Hopp til innhold

Søker etter stabsmedlemmer

Márkomeannu søker nå etter stabsmedlemmer for å kunne gjennomføre campfestival igjen i 2015. Nye personer ønskes velkommen inn i staben.

Marita Kristin Eilertsen

Marita Kristin Eilertsen søker etter folk til campfestival i 2015.

Foto: Marita Kristin Eilertsen

Festivalen trenger flere folk, og de trenger nye impulser, samtidig som de håper at en stor del av den nåværende staben blir med videre, sier Márkomeannus festivalleder, Marita Kristin Eilertsen.

Márkomeannu har i 2014 jobbet med å fornye den interne organiseringa av festivalen, for å kunne løse de kapasitetsmessige utfordringene festivalen har.

Vil ha helårsstab

Nå tenkes staben delt inn i tre ulike deler; helårsstab, riggestab og gjennomføringsstab, og personer kan søke på bestemte stabsfunksjoner. Det legges vekt på at personer søker på stabsfunksjoner for ett år av gangen og ikke må binde seg i flere år til samme stabsfunksjon om det ikke er ønskelig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Markomeannu

Fra siste Márkomeannu i juli 2013.

Foto: Vaino Rensberg / NRK


Márkomeannu behøver minimum 39 personer for å dekke alle nødvendige stabsfunksjoner i den nye staben. Festivalen oppfordrer de som ønsker å bli med, til å søke i løpet av juli og første halvdel av august.

En nærmere beskrivelse av de ulike delene av staben og stabsfunksjoner, samt lenke til søknadsskjema, finnes på Márkomeannus hjemmeside.

Håper på ny giv

Torsdag 28. august vil Márkomeannu styre ta avgjørelsen om det blir campfestival i 2015 eller ikke. Det som bestemmer dette, er om Márkomeannu har fått inn mange nok søknader og personer til å dekke alle nødvendige stabsfunksjoner.

– Vi håper at vi da kan si at det blir campfestival slik publikum kjenner den oppe på Gállogieddi i 2015. Márkomeannu er en så viktig festival at det vil være veldig trist om den ikke består som campfestival, sier Eilertsen.

Festivallederen trekker fram mange positive sider ved å være stab:

  • Som stab for Márkomeannu er man med på å lage en betydningsfull festival både i Sápmi, i regionen og i markebygda, og man er med på å bestemme hvordan Márkomeannu skal utvikle seg framover.
  • I tillegg får man verdifull erfaring og kompetanse på gjennomføring av store arrangementer, prosjektledelse og samarbeid med andre mennesker. Og ikke minst blir manen del av en veldig fin gjeng.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK