Hopp til innhold

KrF trekker seg: – Vi tvinges ut av byrådet

KrF går av etter bybanesaken. – Jeg tror vi viser oss som et ansvarlig parti, sier gruppeleder Marita Moltu. Frp og Høyre fortsetter i mindretallsbyråd.

Marita Moltu Dag Inge Ulstein

TREKKER SEG: Gruppeleder Marita Moltu og sosialbyråd Dag Inge Ulstein forteller at KrF går ut av byrådet.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

– I dag har 15 av 31 representanter i byrådspartiene stemt ned avtalen vi hadde. For KrF er det det samme som å be oss om å trekke oss, sier Dag Inge Ulstein, inntil i kveld sosialbyråd for KrF i Bergen.

I kveld besluttet partiet å gå ut av byrådet, etter at 15 av representantene til byrådspartnerne Høyre og Frp valgte å stemme ned avtalen de hadde med KrF.

– De valgte å bryte avtalen. Da tar vi konsekvensen av det, og er ute av byråd. Det har ikke vært en lett beslutning, sier KrFs gruppeleder Marita Moltu.

– Vi tvinges ut av byrådet

Marita Moltu

I KRISEMØTE: Gruppeleder Marita Moltu tok med seg resten av bystyregruppen til KrF på krisemøte på rådhuset etter bystyremøtet.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

KrF gikk rett i møte på rådhuset etter at saken om bybanetraseen ble behandlet i bystyret tirsdag. Konklusjonen etter knappe tre timers møtevirksomhet var følgende:

«KrF har i kveld meldt byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen at partiet ikke lenger kan være en del av dagens byråd i Bergen. Bybanen har vært en av KrFs aller viktigste saker, og dagens bystyremøte tvinger således frem denne konklusjonen», skriver partiet i en pressemelding.

I tillegg til avtalebruddet, mener KrF at byrådskollegaene burde lyttet mer til fagbyråden deres, Filip Rygg, som gikk av da H og Frp stemte imot Bryggen-traseen som reserveløsning.

– KrF har vært med og regulert, finansiert og bygget alle deler av dagens bybane. Først med byråd Lisbeth Iversen og så med byråd Filip Rygg. For KrF var det en avgjørende seier at vi i byrådsforhandlingene i 2011 fikk gjennomslag sammenhengende regulering og bygging av bybanen også fremover. Nå er saken satt i spill og KrF tvinges således ut av byrådet, sier Ulstein i pressemeldingen.

Høyre og Frp fortsetter

En stund etter at KrF hadde kommet ut fra rådhuset, kom finansbyråd Liv Røssland (Frp) og byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) ned for å fortelle at de fortsetter i et mindretallsbyråd. Det betyr at de må ha støtte fra sak til sak for å få flertall.

– Vi har fått gjennomslag for det trasevalget som byrådspartiene sto bak. Det er vi veldig glad for. Men jeg vil sterkt beklage at KrF går ut av byrådet. De har vært en svært lojal samarbeidspartner i elleve år. Men jeg har respekt for avgjørelsen, sier Stolt-Nielsen.

Hun vil ikke svare på om hun er overrasket over beslutningen.

– Men jeg har forståelse for at de oppfatter dette som et avtalebrudd, sier hun.

– Er dette et nederlag for dere?

– Jeg skal ikke legge skjul på at det hadde vært mitt primære ønske å kunne fortsette det veldig gode samarbeidet vi har hatt med KrF i mange år. KrF er viktig i bergenspolitikken, sier Stolt-Nielsen.

Liv Røssland og Ragnhild Stolt-Nielsen

MINDRETALL: Liv Røssland (Frp) og Ragnhild Stolt-Nielsen (H) fortsetter i mindretallsbyråd.

Foto: Øyvor Bakke / NRK

Liv Røssland tror det blir mer krevende i byrådet uten KrF.

– Det blir en annen arbeidssituasjon, og den blir mer krevende. Men KrF har varslet at de skal være et konstruktivt parti i bystyret, sier Røssland.

Stolt-Nielsen sier det ikke var naturlig for Høyre og Frp å trekke seg som byrådspartier når de fikk gjennomslag for traseen med tunnelinnslag ved Kjøttbasaren.

– Tror vi viser oss som et ansvarlig parti

Helsebyråd Hilde Onarheim overtar i morgen sosialbyråd Dag Inge Ulsteins oppgaver på midlertidig basis. Ulstein sier de fortsatt ønsker å være en sentral aktør i bergenspolitikken.

– Er det surt å trekke dere fra byrådet?

– Det er klart at vi veldig gjerne ville at den avtalen ble holdt. Men nå ble det ikke slik, og da tar vi konsekvensen av det, sier Ulstein.

Gruppeleder Marita Moltu har måttet tåle mange tilbakeslag i bybanesaken, og partiet har av mange blitt beskyldt for å fremstå uten ryggrad. På NRKs spørsmål om de var redde for å miste velgere til neste års valg hvis de nå hadde blitt sittende, svarer hun slik:

– Det ville blitt et problem å bli sittende. Det er en stund til valget, og jeg tror vi viser oss som et ansvarlig parti.

Flere av Frp og Høyres representanter var på forhånd usikre på om de skulle stemme for Kjøttbasaren-alternativet, og punktet om en bil- og banefri Bryggen fikk flere til å snu. Men det innebar altså avtalebrudd med KrF.

Moltu sier hun underveis i bystyremøtet skjønte hva som var i ferd med å skje, men føler ikke at de 15 representantene fra Høyre og Frp ønsket å kaste KrF ut.

– Jeg tror mange fortsatt ville ha oss i byrådet. Dette er trist, for vi har hatt et langt samarbeid med Høyre og Frp, sier hun.

  • ALT OM BYBANE-SAKEN: