Vindmøller og vannskandale, barnevern og bompenger: Dette mener politikerne der du bor

Lokalvalget nærmer seg med stormskritt. NRK Hordaland har reist fylket rundt for å finne ut hva lokalpolitikerne vil gjøre med hjemstedet ditt. Se alle debattene her!

Valgdebatter montasje

25 DEBATTER: Tale Hauso og Oddgeir Øystese har så langt ledet 24 valgdebatter i hele Hordaland. Siste debatt avholdes i Bergen 5. september.

Foto: NRK

Før valget har NRK Hordaland dratt rundt i hele fylket for å gi innbyggerne det beste grunnlaget før lokalvalgdagen.

Fra 12. til 29. august har debattlederne Tale Hauso og Oddgeir Øystese vært innom hver eneste av de nye kommunene i fylket. 5. september ble debatturneen avsluttet på Valgfestivalen i Bergen.

– Vi prøver å få frem hva som er det viktigste hvert sted, sier Øystese.

– Målet er å løfte frem det kommunevalget egentlig handler om. 25 ulike valg i 25 ulike kommuner, som alle har sin egenart, sine saker og sine kandidater, sier redaksjonssjef i NRK Hordaland, Sølve Rydland.

Debattene har gått på radio og nett. Her finner du samtlige:

Alver

Hvem blir ordfører i den nye storkommunen? Lindåsingen Astrid Aarhus Byrknes (KrF) eller Sp-eren Jon Askeland fra Radøy? Eller noen andre? Og hva vil bompengepartiet egentlig med Nordhordland?

Valgdebatt Alver

Askøy

Hvordan kunne vannskandalen skje? Uflaks, lav kompetanse eller politikere som har latt kommunen vokse uten kontroll og styring på infrastrukturen? Det og anstrengt kommuneøkonomi var tema i debatten for Askøy.

Valgdebatt Askøy

Austevoll

I Austevoll diskuterte politikerne den nye kommuneplanen, som skal gjøre det mer oversikt. Blant andre tema var klimahensyn i sjømatindustrien, privatisering av kommunale tjenester og bompenger.

Austrheim

Austrheim er eneste kommune i Hordaland som står på ROBEK-lista. Dermed er de delvis umyndiggjort fra egen budsjettstyring, grunnet høy gjeld. Hvordan vil politikerne komme seg bort fra listen?

Bergen

Bompenger, bybane og klima var hovedtemaene da listetoppene i Bergen møttes til debatt og dueller.

Listetoppene i Bergen debatterer og duellerer på Litteraturhuset i Bergen 5. september. Debattledere er Bergit Sønstebø Svendseid og Oddgeir Øystese. Sendingen er et samarbeid mellom NRK Hordaland og Bergensavisen.

Listetoppene i Bergen debatterer og duellerer på Litteraturhuset i Bergen 5. september. Debattledere er Bergit Sønstebø Svendseid og Oddgeir Øystese. Sendingen er et samarbeid mellom NRK Hordaland og Bergensavisen.

Debatten var en del av «Valgfestivalen» BA og NRK Hordaland arrangerte på Litteraturhuset. Se alle debattene her:

Politikere samlet til NRK og BAs valgfestival

Bjørnafjorden

Os-ordfører Terje Søviknes og de andre politikerne diskuterte Hordfast, blant flere andre tema. Søviknes mener motstanderne forleder velgerne ved å gjøre Hordfast til lokalpolitikk.

Terje Søviknes NRK-debatt Bjørnafjorden

Bømlo

På Bømlo debatterte politikerne bompenger, kommuneøkonomi og utbygging av videregående skole.

Eidfjord

I kraftkommunen Eidfjord sa 61,5 prosent nei til sammenslåing, og kommunen står derfor igjen utenfor når Ullensvang, Odda og Jondal slår seg sammen ved nyttår. I vår debatt diskuterer politikerne grensen for antall cruiseskip-anløp, samt hvordan kommunen skal skape nye arbeidsplasser som kan få unge til å slå seg ned i Eidfjord.

Etne

I Etne vil alle kutte eiendomsskatten. Men ingen partier vil love velgerne dette hvis de kommer til makten. Dessuten: Hører kommunen til i nye Vestland, eller blir den en utkant som heller burde melde overgang til Rogaland?

Valgdebatt Etne

Fedje

Hvordan har rådmannsbråket påvirket Fedje kommune? Og vil politikerne ha gratis mat til skolebarna, eller gratis barnehage?

Valgdebatt Fedje

Fitjar

Fitjar kommune har sagt nei til å gå sammen med Stord. De må øke inntektene med vindmøller eller eiendomsskatt, eller spare penger – for eksempel ved skolenedlegging.

Hva er løsningen for sunnhordlandskommunen?

Valgdebatt Fitjar

Kvam

I Kvam kan tunnelen under Kvamskogen bli forkortet, fordi man frykter å miste samferdselspenger når Hordaland slår seg sammen med Sogn og Fjordane. Dette, samt oppdrett og turisme, var blant temaene i debatten fra Kabuso i Øystese.

Valgdebatt Kvam

Kvinnherad

I Kvinnherad ble feiden mellom ordfører Peder Sjo Slettebø og varaordfører Hans Inge Myrvold naturlig nok et tema. Og hvordan vil politikerne løse klimautfordringene når de sier nei til fornybare vind- og vannkraftutbygginger?

Valgdebatt Kvinnherad

Masfjorden

Masfjorden kan miste store kraftinntekter hvis de nasjonale skattereglene endres. Hvordan skal de da få budsjettet til å gå i hop? Har de egentlig råd til å si nei til vindmøller?

Modalen

En av Norges minste kommuner, der velgerne bare kan velge mellom to lister, som er enige om det meste. Bare en av to toppkandidater har lyst å bli ordfører. Hvor lenge kan vesle Modalen være egen kommune?

Valgdebatt i Modalen med Oddgeir Øystese

Osterøy

Eiendomsskatt og millioninnsparinger var blant det politikerne på landets største innlandsøy diskuterte.

Debatten fra Hosanger på Osterøy

Samnanger

Debatten i Samnanger ble naturlig nok preget av nyheten om at barnevernet i kommunen har brutt barnevernloven, som fører til at tre barn vil få tilbud om 100.000 kroner i oppreisningserstatning. Senterpartiets Øyvind Røen mente det er positivt at kommunen har klart å snu seg rundt og ta tak i saken, og mener den lille kommunen her kan ha hatt en fordel i forhold til større kommuner.

Stord

På Stord kjemper Gaute Epland (Ap) for å beholde ordførerkjedet. Politikerne ble utfordret på kommuneøkonomi, skolekapasitet og klima.

– Det er ingen klimakrise på Stord, sa Øyvind Kyvik (H).

Valgdebatt Stord

Sveio

Debatt handlet blant annet om dårlige skoleveier, badeanlegg og fylkestilhørighet da NRKs debatteam kom til Sveio.

Valgdebatt Sveio

Tysnes

På Tysnes ble politikerne grillet om fergetilbud, eiendomsskatt og sentralisering.

Blant annet snakket de om skolenedleggelse i Uggdal.

Tale Hauso og Oddgeir Øystese

Ullensvang

I den nye storkommunen i Hardanger handlet det mye om frykt for bygdekamp og skepsis fra innbyggere i Jondal og Ullensvang mot sammenslåingen med Odda, og ikke minst hvordan den nye kommunen skal løse ting rent praktisk.

Valgdebatt Ullensvang

Ulvik

I Ulvik debatterte politikerne cruiseskiptilkomst, næringsliv og hvordan de skal tiltrekke seg unge innbyggere.

Vaksdal

I Vaksdal diskuterte politikerne blant annet underbudsjettering i kommunen. Dessuten sto vikarbruk i eldreomsorgen og eiendomsskatt på agendaen.

Valgdebatt fra Vaksdal kommune

Voss

På Voss var demokratiet selv på agendaen. Politikerne diskuterte om vedtak i kommunen skjer bak lukkede dører. Dessuten ble legekontor i Granvin diskutert, når kommunen nå går inn i Voss.

Valgdebatt Voss

Øygarden

I nye Øygarden kommune, som blir den nest største kommunen i nye Vestland fylke, handlet debatten mye om Sotrasambandet.

Fylkesdebatt om Vestland

5. september møttes listetoppene foran valget i nye Vestland fylke til direktesendt debatt i Vestlandsrevyen.

NRKs Oddgeir Øystese spør ut listetoppene foran valget i nye Vestland fylke foran mandagens valg.

NRKs Oddgeir Øystese spør ut listetoppene foran valget i nye Vestland fylke foran mandagens valg.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon