Hopp til innhold

Sjekk hvor mye din ordfører har i formue

Med en halv milliard i ligningsformue trekker Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) snittet opp blant ordførerne. Syv av Norges ti rikeste ordførere kommer fra Høyre.

Jan Tore Sanner, Bjarne Sommerstad, Bjørn Ole Gleditsch, Erna Solberg og Erlend Larsen

RIK: Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (i midten) er Norges rikeste ordfører i ligningsformue. Her sammen med blant annet statsministeren, og de tidligere ordførerne i Stokke og Andebu da avtalen om sammenslåing ble undertegnet i 2015.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

121 norske ordførere er millionærer i ligningsformue. Tar vi for oss absolutt alle 422 kommuner, har landets ordførere en snittformue på nesten 2,8 millioner.

Det viser en gjennomgang NRK har gjort.

Det er spesielt ordførere fra Høyre og Senterpartiet som trekker snittet opp, viser ligningstallene for 2017.

Norges 73 ordførere fra Høyre hadde i 2017 en gjennomsnittlig ligningsformue på nesten 12,3 millioner kroner. Uten Sandefjord-ordfører Gleditsch blir snittet langt lavere.

Regjeringspartner Frp ligger i andre enden av skalaen. Ingen av Norges fem Frp-ordførere hadde så mye som ei krone i ligningsformue i 2017.

(Saken fortsetter under søkemotoren)

Hvor stor ligningsformue har din ordfører? Søk her

Nederst i saken (eller ved å klikke her) er en tabell med de 10 ordførerne i landet med høyest ligningsformue.

– Nok penger

Båtulykke i Seljordsvatnet

ENESTE KVINNE: Bjørg Tveito Lundefaret, ordfører i Nome, er den eneste kvinnen blant de 10 ordførerne med høyest ligningsformue. Hun er også den eneste fra Arbeiderpartiet på «Topp 10»​​​​​​​-listen.

Foto: Robert Hansen / NRK

De rike ordførerne øverst på lista, da spesielt Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H), bidrar til å trekke snittet kraftig opp – både blant Høyres ordførere og landets ordførere generelt.

Gleditsch forteller at han opplever få utfordringer med å være både rik og ordfører, men at enkelte kan spekulere i at han ikke ser utfordringene til vanlige folk med trange økonomiske kår.

– Det mener jeg selv at jeg kan, sier han.

– Jeg har nok penger og kunne tatt livet med ro, men er aktiv i politikken fordi jeg er samfunnsengasjert og bryr meg om mennesker.

Antall ordførere og formue:

Parti

Antall

Medianformue

Snittformue

Høyre

73

597 547

12 292 319

Senterpartiet

101

279 195

1 160 937

Arbeiderpartiet

202

0

617 918

Venstre

7

0

505 704

Fremskrittspartiet

5

0

0

Kristelig Folkeparti

18

0

442 373

Uten formue

Mer enn halvparten av ordførerne har ikke ligningsformue i det hele tatt. Blant dem er Eirik Losnegård Mevik (Ap) i Kvænangen i Troms.

– Jeg tror ikke dette er noe innbyggerne har reflektert over. I likhet med de aller fleste i 30-årene har jeg boliglån og det som er vanlig. Men om man derimot har mange millioner på kontoen, krever det mer av deg som tillitsvalgt for befolkningen å ha empati og forståelse for vanlige folks hverdagsutfordringer, sier han.

Eirik Losnegaard Mevik

NULL KOMMA NULL: Ordfører i Kvænangen i Nord-Troms, Eirik Losnegård Mevik, er blant ordførerne som ikke står oppført med ligningsformue for 2017.

Foto: Laila Lanes / NRK

Rik sosialdemokrat

Ligningsformue er verdien av formuen med fullt fradrag for all gjeld. Den gir ikke alltid et riktig bilde av reell formue – for eksempel blant næringsdrivende.

Dette kan illustreres med en eiendomsinvestor i Tromsø, som ikke er ordfører. I alle fall ikke ennå. Arbeiderpartiets Gunnar Wilhelmsen er ordførerkandidat ved høstens kommune- og fylkestingsvalg.

Gunnar Wilhelmsen (Ap)

KAN BLI RIKEST: Med sine 36,3 millioner kroner i ligningsformue kan Gunnar Wilhelmsen bli Norges rikeste Ap-ordfører.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Ligningen for 2017 viser at Wilhelmsen er god for 36,3 millioner kroner. Wilhelmsen sier han ikke vet hvor stor formuen er:

– Det eneste jeg kan si med bra sikkerhet er at den er større enn de 36 millionene.

Dersom Gunnar Wilhelmsen blir valgt til ordfører i Tromsø, kan han bli den arbeiderpartiordføreren i Norge med høyest ligningsformue.

Inhabilitet

Norges rikeste ordfører Gleditsch har styrt Sandefjord siden 2003. Før han ble ordfører, var han daglig leder i Odd Gleditsch Farvehandel AS i vestfoldbyen. De står bak malingsmerket Jotun, som ble etablert i 1926.

Det er umulig å spekulere i hva den totale formuen hans er, sier Gleditsch. Han sier han er stolt av å være aksjonær i Jotun.

Bjørn Ole Gleditsch.

TREKKER OPP SNITTET: Bjørn Ole Gleditsch (H) bidrar til å trekke snitt formuen til norske ordførere opp. Han sier det er få utfordringer med å være rik ordfører.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

– Skulle jeg vite formuen min, måtte jeg selge meg ut av Jotun først. Det har jeg ingen planer om, sier han.

Gleditsch var også i 2011 Norges rikeste ordfører, da med en formue på 228 millioner kroner. I 2012 hadde formuen økt til 258 millioner kroner. I 2017 var ligningsformuen på over 532 millioner.

Gleditsch står oppført med 10 roller i norsk næringsliv, ifølge Proff.no. Han sier han ikke opplever rollekonflikter mellom politikken og næringslivet som en utfordring.

– Så sent som i går var jeg inhabil i kommunestyret. Men jeg er ikke den eneste politikeren som det hender er inhabil. Som politikere må vi kunne se når vi kan, og ikke kan, delta i beslutninger. Jeg tror de fleste ser at jeg ikke er i politikken for å berike meg selv, sier Gleditsch.

Ikke problematisk

Professor Hans Petter Graver ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo ser det ikke som problematisk at enkelte ordførere er rik sammenlignet med folk flest.

– Det er en fordel at det ikke er en for skjev rekruttering fra befolkningen til politiske verv, men det er opp til partiene og velgerne å bestemme, sier han.

Blant de nåværende ordførerne må vi helt ned til 10. plass på listen før det dukker opp en ordfører fra Arbeiderpartiet, Bjørg Tveito Lundefaret. Hun er ordfører i Nome i Telemark og hadde i 2017 en ligningsformue på drøyt 9,3 millioner kroner.

Lundefaret er den eneste kvinnen på «topp 10»-listen.

DE 10 ORDFØRERNE MED HØYEST LIGNINGSFORMUE:

Norges 10 rikeste ordførere i ligningsformue

DE 10 RIKESTE: I ligningsformue for 2017 er dette Norges 10 rikeste ordførere. Ni av dem er menn.

Grafikk: Håvar Larsen / NRK