Isa Avdyli
Foto: Svend Even Hærra / NRK

– Jeg tapte min sønn, jeg tapte alt

Verken Thom Alexander eller Egzon hadde noen forbindelse til Syria. Likevel valgte de å reise dit for å kjempe og dø for IS. Tilbake i Norge sitter fortvilte foreldre med mange ubesvarte spørsmål. Kunne PST ha hindret sønnene i å reise ut av landet?

På kjøkkenet hjemme i Halden tenker moren til Thom Alexander på den siste gangen hun var sammen med sønnen sin, i september 2014.

– Han hadde barbert bort skjegget og gikk i helt vanlige vestlige klær. Slik hadde jeg ikke sett ham på over et halv år. Jeg tenkte mitt og varslet PST, forteller hun.

Det var andre gang hun ringte PST og varslet dem, etter at de hadde bedt henne om å ta kontakt dersom hun så noen tegn på at sønnen hadde bestemt seg for å reise ut av landet. En måned tidligere hadde hun også vært bekymret:

– I august 2014 solgte han alle tingene sine og sa opp leiligheten. Jeg ringte PST og varslet om det.

Thom Alexander

Da Thom Alexander kom hjem til moren med vestlige klær og uten skjegget ble hun redd for at han planla å reise ut av landet.

Foto: Privat

– Hva sa de til din bekymring?
– De sa ikke stort.

Morens frykt skulle vise seg å være riktig. Thom Alexander reiste til Syria få dager senere.

– Hadde jeg visst at han hadde fått pass, skulle jeg vært på Gardermoen og gjort mitt for å prøve å stoppe ham, sier hun i Brennpunkt-dokumentaren «Min sønn, fremmedkrigeren».

Moren til Thom Alexander

Moren til Thom Alexander har mange ubesvarte spørsmål etter at sønnen døde som fremmedkriger i Syria.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

– PST fulgte ham til flyplassen
I januar 2014 reiste Egzon Avdyli til Syria sammen med sin bror. Til faren hjemme i Bærum hadde de sagt at de skulle på studiereise til Egypt for å lære arabisk og islamsk historie.

Egzon Avdyli

Egzon Avdyli var talsperson for Profetens Ummah før han reiste til Syria.

Foto: NRK

Selv om han visste at Egzon var aktiv i den islamistiske gruppen Profetens Ummah, kom det som en overraskelse på ham at sønnen hadde sluttet seg til terrororganisasjonen IS.

Familien til Egzon er opprinnelig fra Kosovo, og faren forstår ikke sønnenes engasjement i en krig på et fremmed kontinent.

– Det er ikke vår kultur. De snakker ikke vårt språk. Jeg trodde aldri at de skulle dra dit, sier Isa Avdyli til NRK.

Etter at han fikk beskjeden om at Egzon hadde blitt drept i Syria 30. april 2014, tok faren kontakt med PST. Han forteller at han da fikk vite at sønnen hadde vært i PSTs søkelys, og at de visste når han dro til Syria.

– PST fulgte Egzon helt fram til flyplassen. Men de stoppet ham ikke. De bare åpnet døra og sa vær så god, gå!

I Brennpunktfilmen "Min sønn, fremmedkrigeren" møter du foreldre som har mistet sine sønner i Syriakrigen. De har mange ubesvarte spørsmål.

Video: Foreldre til norske fremmedkrigere fortviler

Mistet faren som åtteåring
Moren viser fram bilder av Thom Alexander som treåring og forteller at han trivdes godt i den kristne barnehagen. Der fikk han også sin barnetro.

Faren til Thom Alexander døde da han var barn

Faren til Thom Alexander døde da han var barn.

Foto: Privat

– Han mistet pappaen sin da han var åtte år. Det gjorde veldig mye med ham, har jeg skjønt i ettertid.

På tross av lese- og skrivevansker klarte Thom Alexander seg fint på skolen fram til tiende klasse. Problemene meldte seg siste året på ungdomsskolen, da han fikk ADHD-diagnosen.

– Jeg sykmeldte meg og var med ham på skolen i noen måneder for at han skulle kunne fortsette å gå der hvor han hadde venner.

I kjelleren finner moren fram gamle minner fra sønnens ungdomstid. Sammen med konvolutter fulle av klassebilder ligger også teoriboka til mopedlappen.

– Han kjøpte seg faktisk en moped, men klarte ikke å bestå teoridelen. Han hadde alltid én eller to feil for mye.

Moren foreslo at han kunne ta en tilrettelagt teoriprøve siden han hadde ADHD, men han ga opp å ta mopedlappen.

– Han kjente mye på det ikke å føle mestring, sier hun.

Seks år med rus

Thom Alexander som barn

Thom Alexander vokste opp med en barnetro og gikk på en kristen barnehage.

Foto: Privat

Thom Alexander begynte to ganger på videregående skole, men droppet ut begge gangene. Det gikk ikke mange måneder før moren oppdaget at han hadde begynt å ruse seg.

– Jeg fikk en telefon fra politiet. De hadde funnet ham sovende på en benk i en park her i Halden, og kjørt ham på legevakta.

Han fikk plass på Fossum-kollektivet til avrusing flere ganger, men det hjalp ikke. Til slutt havnet han i det tunge rusmiljøet i Oslo.

– Han begynte på heroin. Da gikk det skikkelig dårlig.

Seks år gikk før Thom Aleksander ble rusfri. På den tiden ble han flere ganger tatt av politiet for besittelse av narkotika og tjuvgods. I januar 2012 begikk han et ran og ble dømt til samfunnsstraff.

Kallet til islam

Thom Alexander

Mot slutten av ungdomsskolen begynte Thom Alexander å få problemer.

Foto: Privat

Etter at Thom Alexander ble rusfri flyttet han til Bærum utenfor Oslo. Her jobbet han i ensportsbutikk. Han trente mye. Han hadde begynt et nytt liv og fått seg kjæreste, men var fortsatt søkende. I garderoben på treningssenteret hang den muslimske trosbekjennelsen. Den falt ned på gulvet foran Thom Alexander, og han så på dette som et kall.

Moren godtok at sønnen ble muslim.

– Han har alltid vært på søken etter en dypere mening med livet. Og det virket som han fant det i islam. Vi snakket mye om det. Islam ga ham fred.

Det hun ikke visste var hva slags vennekrets Thom Alexander fikk etter at han konverterte. En av vennene var Egzon Avdyli, som allerede den gang var aktiv i Profetens Ummah. Vennskapet med Egzon og senere med Ubaydullah Hussain skal ha betydd mye for at Thom Alexander valgte å reise til Syria.

En videohilsen på Facebook var siste gang hun fikk se sønnen. Nå prøver hun å forstå hvordan han kunne ende opp som IS-soldat i et fremmed land.

Video: Thom Alexanders siste videohilsen til mamma

Misjonerte for Profetens Ummah
Noen måneder etter at Thom Alexander hadde konvertert, skiftet han klesstil. Han sluttet å gå med vanlige klær og gikk stort sett i arabiske kjortler.

Thom Alexander misjonerer på Grønland

Thom Alexander misjonerer på Grønland sammen med Ubaydullah Hussain.

Foto: Skjermdump fra Profetens Ummah på YouTube

Han ble stadig sett sammen med medlemmer av Profetens Ummah på Grønland og andre steder i Oslo. Etter at Egzon Avdyli reiste til Syria i begynnelsen av 2014 ble han nærmere knyttet til andre sentrale personer i Profetens Ummah:

– Han var mye sammen med sine «brødre» som han kalte dem, forteller moren.

– Vet du hvem de var?
– Det var blant andre lederen i Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain som var en god venn av ham.

Krigen i Syria
Da Thom Alexander ble muslim, hadde borgerkrigen i Syria rast i to år. President Bashar al-Assad hadde for lengst mistet grepet. Det ble borgerkrig i landet der en rekke ulike militsgrupper sto mot hverandre. .

Helt fra starten tiltrakk konflikten i Syria sunnimuslimske fremmedkrigere både fra nabolandene og Europa.

– De første dro ned for å slåss primært mot diktaturet, mot overgrepene til Bashar al-Assads regime, sier Lars Gule førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Flere militsgrupper gikk aktivt ut for å rekruttere fremmedkrigere. Jihadistgruppen Jabhat al-Nusra var en av dem. Flere nordmenn meldte seg på.

Syriakrigen utløste den største flyktningkrisen i nyere tid. Bilder av kvinner og barn på flukt gjorde inntrykk på Thom Alexander, som ble engasjert i å hjelpe flyktningene.

– Jeg tenkte at det var bra at han brydde seg om andre og var stolt over at han samlet inn penger og klær til kvinner og barn i Syria, forteller moren.

IS entrer Syria-konflikten

Lars Gule

Lars Gule forteller at motivasjonen til de som reiser til Syria som fremmedkrigere har endret seg.

Foto: NRK

I Irak hadde en ny sunnimuslimsk militsgruppe bygget seg opp under navnet Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL). På kort tid erobret de store landområder og innførte strenge islamistiske lover. Minoriteter som jesidier, kristne og sjiamuslimer måtte flykte fra islamistene.

Militssjefen Ibrahim, også kjent som Abu Bakr al-Baghdadi viste seg for verden i juni i fjor.

Han erklærte deler av Syria og Irak som Islamsk Stat.

– Mens man først dro for å forsvare humanitet, så drar man nå for å forsvare en forferdelig og ekstrem statsdannelse, et kalifat som er utropt av Ibrahim, sier Gule.

