Hopp til innhold

Styret utsetter kunstskolens «dommedag»

Styret for Kunstskolen i Karasjok vedtok i dag å utsette behandlingen av skolens fremtid til etter at Finnmark fylkeskommune har behandlet pengesøknaden deres.

Ingunn Utsi, Áilluhačča muitosemináras 23.03.13.

Styreleder Ingunn Utsi sier at det er håp om å redde kunstskolen hvis Finnmark fylkeskommune også blir med på spleiselaget. Bildet er fra minneseminaret om Nils-Aslak Valkeapää 23. mars 2013.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK Sápmi

– Under dagens styremøte diskuterte vi skolens videre skjebne. Et av alternativene var å legge ned skolen fra 1. desember. Men etter at vi fikk signaler fra Finnmark fylkeskommune om at de trolig også vil bevilge ekstramidler til skolen, vedtok vi å utsette behandlingen av saken til fylket har fått behandlet vår søknad, Saken skal opp i fylkestinget 10. desember, opplyser styreleder Ingunn Utsi.

Vedtaket betyr at Kunstskolen i Karasjok har halvannen måned igjen før den eventuelt legges ned eller får grønt lys til å fortsette i hvertfall til våren 2016.

Utsi sier at styret nå har vedtatt at skolen i allefall skal drives til slutten av desember.

Rektor jobber uten lønn

Kunstskolen sliter med økonomien på grunn av altfor få elever. Skolen hadde regnet med å få 13 elever i år, og brukte det som grunnlag da de søkte om tilskudd fra Utdanningsdirektoratet.

Ved skolestart viste det seg at de i år har kun seks elever. Dermed har Utdanningsirektoratet bedt skolen om å tilbakebetale 164.097 kroner. Skolen har per i dag utestående fordringer på rundt 630.000 kroner.

Eva Aira

JOBBER GRATIS: Rektor Eva Aira.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Situasjonen ved skolen har vært vanskelig allerede fra skolestart, og regnskapsføreren har måttet sette innkjøpsstopp.

Rektor Eva Aira har heller ikke tatt ut lønn til seg selv siden september og hun tar med seg blant annet toalettpapir hjemmefra i håp om å redde skolen.

Styret har søkt tre instanser om støtte på tilsammen 750.000 kroner. Vertskommunen Karasjok og Sametinget har gitt tilsagn om 250.000 kroner hver, forutsatt at de to andre finansiørene også gjør det samme.

Finnmark fylkeskommune har svart at de ikke kan gi et svar før fylkestingets budsjettbehandling 10. desember.

Elevene gir ikke opp håpet

De seks elevene ved skolen har ennå ikke gitt opp håpet om at skolen deres skal overleve.

Ragnhild Vassvik Kalstad

Fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

For å skaffe de resterende midlene som mangler for å drive skolen videre ut skoleåret, har de startet en nettauksjon. De prøver å få solgt de beste bildene hver av elevene har laget så langt i dette skoleåret.

– Vi gjør det i håp om å kunne samle inn de 250.000 kronene som mangler. Jeg håper at det finnes folk, foreninger, firmaer eller enkeltpersoner som har lyst til å være med på å redde skolen vår, sier initiativtager Elin Andersen (42) fra Tana.

Uttalelsene til fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik (Ap) kan tyde på at håpet er berettiget.

– Vi føler et visst eierskap til skolen i og med at vi var med i startfasen og ivret for at skolen skulle få den finansieringen de trengte for å starte opp. Selv om dette ikke er en lovpålagt oppgave for oss å følge opp det arbeidet, så vil vi gjerne være med på å bidra, sier fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik.

Kunstskoleelev Elin Andersen forteller om aksjonen for å redde skolen sin.

SE VIDEO: Elin Andersen viser et av billedtrykkene som skal auksjoneres bort. Foto/redigering: Samuel Frode Grønmo

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK