GULL

Musikk- og plateprodusent Audun Tylden, er tildelt Kongens Fortjenstmedalje i gull

Audun Tylden fikk Kongens medalje
Foto: Ingeborg Strømsæther

26. februar ble Audun Tylden tildelt Kongens Fortjenstmedalje i gull. Det var Fylkesmann Hans J. Røsjorde som overrakte H.M. Kongens fortjenstmedalje i gull til musikk- og plateprodusent Audun Tylden. Noe av det han sa i sin tale var:

Grunnlaget for tildelingen er å finne gjennom ditt lange virke innen norsk musikkliv. Jeg legger til grunn at påstanden om at det knapt finnes noen norsk plateartist som ikke i en eller annen sammenheng har vært i faglig kontakt med deg er tilnærmet riktig. Dette må bety at du gjennom ditt virke som produsent med platebransjen har bidratt til å sende musikk ut til de aller fleste deler av vårt land. Således har ditt virke hatt nasjonal betydning. Spesielt må det understrekes at du gjennom ditt virke har bidratt sterkt til å fremme norsk produksjon og norske tekster. Du har gitt ut flere hundre produksjoner med kjente eller mindre kjente norske artister, som nesten alle har sunget på morsmålet i en palett av dialekter. Dette har våre landsmenn utvilsomt satt pris på. Blant de mange artister som har bidratt til denne musikalske velstand er det vanskelig å peke ut noen enkelte, men det må allikevel være lov å nevne artister som Øystein Sunde, Hellbillies ,DDE, Ole Ivars og ikke minst herrene Myhre og Børretzen.

Kulturstrøm

 • Saksofonist skal redde truet fugl

  Et energiselskap i New Zealand vil prøve å redde fuglearten kākāpō ved hjelp av musikk. Det fins bare 147 fugler igjen av den kritisk truede arten, som er en type papegøye.

  Selskapet Meridian Energy støtter newzealandske viltmyndigheter i arbeidet med å redde kākāpōene. Nå håper de at sensuell musikk skal få fuglene i paringshumør. Derfor søker det etter en saksofonist som skal spille for dem, skriver Limelight Magazine.

  En fugl av arten kākāpō
  Foto: Wikimedia Commons / Flickr / Department of Conservation
 • Zeshan Shakar på lydboktoppen

  «Tante Ulrikkes vei» er den skjønnlitterære romanen flest har lyttet til i 2018 i strømmetjenesten Fabel, melder Gyldendal forlag. Zeshan Shakars debutroman er lyttet til dobbelt så mange ganger som den neste romanen på lista. Shakar fikk i fjor Tarjei Vesaas debutantpris for romanen, som ble den nest mest solgte boka i 2018, uavhengig av genre. Den skal bli teater, TV-serie og oversettes til engelsk.