Besøk av PST
Samtidig som Thom Alexander engasjerte seg i Syria-konflikten og tilbrakte mye tid med medlemmer av Profetens Ummah, fikk moren hjemme i Halden besøk av PST. De var bekymret for at Thom Alexander kunne reise til Syria som fremmedkriger.

– Jeg bekreftet at han kunne være typen til det, forteller hun.

Men moren hørte ikke mer fra PST. Heller ikke etter at hun ringte dem og fortalte at Thom Alexander hadde vært hjemom, nybarbert og ikledd vestlige klær.

Thom Alexander ble dømt til å avtjene 400 timer i samfunnsstraff for et ran han begikk i 2012, mens han fremdeles ruset seg.

Han avtjente straffen i en moské på Grønland, noe som ikke er uvanlig, ifølge assisterende regiondirektør i Kriminalomsorgen Øst, Stig Meisler Storvik. Etter planen skulle han være ferdig i juli 2015.

Moskeledelsen sier de har lært
Thom Alexander ønsket selv å avtjene straffen sin i en moské.

Najm Ul Saqib Farhan, styreleder i Islamic Cultural Centre

Najm Ul Saqib Farhan, styreleder i Islamic Cultural Centre.

Foto: NRK

– Han var her i moskeen én dag i uken for å utføre oppgaver som rydding, vasking og støvsuging, forteller Najm Ul Saqib Farhan som er styreleder i Islamic Cultural Centre.

Han bekrefter at Thom Alexander ofte var i moskeen for å be, noen ganger sammen med medlemmer av Profetens Ummah.

– Vi kan ikke stoppe folk fra å be i en moské som er et åpent gudshus. Den gang så vi dette som en privatsak.

Styreleder sier de senere har snakket med Ubaydullah Hussain, lederen i Profetens Ummah, og signalisert at de ikke godtar hans ideologi og ståsted.

– Profetens Ummah har aldri hatt tilgang til moskeens lokaler eller fått lov til å drive møtevirksomhet inne i moskeen. De er ikke her så ofte, og det er kun for å be, sier Farhan.

Moskeledelsen har tatt lærdom av saken til Thom Alexander.

– I sommer oppdaget vi at Ubaydullah Hussain kom flere ganger til moskeen sammen med en 18 år gammel konvertitt.

Imamen grep inn og hadde flere samtaler med 18-åringen. De oppdaget at han hadde planer om å reise til Syria for å slutte seg til IS. Politiet stoppet ham senere på flyplassen i Göteborg.

– Det er kjempebra at PST hindrer dem i å havne i hendene på IS i Syria. Våre ungdommer blir drept der. Det er vår plikt å stoppe dem, sier han.

Holdt kontakten på nett

Ringen hun fikk fra sønnen

– Han kom hit en søndag i fjor vår. Da hadde han med en liten gave til meg som han sa. Han hadde kjøpt denne gullringen til meg. Han var veldig glad i moren sin, sier hun stolt.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

Noen dager etter sitt siste besøk, ringte Thom Alexander fra Tyrkia og sa at han var på vei til Syria. Han fortalte at han ikke hadde planer om å komme tilbake til Norge. Moren gjorde alt for å holde kontakt med sønnen, og fikk hjelp av Ubaydullah Hussain.

– Det var uvirkelig for meg som mor å tenke at nå er du der i Syria og jeg her i Norge og vi skal ikke se hverandre noe mer. Det er jo umulig å akseptere, sier moren lavmælt.

Moren hadde kontakt med sønnen én gang i uken via internett. Helt til i vinter. Da fikk hun det siste livstegnet fra ham i form av en video som han postet på Facebook.

Isas sønner
Isa Avdyli sitter i en slitt skinnsofa, i en kommunal leilighet på Skui utenfor Oslo. Stuen er sparsomt møblert. Det er ingen familiebilder på veggene. I april 2014 ringte onkelen hans og ba ham se på nyhetene. Hovedsaken handlet om en ung norsk mann som hadde blitt drept i Syria.

Den omkomne hadde tidligere vært frontfigur i Profetens Ummah og i PSTs søkelys. Isa visste ikke at han hadde reist til Syria.

Egzon Avdyli og brødrene som barn

Egzon Avdyli og brødrene som barn. Nå er Egzon død mens brødrene sitter fengslet.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

– Hjertet mitt ble knust da jeg skjønte at det var Egzon som var skutt og drept i Syria.

Egzon Avdyli ble bare 25 år gammel.

– Jeg tapte min sønn. Jeg tapte alt. Jeg tenker på de tre andre som lever. Hva skal skje med dem?

Isa Avdyli mislikte at Egzon var aktiv i Profetens Ummah, og tok dette opp flere ganger, men sønnen avfeide det hele med å si at han ikke var Norges fiende. Han sa til faren at han kjempet for de muslimene som rammes av krig og terror.

Faren tror det var storebroren til Egzon som først hadde blitt radikalisert, og som jobbet for å forme sine brødre og moren på samme måte.

De hadde fortalt faren at de reiste til Egypt for å studere islam og arabisk. Den eldste sønnen kom tilbake til Norge og sa at Egzon ville komme tilbake etter å ha avlagt en eksamen. Noen uker senere hørte Isa nyheten om at Egzon var blitt drept i Syria. Først da gikk det opp for ham at sønnene hadde løyet.

Brødrene terrordømt
Isa reiser seg fra den slitte sofaen og henter en plastmappe ut av skapet i stua med familiebilder. På bokhyllen står et lite norsk flagg i en tom lysestake.

Han forteller at familien flyktet fra borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia for 23 år siden. For fem år siden ble han skilt, og mistet den daglige kontakten med barna.

Han tørker tårer, han sørger over Egzon men er også bekymret for de andre sønnene. En måned etter at han mistet Egzon, ble brødrene til Egzon pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste, siktet for å ha deltatt i eller støttet terrororganisasjonen IS.

De er blant de første som har blitt dømt etter den nye terrorparagrafen som skal hindre rekruttering til IS. Faren har i dag ingen kontakt med guttene i fengslet.

Han håper de får hjelp til å bli avradikalisert og leve et normalt liv.

Isa Avdyli mener at PST burde ha kontaktet ham eller hindret Egzon fra å reise, for eksempel ved å ta fra ham passet og arrestere ham på Gardermoen.

– Som forelder har jeg ikke opplevd at PST eller det lokale politiet har vist et ønske om å samarbeide. De kunne ha kontaktet meg.

– Hadde PST varslet meg, ville jeg ha gjort alt for å stoppe ham, sier faren.

Fra Brennpunkt-dokumentaren "Min sønn, fremmedkrigeren"

Video: Terskelen for å frata noen passet må være høy, mener Lars Gule.

Passnekt
I september 2014 reiste Thom Alexander til Syria etter å ha skaffet seg pass. Han hadde fått utstedt pass av det lokale politikammeret til tross for at han var i PSTs søkelys og ikke var ferdig med å avtjene samfunnsstraffen sin.

– Hvordan kunne dette skje?, spør moren.

PST-sjef Benedicte Bjørnland

PST-sjef Benedicte Bjørnland beklager at de ikke klarer å stoppe alle som reiser til Syria.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere enkeltsaker av prinsipielle grunner. Men NRK har fått bekreftet at det har vært kontakt mellom PST og foreldrene.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at de ikke alltid de lykkes.

– Vi klarer ikke å stoppe alle, dessverre. Hvis vi skal pågripe og på den måten hindre dem fra å reise ut i verden, må vi ha skjellig grunn til å tro at noe straffbart har foregått, påpeker hun.

Etter at Thom Alexander og Egzon dro til Syria har hele landet fått egne radikaliseringskontakter i politiet. Over 300 bekymringsmeldinger har kommet inn i de sju mest belastede politidistriktene på Østlandet og i Hordaland.

– Noen bekymringer sjekkes raskt ut, andre går videre til PST, forteller Bjørnland.

– De bekymringsmeldingene vi gjør noe med er det som gir et signal om at noen kan ha en voldelig intensjon. Vi arbeider hypotesebasert og det skal mer til enn en vag bekymring før vi har anledning til å registrere opplysninger og ikke minst før vi har anledning til å bruke tvangsmidler mot personer, sier hun.

Hvor mange bekymringer de jobber med kan hun ikke si, bortsett fra at ni personer er siktet og varetektsfengslet så langt.

Et siste livstegn

Dødsbudskapet

Ubaydullah Hussain fortalte at sønnen var drept i Syria.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

For Thom Aleksander var det uansett for sent.

– Det var 23. februar i år. Han sendte meg en video. Jeg lurte på hvordan han hadde det der, hvordan det så ut. Han hadde lagd en liten filmsnutt til meg. Den videoen er det siste jeg fikk av ham, forteller moren.

Det blir stille på kjøkkenet etter hun har vist fram videoen. Moren tørker tårer. Hun henter fram en SMS fra Ubaydullah Hussain.

– I tekstmeldingen spurte han om jeg kunne si fra når han kunne ringe meg. Han sa at han hadde dårlige nyheter.

Moren fikk beskjed om at sønnen var blitt drept i Syria i kampen for IS.

Talsperson for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, ønsker ikke å kommentere påstandene mot ham i denne artikkelen og i Brennpunkt-dokumentaren «Min sønn, fremmedkrigeren», utover at de er usanne og at NRKs kilder ikke har kunnskap om Thom Alexanders reise.