Hopp til innhold

Márkomeannu mangler stabsmedlemmer

Alle er velkommen til Gállogieddi i kveld, sier produsent Ellen Berit Dalbakk.

Ellen Berit Dalbakk

Ellen Berit Dalbakk produsent i Márkomeannu.

Foto: Mathis Eira / NRK

Márkomeannu arrangerer i kveld seminaret "Márkomeannu vuolgga" på Gállogieddi i Evenes i Nordland. Målet er å få flere engasjerte stabsmedlemmer til festivalen.

– Alle som er interessert er velkommen , ung som gammel, med eller uten samisk tilhørighet, sier produsent Ellen Berit Dalbakk i Márkomeannu.

Usikkert om det blir festival i 2015

Festivalen ble første gang arrangert 1999. Márkomeannu campfestival blir ikke arrangert i 2014. Bakgrunnen for det er økonomiske og kapasitetsmessige utfordringer. Nå jobber festivalen for å finne løsninger og målet er å kunne arrangere campfestival igjen i 2015. Den avgjørelsen vil bli tatt tidlig på høsten i år, på bakgrunn av blant annet erfaringene og interessen fra dagens seminar.

– Vi har innsett at vi behøver flere engasjerte stabsmedlemmer fra lokalregionen om Márkomeannu skal bestå som campfestival i framtida, sier Dalbakk.

Korte nyheter

 • Samiske levninger blir repatriert

  Samiske levninger gjenbegraves i finske Sápmi. Levningene som ble gravd opp på 1800- og 1900-tallet blir begravd på nytt nå søndag og mandag, skriver Yle Sápmi og Sveriges Radio.

  På Enare gamle kirkegård blir 69 samiske levninger repatriert. I Utsjok på den hellige Ulrikká kirkegård blir 68 samiske levninger repatriert og på Njellims ortodokse kirkegård blir 3 samiske levninger repatriert.

  Yle Sápmi er på stedet og sender direkte fra de tre seremoniene på nettet Yle arena

  Mathias Larsen Hætta får en verdig begravelse etter å ha vært 111 år i De Schreinerske samlinger på Universitetet i Oslo.
  Foto: Dragan Cubrilo / NRK
 • Mann død i sykkelulykke i Troms

  En mann i 50-årene omkom i en sykkelulykke ved Laksvatn i Troms. Han ble erklært død av lege på stedet.

  Ut fra spor på stedet ser det ut som syklisten har syklet i grøfta og truffet en stein. Det er ingen ting som tyder på at det har vært andre kjøretøy involvert i hendelsen. Pårørende er varslet.

 • Mann omkom på E6 i Nordland

  En mann i begynnelsen av 20-årene omkom fredag kveld i en ulykke på E6 like sør for Trofors i Nordland.

  Det var to biler involvert i ulykken som skjedde i en 90-sone. I den ene bilen var det et par i 70-årene. I den andre bilen var det en mann i begynnelsen av 20-årene, hjemmehørende på Helgeland. Sistnevnte ble erklært død på stedet av lege. De to øvrige i ulykken er fraktet til sykehus, men er ikke livstruende skadet.

  Spor på stedet tilsier, ifølge politiet, at bilene har kollidert front mot front. Politiet fikk melding om ulykken fredag klokka 19.57. De har iverksatt etterforskning på stedet sammen med ulykkesgruppen til Statens vegvesen. De pårørende er varslet.

  Sør for Trofors