Hopp til innhold

Grønt lys for Amazonas-demning

En føderal brasiliansk domstol ga fredag grønt lys for planene om å bygge en gigantdemning, som vil legge Amazonas-stammenes områder under vann.

Xingu-demonstrasjoner

Indianere demonstrerer mot Belo Monte utbyggingen.

Foto: Ricardo Moraes / Reuters/Scanpix

Dag Terje Andersen og Egil Olli i Brasil.

Stortingspresident Dag Terje Andersen og sametingspresident Egil Olli sammen med menneskerettighetsforkjemper Puiat Kayabi.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Vannkraftutbyggingsplanene har fått mye kritikk, blant annet fra kjente Hollywood-stjerner. Indianerne i området frykter at den planlagte utbyggingen kan gå ut over deres videre eksistens.

Fredagens rettskjennelse innebærer at en avgjørelse i en lavere rettsinnstans, om å nekte demningslisensen, nå ikke gjelder lenger og tillatelsen er nå gyldig og anbudsprosessen kan fortsette, opplyser en talsmann for den regionale føderale domstolen.

Trodde de hadde vunnet

Prosjektet på 11-milliarder dollar tar sikte på å bygge verdens tredje største vannkraftverk, og motstanderne av vannkraftutbygginen trodde tidlig i forrige uke at de hadde vunnet.

Sigourney Weaver

MOT GIGANTDEMNING: Sigourney Weaver.

Foto: Gabriel Bouys / Scanpix/AFP

Sent onsdag kveld stadfestet dommer Antonio Almeida Campel en forespørsel fra innenriksdepartementet i delstaten Para at fullmakter til å bygge Belo Monte-demningen i Xingu var trukket tilbake.

Demningen med en produksjonskapasitet på 11000 megawatt vil bety at rundt 500 kvadratkilometer av indianernes land legges under vann og vil kreve utgravninger tilsvarende arbeid som måtte til for å bygge Panamakanalen, ifølge det offentlige departementet.

Den amerikanske skuespilleren Sigourney Weaver og regissør James Cameron samt den britiske sangeren Sting, har kjempet for å stoppe vannkraftplanene og hadde hyllet onsdag avgjørelsen som en seier.

Byggeplanene tilbake på sporet

Det nasjonale elektrisitetsbyrået i Brasil sier at fredagens kjennelse i den føderale domstolen betyr at anbudsprosessen nå var tilbake på sporet.

James Cameron

MOT GIGANTDEMNING: James Cameron.

Foto: DAN STEINBERG / AP

– Alle stadier av prosessen er gjenåpnet, og de opprinnelige datoer og frister opprettholdes, hvor anbudsrunden som planlagt holdes neste tirsdag, heter det i uttalelsen fra elektrisitetsbyrået.

Belo Monte vil bli den nest største demningen i Brasil og den tredje største i verden, bak Itaipu demningen i det sørlige Brasil (14000 megawatt ) og det massive Three Gorges dam i Kina, som har en kapasitet på 18000 megawatt.

Tidlig fredag morgen sa stammelederen Luiz Xypaia til nyhetsbyrået AFP at den lavere rettsinstansens beslutning om å stoppe arbeidet var en seier for fornuften og han hyllet dette som en seier for urfolkene.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat