de siste 20 årene, sier Erik Forfod, programleder for NRK P1-programmet På Dansefot.

- Vi som kjente Audun var fullstendig klar over hans sykdom og hva den kunne medføre. Men han hadde pågangsmot Han var folkekjær og tok seg tid til alle som ville slå av en prat og det var ikke få. Han var et samlingspunkt for hele dansebandbransjen. Himmelens store kor har fått en ny frontfigur. Hvil i fred!

- Blant de viktigste

- Audun Tylden må regnes blant de viktigste enkeltpersonene i norsk platebransje. Audun var den største ved siden av Arne Bendiksen, mener NRKs musikkekspert Bård Ose.

- Helt siden han signerte den første platekontrakten med Jonas Fjeld Rock ’n’ Rolf Band i 1972, har han vært en ledende figur og en sterk talsmann for norsk musikk. Han har alltid turt å satse på norske artister som synger på norsk – også i de perioder hvor resten av bransjen konsentrerte seg utelukkende om engelskspråklig ungdom med moteriktig utseende, mener Ose.

- Det siste tiåret har han gjort en formidabel innsats for norske danseband, og har med det klart å bevise at denne utskjelte musikkformen har et stort og trofast publikum. Det er ikke tall på hvor mange norske artister og musikkelskere som står i gjeld til Audun Tylden.

Fikk kongens gull

Tylden fikk i 2009 H.M. Kongens fortjenstmedalje i gull og året før fikk han Bransjeprisen da Spellemannprisene ble delt ut.

I tillegg fikk han blant annet i 2004 FONOs Bjellesaupris.

Tylden fikk i 2009 H.M. Kongens fortjenstmedalje i gull

Tylden fikk i 2009 H.M. Kongens fortjenstmedalje i gull.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Da han fikk fortjenestemedaljen sa Fylkesmann Hans J. Røsjorde blant annet:

Audun Tylden

Audun Tylden var også en svært lidenskapelig samler, blant annet av øl-flasker.

Foto: Fredrik Arff/ Dinamo Story

«Grunnlaget for tildelingen er å finne gjennom ditt lange virke innen norsk musikkliv. Jeg legger til grunn at påstanden om at det knapt finnes noen norsk plateartist som ikke i en eller annen sammenheng har vært i faglig kontakt med deg er tilnærmet riktig. Dette må bety at du gjennom ditt virke som produsent med platebransjen har bidratt til å sende musikk ut til de aller fleste deler av vårt land. Således har ditt virke hatt nasjonal betydning.»

Voss og Trondheim

Audun Tylden ble født på Voss i 1948 og vokste opp i Trondheim. Han har blant annet hatt verv som styreformann i FONO og ledet Spellemannkomitéen.

På 70-tallet ble han ansatt som innspillingssjef i PolyGram og startet i 1981 det norske plateselskapet Slagerfabrikken sammen med blant andre Jan Paulsen.

Her var han fram til 1992 da han sammen med Tom Hovde startet plateselskapet Tylden & Co.

Han var også en lidenskapelig samler. Samlingene hans strekker seg fra flyplasser til platesingler, ølflasker og gode måltider.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.