Hopp til innhold
Info fra NRK

Slik blir valgdekningen på NRK

Kommune- og fylkestingsvalgene belyses med temaer og politikere fra hele landet. Det blir blant annet partilederdebatter for hele familien, folkemøter og valg-gaming i beste sendetid.

Fredrik Solvang, Ingerid Stenvold og Yama Wolasmal

Fredrik Solvang, Ingerid Stenvold og Yama Wolasmal er blant programlederne i NRKs valgdekning i 2019.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

– Gjennom en stor om omfattende valgdekning over hele landet skal vi få publikum til å kjenne på kroppen at valget 2019 handler om framtida deres. Og gi dem en følelse av at de får noe igjen for å bry seg og bli en del av folkestyret, sier prosjektleder Aksel Helgheim.

Valg i alle kanaler

Valget vil prege NRK på nett, radio og på TV i tiden framover. Dagsrevyen 21 utvides fra og med 13. august, og P2 byr på valgsendinger hver dag gjennom valgkampen. De sender blant annet partilederforedragene fra Litteraturhuset i Oslo. NRK Sápmi vil gjennom valgkampen undersøke hvilken kommune det er best for samer å bo i.

NRKs distriktskontorer følger naturligvis valgkampen og valget tett, og samarbeider dessuten med en rekke lokalmedier om meningsmålinger.

– NRK har som mål å samle og engasjere hele landet rundt årets viktigste nasjonale begivenhet, og vi satser både ungt og lokalt. Vi legger opp til en landsdekkende satsing med betydelig lokal tilstedeværelse, og med stor geografisk spredning for våre debatter og folkemøter, forteller Linn Sandberg Skarstein i NRKs Distriksdivisjon.

Partilederdebatter

Programleder Fredrik Solvang

Fredrik Solvang leder partilederdebatten under Arendalsuka og fra Trondheim.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Valgkampen starter for fullt med partilederdebatten under Arendalsuka 12. august. Programleder er Fredrik Solvang. Han følger opp med den siste partilederdebatten fra studenthuset Samfundet i Trondheim 6. september.

NRK1: 12. august kl. 21:20 - 23:00 fra Arendal og 6. september 21:20 – 23:00 fra Trondheim.

Fredrik Solvang skal også lede direktesendte partilederutspørringer med lederne for de ni partiene som er representert på Stortinget.

Folkemøter

NRK arrangerer fem folkemøter på ulike steder i landet. Her blir det debatter med lokale og nasjonale temaer. Sendingene ledes av programleder Ingerid Stenvold, og det er med en reporter fra de ulike distriktskontorene. Før sendingene blir det en rekke varierte aktiviteter for publikum.

Ingerid Stenvold

Programleder Ingerid Stenvold leder debatter fra fem steder i landet i forbindelse med folkemøtene.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Datoer:

19. august i Tromsø: Debatten arrangeres på studenthuset Driv, og her er temaet unge velgere, klima og tog videre til Tromsø.

22. august i Moskenes i Lofoten: Fra en restaurant på Sakrisøy blir temaet lokaldemokrati, kommuneøkonomi og kvaliteten på kommunale tjenester.

26. august i Bergen: Sendingen er fra Korskirken og handler om fattigdom og de store forskjellene mellom tilbudene i kommunene.

29. august i Flåm: Sendingen foregår på brygga i Flåm, og temaet er miljø versus næringsliv.

2. september i Drammen: På Bragernes torg spør vi hvordan vi skal bruke byene i framtida? Og hvordan er framtida for bilister?

Sendes på NRK1 kl. 21:20 – 22:10 på de ulike datoene.

Debatt for hele familien

Partiledere, programledere og pandabamser

Partiledere og programledere under NRK Supernytts partilederdebatt.

Foto: Geir Evensen/NRK

NRK Supernytt inviterer til høstens koseligste partilederdebatt som vil passe for hele familien. Programlederne Selma Ibrahim og Johannes Slettedal får besøk av partilederne for de ni partiene på Stortinget. Dette er en politisk debatt på barnas premisser hvor hovedbudskapet er at det går an å være uenige om ting og allikevel være venner. Vi spør om de som kjører bil burde betale for bygging av sykkelvei, og om man burde ha lenger skoledag i stedet for lekser. Men vi tar oss også tid til både quiz, dilemmaer og tegnefilmer.

NRK1 25. august kl. 19.45 – 20.25.

Mer enige enn vi tror?

Deltakere under samtale i programmet "Einig"

Faten Mahdi Al-Hussaini, Omar Gamal, Brynjar Stautland og Aina Stenersen er blant deltakerne i programmet "Einig". Her under innspilling.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK.

I programmet «Einig?» skal politikere diskutere uten å krangle. I grupper med andre politikere og ikke-politikere skal de lytte og stille spørsmål, slik du ville gjort hvis du var i middagsselskap med en du liker, men er veldig uenig med. Og deltakerne snakker så folk forstår. Det er fem temaer som diskuteres; integrering, likestilling, klima, økonomi og abort. Programmet er uten programleder, så det er mye ansvar på deltakerne.

Tilgjengelig i NRK TV 20. august

Andregenerasjonen tar valget!

Adam Ezzari, Cengiz Al og Mutazim Billah kjent fra P3-podkasten «Andregenerasjonen» vil gjennom 16 videoer på sosiale medier fra 11. august til 10. september vise hvor lite du må vite for å kunne stemme.

Målet er å senke terskelen for å stemme ved å vise hvor mye (eller lite) galt man kan gjøre, og de skal utfordre hverandre på de sakene de bryr seg om for å finne ut hva de selv står for.

Andregenerasjonen foran rådhuset i Oslo.

Cengiz Al, Mutazim Billah og Adam Ezzari "tar valget".

Foto: NRK

Valgspill i beste sendetid

Kunne du tenkt deg en fornøyelsespark eller en cruisehavn der du bor? Hva med flere busser, eller mer politi? Bygg byen din akkurat sånn du vil ha den! Vi gjør politikk til en lek når deltakerne i Valgspill er ordførere for en dag.

Fredag 30. august inviterer NRK og P3 Gaming tre lag til å spille valgspill og konkurrere om å bygge den beste byen for innbyggerne. I bysimulatoren «City Skylines» har vi gjenskapt byene Narvik, Molde og Hamar med reelle kommunepolitiske utfordringer. Lagene består av erfarne gamere og kjente personer. Spillet kommenteres underveis av eksperter i et panel i Trondheim, og publikum kan delta underveis.

NRK1 fredag 30. august på NRK1.

Valgnatt og valgmorgen

Ingerid Stenvold og Yama Wolasmal.

Programledere Ingerid Stenvold og Yama Wolasmal.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

9. september blir det valgfest fra hele landet – til hele landet. TV-sendingene starter fra distriktskontorene kl. 18.00 og veksler deretter mellom en nasjonal sending og lokale sendinger gjennom hele kvelden. Ingerid Stenvoll og Yama Wolasmal leder oss gjennom opptelling, reaksjoner og valgvaker fram til partilederrunden sent på natten.

Mathias Nylenna og Pål Hovengen Plassen er programledere for syv timer på NRK P1 på valgnatta. Sendingen starter kl. 18.00 og varer til 01. Det er samsending med NRK P2 fra kl. 19.00.

Mathias Nylenna og Pål Hovengen Plassen

Mathias Nylenna og Pål Hovengen Plassen er programledere i NRK P1s valgsending.

Foto: Martin Johan Eggan/NRK

Allerede kl. 06 tirsdag 10. september blir det samsending mellom NRK P2 og NRK1 med mer om resultater, reaksjoner og konsekvenser av valget.