Hopp til innhold

Frykter fremmedfiendtligheten i Danmark øker

Den samisk-danske avistegneren Maren Uthaug ser tendenser til at folk i Danmark kommer med rasistiske ytringer mot muslimer etter lørdagens terrorhandlinger.

Maren Uthaug

Maren Uthaug har skrevet tre samisk satiriske bøker, og jobber som tegneseriespaltist i den danske avisen Politiken.

Foto: Kenneth Hætta

– En av de største bekymringene jeg har er at det skal bli mer fremmedfrykt i Danmark nå, sier den danske avisa Politikens tegneserietegner Maren Uthaug til NRK.

Etter terrorangrepene på lørdag har hun sett flere som har postet muslimskfiendtlige innlegg på sosiale medier.

– For jeg ser jo allerede at det er noen som har begynt å poste på Facebook; muslimsk Danmark, nei takk! Og det er jo ikke muslimene i Danmark som er ansvarlig for det her.

Terrorangrepene

To mennesker ble drept og fem politifolk såret i angrepene mot et seminar om ytringsfrihet og en synagoge i København i helga. Dan Uzan ble skutt og drept utenfor synagogen i Krystalgade i København sentrum natt til søndag.

Flere tusen personer er ventet til dagens minnemarkering i Danmarks hovedstad.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Maren Uthaug er halvt samisk, halvt norsk, men helt dansk.
Hennes forskjellige identiteter gir henne muligheten til å
spøke med samene, ironisere over mors- og kjæresterollen og å skrive om rotløshet, i form av daglige tegneseriestriper i avisen Politiken og i en avlorlig debutroman.

Portrett av Maren Uthaug i «Bokprogrammet».

– København tilbake til normalt

Uthaug forteller at danskene er rystet over det som har skjedd, men at de fleste enkeltpersoner ikke har merket spesielt mer enn det de har sett på tv.

– Det jeg opplevde på lørdag var at det var mye mer politi i gatene. Jeg måtte blant annet kjøre en omvei. Jeg er ikke redd for ytterligere terroraksjoner. Dette var nok en enkeltmanns verk.

Hun er i København og forteller via telefon til NRK at det meste er som før helga. Folk drar på jobb, barna på skolen.

– Jeg har kjørt gjennom byen i dag, og alt er som normalt. Det er karneval på skolen i dag, så man ser barn utkledd som prinsesser og løver. Men byen er jo preget i den forstand at flaggene er på halvstang.

Vil vurdere om man skal publisere

Forlagssjef i ČálliidLágádus, John Trygve Solbakk, mener terrorangrepene, først i Paris, og nå i København, er grunn til å overveie om man skal publisere satire som gjør narr av folkeslag.

Spesielt når det kommer til religion.

Forlagssjef John Trygve Solbakk sitter foran en bokhylle

Forlagssjef i det samiske forlaget ČálliidLágádus, John Trygve Solbakk, mener man må tenke seg godt om før man publiserer satirer som gjør narr av religion.

Foto: Piera Balto / NRK

– Først tenker man jo her langt oppe i nord at det skjer jo langt herfra, så det berører ikke oss. Men da er vi i ferd med å lure oss selv. Selvfølgelig berører det oss også, spesielt vi som jobber med å publisere ord.

– Vi må ikke bli redd, men man må tenke nøye over det når det knytter seg til folks følelser og tro, også om man i det hele tatt bør publisere det, sier Solbakk.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK