Hopp til innhold

Musikkvideo til samenes nasjonaldag

Samiske kofter fra hele landet er tema for ny musikkvideo, som har premiere 6. februar.

En video som viser innspillingen av en musikkvideo til samenes nasjonaldag.

Fotograf Dragan Čubrilo og Ole Máhtte Gaup under dagens opptak av musikkvideoen.

Torsdag 6. februar kl. 22.30 sendes programmet «Samenes nasjonaldag» på NRK1. I programmet vil det blant annet bli satt fokus på samisk mat, styling og musikk. Seerne vil også få glimt fra selve feiringen av samenes egen årlige festdag.

Marit Sofie Holmestrand

Marit Sofie Holmestrand.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nå er et TV-team fra NRK Sápmi iferd med å lage en egen musikkvideo, som skal ha TV-premiere under denne sendinga. Sangen heŧer «Máttuid árbi», som på norsk betyr forfedrenes arv.

NRK Sápmis egen nettredaksjon var selvsagt «behind the scenes» da opptakene startet i Sápmi Park i Karasjok klokken 11.00 i formiddag.

– Ideen med musikkvideoen er å vise samekofter fra forskjellige steder. Vi har plukket ut et utvalg av kofter. Vi kan ikke ha med alle, da ville nemlig videoen blitt altfor lang, forklarer medforfatter Marit Sofie Holmestrand.

Selve musikken er laget av Rolf Morten Anti Amundsen, som er kjent fra den samiske popgruppa Rolffa i Karasjok. Teksten har Ole Máhtte Gaup og Marit Sofie Holmestrand skrevet sammen.

– Jeg begynte å skrive rappen i forrige uke. Det er veldig artig å holde på med dette og jeg tror at mange vil kose seg med videoen når den vises på TV torsdag kveld, sier Gaup.

På tvers av landegrensene

Samedrakt, samekofte eller bare kofte er norske navn på den samiske folkedrakten.

På nordsamisk kalles den «gákti», på sørsamisk «gåptoe» eller «gapta» og på lulesamisk «gáppte». Samedraktene brukes på tvers av landegrensene på Nordkalotten, på samme måte som samisk språk og andre kulturelle særtrekk.

Form, farge og mønster på kofte og lue varierer stort fra distrikt til distrikt, og til en viss grad følger draktvariantene de samiske dialektene.

Musikkvideo til Samefolkets dag

Denne gjengen er med på musikkvideoen og de viser kofter fra forskjellige steder i landet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Opprinnelsen til den samiske drakttradisjonen med bukse og kofte er usikker. Noen har foreslått at drakten har røtter i den romanske mannsdrakten fra tidlig middelalder.

Andre betviler et slikt slektskap fordi den europeiske middelaldermoten innførte bukser for menn og side kjortler for kvinner, et skille samene ikke har. Også samiske hodeplagg er klart forskjellige fra de hettetypene som var vanlig under middelalderen.

Merk! Det blir verdenspremiere på den nye videoen på denne nettsiden torsdag 6. februar.

Korte nyheter