Felles «festival-kick-off»

Riddu Riđđu og Márkomeannu inviterer til felles «festival-kick-off» i Tromsø.

Markomeannu

Márkomeannu og Riddu Riđđu slår i år hodene sammen til en «festival-kick-off» i Tromsø. Bildet er fra fjorårets Márkomeannu.

Foto: Vaino Rensberg / NRK

– Siden både Márkomeannu og Riddu Riđđu er i Tromsø samme dag, så samarbeider vi om «kick-off» til festivalene i år, forteller Márkomeannus festivalprodusent Ellen Berit Dalbakk til NRK.

Festivalen i Manndalen i Kåfjord – Riddu Riđđu – har de siste fire årene arrangert et «kick-off» med smaksprøver og programslepp i Tromsø. Denne gangen blir det altså sammen med Márkomeannu festivalen som vanligvis arrangeres i Gállogieddi i markebygdene i Nordre Nordland og Sør-Troms.

«Kick-off» og seminar med håp for fremtiden


– Márkomeannu har et «kick-off» med håp for fremtiden, forteller Dalbakk.
For i tillegg til festival «kick-off» på kvelden 24. mai, så arrangerer Márkomeannu seminaret «márkomeannu#VUOLGGA Romssas » i Tromsø på dagen. Formålet er å rekruttere flere til å arrangere festivalen.

Marita Kristin Eilertsen

Márkomeannu-sjef Martia Kristin Eilertsen håper på å rekruttere engasjerte festivalarbeidere også utenfor markasamiske områder.

Foto: Márkomeannu


– Vi har sett at vi trenger flere flittige og engasjerte festivalarbeidere som kommer utenfor kjerneområdet til festivalen, dersom festivalen skal fortsette som campfestival i fremtiden, vi ønsker derfor alle velkommen til márkomeannu#VUOLGGA arrangementet, sier Márkomeannus festivalleder Marita Kristin Eilertsen i en pressemelding.

Med flere arrangement

I fjor slapp Márkomeannu den triste nyheten om at det ikke blir noen festival i de markasamiske områdene i år.

Betyr dette at det blir Márkomeannu i år?

– Ja det blir det, men ikke en campfestival som før, i stedet vil vi ha forskjellige arrangementer på forskjellige steder, sier Dalbakk til NRK, og legger håpefullt til:

– Vi håper at vi allerede i 2015 skal kunne arrangere campfestivalen igjen.

Riddusjef: –Vi slår hodene sammen

– Riddu har hatt kickoff i Tromsø fire år på rad, og Márkomeannu pleier å være der, så i år slår vi hodene sammen, ivrer Riddu Riđđus festivalsjef Kirsti Lervoll til NRK.

I år som årene før vil forsmaken og programsleppet foregå på Café Sånn i Tromsø. Lervoll håper på stinn brakke, og forteller at kickoffet er en måte å markedsføre festivalen på – men det har også en annen viktig funksjon:

– Målet er også å skape en samisk møteplass i Tromsø. Det har vist seg på våre festivalkickoff at det kommer mange både samer og andre, forteller hun.

Márkomeannus og Riddu Riđđus «festival kick-off » arrangeres 24. mai kl 2200 på Café Sånn, med artister og samisk musikk. Mens seminaret til Márkomeannu arrangeres kl 1000 på dagen, foreløpig ikke bestemt hvor.

Kirsti Lervoll

Riddu Riđđu-sjef Kirsti Lervoll tror på å fylle Café Sånn 24. mai.

Foto: Ørjan Bertelsen