Sparker i gang nytt bråk om Bybanen

Konflikten om bybanen i Bergen vil ingen ende ta. Arbeiderparti-politikere ber nå om å bli fristilt i spørsmålet om Bybanen skal gå forbi Bryggen.

Demonstrasjon mot bybane over Bryggen

STRIDENS KJERNE: Igjen er det kniving om bybanetraseen til Åsane skal gå over Bryggen. Her fra en demonstrasjon i februar 2016, der byrådslederen og byutviklingsbyråden ble pepet ut.

Foto: Ole-Andrè Lagmanndokk / NRK

De siste dagene har ryktet svirret i bergenspolitikken om nytt opprør i et av Norges mest omtalte kollektivprosjekt.

Sent i går kveld bekreftet bystyrerepresentantene Per Stiegler og Rolf Jens Brunstad at de har bedt Arbeiderpartiet fristille representantene sine når bystyret neste uke skal ta stilling til om bybanetrasèen mot Åsane skal gå forbi Bryggen.

– Vi må si det vi føler, for vi føler det så sterkt at vi ikke har noe annet valg, sier Per Stiegler.

Dette er en viktig sak for Bergen. Jeg synes det er fryktelig vanskelig å stemme mot det jeg forsikret velgerne om.

Rolf Jens Brunstad (Ap)
Per Stiegler

LOJALE: Per Stiegler (Ap) føler han er lojal mot velgerne når han ber om å bli fristilt i spørsmålet om bybanen skal gå over Bryggen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Kollisjonskurs

Sammen med vararepresentant Henry Berg ber de i et brev til byrådsleder Harald Schjelderup og gruppelederen om at de får stemme etter egen overbevisning om at bybanen ikke skal gå forbi Bryggen.

NRK har fått tilgang til brevet via andre kilder nær partiet.

Dermed er de på kollisjonskurs med byrådsavtalen Arbeiderpartiet i fjor høst signerte med KrF og Venstre etter å ha svelget Bryggen-kamelen . Om mer enn fem representanter fra Ap stemmer for tunnel, vil flertallet ryke for byrådet.

I forrige bystyreperiode førte kampen om bybanen til at det borgerlige byrådssamarbeidet raknet, Høyre kastet sin egen byrådsleder og bystyret fattet et vedtak som ingen virkelig trodde på.

Bergenserne er ikke kommet noe nærmere en Bybane til Åsane.

SE VIDEO: Her blir den årelange krangelen om Bybanen i Bergen oppsummert.

- Veldig uheldig

Gruppeleder Rune Bakervik (Ap) liker dårlig at det igjen er intern kniving rundt bybanesaken.

– Jeg synes det er veldig uheldig at dette nå er med på å bringe frem inntrykket av at Bybanen er så befattet med det som kan oppfattes som bråk og støy.

Bakervik innrømmer at ledelsen i partiet har bedt om at ønsket om fristilling ikke blir gjort kjent.

– Men vi har prøvd å appellere til de tre med at dette har vært oppe til behandling allerede, der de har vært en del av avstemmingen.

Sakens viktighet fortjener at vi tar bladet fra munnen og argumenterer åpent for det vi mener er det eneste rette for byen vår.

Rolf Jens Brunstad, Henry Berg og Per Engebreth Stiegler i brev til byrådslederen og gruppelederen
Bybanen over Bryggen

SKISSE: Den såkalte bybanealliansen mellom Venstre, Kristelig Folkeparti, tidligere Byluftlisten og Sosialistisk Venstreparti fikk i fjor tegnet disse illustrasjonene om hvordan bybane over Bryggen til ta seg ut på en solskinnsdag i Bergen.

Foto: Nils Eivind Horneland / Illustrasjon

– Avtalen er bindende

Andre kilder sier til NRK at flere i bystyregruppen deler synet på at gruppen bør fristilles.

Gruppelederen føler seg likevel trygg på at bystyregruppen vil samle seg om avtalen med KrF og Venstre.

– Byrådsplattformen som vi har blitt enige om er bindende og er enstemmig vedtatt både i bystyregruppen og i vårt representantskap, sier Bakervik.

Vi tar opp saken fordi vi mener verdensarven Bryggen står i fare.

Rolf Jens Brunstad, Henry Berg og Per Engebreth Stiegler i brev til byrådslederen og gruppelederen

Forstår sinte velgere

Byrådslederen ble møtt med piping da motstanderne av bane forbi Bryggen demonstrerte i februar. Stiegler og Brunstad forstår at velgerne reagerer på at partiet ga etter i forhandlingene.

– Det er veldig vanskelig etter å ha gått på husbesøk i valgkampen og forklart velgerne at dette var noe de kunne stole på.

De sier de ikke har bestemt seg for hva de vil gjøre om bystyregruppen ikke lar dem stemme for tunnellforslaget som partiet kjempet for i valgkampen. Torsdag er det møte i partiets bystyregruppe.