GULL

Musikk- og plateprodusent Audun Tylden, er tildelt Kongens Fortjenstmedalje i gull

Audun Tylden fikk Kongens medalje
Foto: Ingeborg Strømsæther

26. februar ble Audun Tylden tildelt Kongens Fortjenstmedalje i gull. Det var Fylkesmann Hans J. Røsjorde som overrakte H.M. Kongens fortjenstmedalje i gull til musikk- og plateprodusent Audun Tylden. Noe av det han sa i sin tale var:

Grunnlaget for tildelingen er å finne gjennom ditt lange virke innen norsk musikkliv. Jeg legger til grunn at påstanden om at det knapt finnes noen norsk plateartist som ikke i en eller annen sammenheng har vært i faglig kontakt med deg er tilnærmet riktig. Dette må bety at du gjennom ditt virke som produsent med platebransjen har bidratt til å sende musikk ut til de aller fleste deler av vårt land. Således har ditt virke hatt nasjonal betydning. Spesielt må det understrekes at du gjennom ditt virke har bidratt sterkt til å fremme norsk produksjon og norske tekster. Du har gitt ut flere hundre produksjoner med kjente eller mindre kjente norske artister, som nesten alle har sunget på morsmålet i en palett av dialekter. Dette har våre landsmenn utvilsomt satt pris på. Blant de mange artister som har bidratt til denne musikalske velstand er det vanskelig å peke ut noen enkelte, men det må allikevel være lov å nevne artister som Øystein Sunde, Hellbillies ,DDE, Ole Ivars og ikke minst herrene Myhre og Børretzen.

Kulturstrøm

 • «Ulven» er «Grease» for kidsa

  – De tre geitekillingene er til å spise opp, sier NRKs teateranmelder om rockeoperaen «Ulven» på Nationaltheatret. En runde til med kill your darlings ville ha gjort forestillingen bedre, men denne blandingen av «Hakkebakkeskogen» og «Grease» fungerer, med variasjon og masse energi. Geitemor vil ha seg et eventyr og har elektriske nattlige møter med ulven, musikalen frir til de voksne. Om barneflokken blir spist eller ikke, det fenger i alle fall ungene. Nye bunadsinspirerte kostymer fungerer også bra.

  Ulven på Nationalteatret
  Foto: Erica Hebbert / Nationalteatret
 • Dagbladet slakter Märtha Louise-bok

  «Denne boka er så hinsides at jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte», skriver Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. Boken hun snakker om er prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordengs bok om høysensitive barn. Boken er skrevet i samarbeid med journalist og kommunikasjonsrådgiver Kjersti Salvesen, og den slippes fra forlaget Cappelen Damm i disse dager. «Gud bevare oss for noe møl», heter det i anmeldelsen – som ender opp med terningkast én. Aftenpostens anmelder er langt mer positiv og skriver blant annet at «Märtha Louise fremstår klok, myk og tøff, en mor og et menneske å lære av». (NTB)

 • Fin litteraturpris deles ut i Norge

  Onsdag 24. oktober deles P. O. Enquists pris 2018 ut. For første gang er det på norsk jord den prestisjefylte prisen skal deles ut. Prisen går til «en yngre forfatter på vei ut i Europa», heter det fra forlagshold, og herfra ramses det opp tidligere vinnere som Trude Marstein, Jonas Hassen Khemiri, Daniel Kehlmann, Dorthe Nors og Lars Petter Sveen. Det er danske Caroline Albertine Minor (1988) som er årets prisvinner. Hun debuterte i 2013 med romanen «Pura Vida». (NTB)