Hopp til innhold

Har funnet planet med fire soler

Hobbyastronomer gjorde unikt funn gjennom Planethunters.org. – Det gir kanskje enda større grunn til optimisme i jakten på jordlignende planeter, sier astrofysiker.

PH1

PH1 er seks ganger så stor som Jorda, og kretser rundt to stjerner som er 1,5 og 0,41 solmasser.

Foto: Haven Giguere/Yale

5000 lysår unna Jorda går en gassgigant på størrelse med Neptun i bane rundt en dobbeltstjerne.

Det i seg selv er uvanlig, vi vet bare om seks andre planeter som kretser rundt dobbeltstjerner.

Men ikke nok med det , utenfor den nyoppdaga planetens bane sirkler nok et stjernepar - noe som fører til at den blir opplyst av fire soler.

– Gir grunn til optimisme

Astronomer er overraska over at en planet som blir påvirka av fire stjerner klarer å opprettholde en tilsynelatende stabil bane.

– Når en planet blir trukket og dradd i av hele fire stjerner på en gang, og disse fire i tillegg beveger seg rundt hverandre, er det lett å se for seg at planeten vil få en veldig rotete bevegelse og raskt kræsje med en av stjernene, eller bli slynget ut i verdensrommet, forklarer astrofysiker Øystein Elgarøy til NRK.no.

Han sier at den nyoppdaga planeten viser at det kan eksistere planeter i stabile baner også i kompliserte stjernesystemer.

– Det gir kanskje enda større grunn til optimisme i jakten på jordlignende planeter. Planeter kan dannes og trives i de merkeligste miljøer.

– Forvirrer astronomer

Nøyaktig hvordan planeten ble danna vet forskerne foreløpig ikke.

– Denne nye verdenen forvirrer astronomer. Det er ingen åpenlyse forklaringer på hvordan planeten ble danna i et såpass kaotisk miljø, sier astrofysiker Chris Lintott til Telegraph.

Han tror dette betyr at planeter kan dannes innerst i de protoplanetariske skivene - torusen med tett gass som man går ut fra at utvikler nye planetsystemer.

– Planetene dannes i sentrum og er i stand til å klamre seg fast til en stabil bane der. Det sier sannsynligvis noe om hvordan planeter dannes andre steder også.

Mennesker finner mønstre

Øystein Elgarøy

Elgarøy analyserer selv lyskurver på plnethunter.org fra tid til annen.

Foto: UiO

Gasskjempen har fått navnet PH1 etter navnet på nettsida den ble oppdaga gjennom - planethunters.org.

Planethunters lar hobbyastronomer gå gjennom data fra Kepler-teleskopet på jakt etter nye planeter. Dette er prosjektets første bekrefta planetfunn.

– Planethunters er viktig fordi menneskehjernen er flink til å finne mønstre. Datamaskiner er flotte når vi skal lete etter kjente mønstre i en stor mengde data, men vi mennesker er fremdeles bedre til å legge merke til uventede og pussige ting, sier Elgarøy.

Funnet ble gjort av amerikanerne Kian Jek og Robert Gagliano. De registrerte et avvik i lys som følge av at PH1 passerte foran sine moderstjerner.

Funnet ble senere bekrefta av astronomer som benytta seg av Keck-teleskopet på Hawaii..

– Blir et fellesprosjekt

Elgarøy er selv registrert bruker av planethunters, det samme er Knut Jørgen Røed Ødegaard.

– Jeg har gått gjennom data både av nysgjerrighet og for å se om dette er noe jeg kan oppfordre andre til å være med på - og det er det absolutt, sier Ødegaard til NRK.no.

Han påpeker at prosjektet muliggjør gjennomgang av store mengder data som forskerne vanskelig kan klare å studere i detalj selv.

Elgarøy påpeker at en bonus ved denne typen folkeforskning er at det bringer mange mennesker i direkte kontakt med forskningen.

– Dette gjør at de kan kjenne et større eierskap til det fellesprosjektet utforskningen av universet er - eller burde være.