NRK Meny
Normal

København i sjokk og sorg

KØBENHAVN (NRK): Folk i København legger ned blomster utenfor åstedene synagogen hvor en jødisk vakt ble skutt og drept, mens væpnet politi står vakt på stedet.

Folk holder rundt hverandre og legger ned blomster utenfor synagogen i København

To mennesker ble drept og fem politifolk såret i angrepene mot et seminar om ytringsfrihet og en synagoge i København i helgen. Det var utenfor synagogen i Krystalgade i sentrum at Dan Uzan (37) ble skutt og drept natt til søndag.

Mange har oppsøkt åstedene søndag og mandag, deriblant Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. En sjokk- og sørgmodig stemning preger området rundt synagogen etter de blodige hendelsene.

Folk holder rundt hverandre, legger ned blomster og tenner lys til minne om Uzan. Et stort pressekorps er på plass rundt politisperringer og væpnede politimenn som holder vakt.

– Han passet alltid på de andre

Uzan var selv medlem av synagogen, som han passet på i forbindelse med feiring av en konfirmasjon i et menighetshus bak synagogen.

– Han var en fin fyr. Han passet alltid på de andre, var alltid vennlig og hjalp folk når de trengte det, sier Ariel Skop til NRK.

Med tårer i øynene sier en ung kvinne at hun er sjokkert over det som har skjedd, og at hun har kommet hit for å vise sin respekt for ofrene.

Utenfor kulturhuset i København

SORG OG VREDE: Ekteparet Erik og Nina Johansen la igjen blomster utenfor kulturhuset Krudttønden.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Vi føler sorg og vrede

Før angrepet på synagogen åpnet gjerningsmannen ild mot et debattmøte om ytringsfrihet og blasfemi på kulturhuset Krudttønden lørdag ettermiddag. En 55 år gammel dansk regissør ble drept. Tre politibetjenter ble såret.

Mandag ettermiddag er det fortsatt flere politi- og pressefolk enn vanlige københavnere utenfor hovedinngangen til kulturhuset Krudttønden.

Erik og Nina Johansen legger ned blomster foran hovedinngangen. I hånden har Nina Johansen enda en bukett som ekteparet skal legge ned foran synagogen.

– Vi er her i dag fordi vi føler sorg og vrede over at dette har skjedd i Danmark. Det må ikke skje her, sier hun til NRK.

Mange tusen ventet til minnemarkering

Stemmen hennes brister, hun blir synlig rørt og snur seg vekk fra mikrofonen. Mannen hennes tar ordet.

– Vi går forbi her nesten hver dag, så det er litt for tett på. Men vi skal tilbake hit i kveld for å delta på minnemarkering, forklarer Erik Johansen.

Arrangørene av minnemarkeringen vurderer å flytte arrangementet fordi det er ventet flere mennesker enn det er plass til på stedet.

På Facebook har flere enn 16.000 sagt at de kommer til arrangementet mandag. Den enorme interessen gjør at arrangementet flyttes til Gunnar Nu Hansens Plass, like ved kulturhuset.

Dansk politi ønsker ikke å gå ut med opplysninger om hvilke sikkerhetstiltak de iverksetter i forbindelse med markeringen.

– Sikkerheten blir tatt hånd om, sier en pressevakt til NRK.

Philip Lote i København om de to mennene som mandag morgen ble framstilt for fengsling.

SE VIDEO: De to mennene som mandag morgen ble framstilt for fengsling skal ha hjulpet den antatte gjerningsmannen, sier NRKs reporter i København Philip Lote.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt