Hopp til innhold

Mannen i gata fant ny planet

For et par dager siden gikk forskere ut i media og inviterte offentligheten til å lete etter planeter. Nå har en britisk mann funnet en ny, på størrelse med Neptun.

Solsystemet

Den nye eksoplaneten en vanlig brite har funnet er cirka på størrelse med Neptun. På dette bildet av solsystemet vårt er Neptun den blå planeten bakerst, med en utydelig blå støvring rundt.

Foto: AP

Det var et team internasjonale forskere som inviterte vanlige mennesker med på leting etter eksoplaneter på nettsiden Planethunters.

Her skal folk prøve å få øye på en planet blant bilder av 150.000 stjerner. Bildene er time-lapsede/tidsforkortede, noe som vil si at de inneholder informasjon fra et langt tidsrom.

Har nok ikke liv

Chris Holmes fra Petersborough i England har funnet en planet som omtrent er på størrelse med Neptun. I radius er den nesten fire ganger større enn Jorda.

Den nyoppdagede planeten ligger 55 millioner kilometer unna moderstjernen sin, som kalles SPH 10066540.

Dette er omtrent samme avstand som Merkur har til sola vår, noe som betyr at planeten antakeligvis er for varm til å ha liv.

Chris Holmes sier til BBC at han synes det er gøy å være med i et slikt prosjekt.

– Å faktisk være en som finner en planet er utrolig spennende.

Selv vet han ikke spesielt mye om astronomi.

– Jeg har aldri eid et teleskop før. Jeg hadde en forbipasserende interesse for hvor ting befant seg på himmelen, men ikke noe mer enn det, sier Holmes.

Mange frivillige

Responsen på forskernes invitasjon har vært stor. Mer enn 100.000 mennesker har ønsket å finne en ny planet, og de har til nå rukket å se gjennom én million tidsforkortede bilder av stjerner.

- Vi er i ekstase. Det har vært anstrengende med alle som har villet hjelpe oss, men det er akkurat slik det skal være, sier Chris Lintott, doktor i fysikk på Oxford University, til BBC.

Han er en av de som står bak nettsiden Planethunters.

Offentligheten har kunnet bidra med å finne nye planeter siden i fjor, men interessen for prosjektet har økt veldig i det siste.

– Med denne har vanlige folk funnet fem planeter på Planethunters, sier doktor Lintott.

Kepler-satellitten skytes opp

Tilskuere til oppskytingen av teleskopet Kepler, 6. mars 2009. Her fra Cocoa Beach i Florida. Kepler har tatt bildene vanlige mennesker skal lete etter planeter på.

Foto: Malcolm Denemark / AP

Lysendringer kan bety planeter

Det er romteleskopet Kepler som har tatt bildene av stjernene på Planethunters. Kepler har siden 2009 lett etter et område i rommet som forskerne har trodd inneholder mange stjerner som likner vår egen sol.

Kepler ser etter den periodiske endringen i lyset som skjer hver gang en planet passerer foran en stjerne. Disse lysendringene må registreres mange ganger før man kan bekrefte at det er en planet der.

Fem slike lysendringer har blitt registrert foran den oransje dvergstjernen den nye planeten sirkulerer rundt.

– Kepler prøver å finne ut hvor mange planeter det er i galaksen vår Melkeveien, sier doktor Lintott.

Selv om den nyfunnede planeten mest sannsynlig ikke har liv, hjelper den til med å finne svaret på dette spørsmålet.

Finne planeter blant stjernene

Dette er et sternebilde på Planethunters. Når en planet passerer foran en stjerne, forandrer lyset fra stjernen seg. Her er forandringene markert.

Foto: Planethunters