Hopp til innhold

Aslak Ole (18) gjeter reinflokken sin på ski

Han vil ikke lenger bare sitte på skuteren mens han jobber med rein, og i år er det ekstra fint å gå på ski.

Går på ski etter reinflokken

Aslak Ole Eira sier at det er gode forhold for å gjete reinen på ski. Videoen er filmet av Risten Gutnel Guttorm Eira.

– Jeg har gått på ski etter reinflokken i mange år, og i år passet det også å gå på ski. Føret er godt og det er skare, og været er nydelig, sier 18 år gamle Aslak Ole Eira fra Karasjok.

Gutter kom til rette

Aslak Ole Eira (til høyre) med sin gode venn Jonas Boberg.

Foto: Arild Moe / NRK

Aslak Ole Eira forteller at det kan virke som om det er tungt å gå etter reinflokken, men han har jo konkurrert på ski i flere år, så for han er det ikke tungvint.

– Det er ikke så tungt å gå på ski etter flokken når føret er godt, og selvsagt er det ikke tungt når man har god form i tillegg. Jeg hadde fått hvilt meg før jeg dro til flokken, så da hadde jeg masse krefter, sier han.

For samene er Aslak Ole mest kjent for sine prestasjoner i skiløypa, spesielt for hans glimrende form under fjorårets Arctic Winter Games. Det ble ny samsk gullrekord med tretten gull, fem sølv og seks bronse. Av disse medaljene tok Aslak Ole tre gull og en bronse.

I fjor var Eira en av de som fikk Sametingets idrettsstipend.

Går på ski på grunn av opplevelsen

Eira sier at han har kjørt litt med sneskuter under reinflyttingen, men at han foretrekker å gå på ski.

– Jeg har jo kjørt litt med skuteren, men jeg synes det er så fint å gå på ski når været er bra. Og jeg får jo være med flokken hele tiden mens jeg går på ski. Jeg velger jo ikke å gå på ski bare på grunn av treningen, men også på grunn av opplevelsen, sier han.

Å være med reinflokken, gjør at Aslak Ole Eira slapper fullstendig av.

Aslak Ole Eira

Aslak Ole Eira.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Når jeg går på ski etter flokken, så kobler jeg av skikkelig. Jeg får avkobling fra skolen og fra eksamensrushet. Og jeg får i tillegg gå på ski på vidda med mine egne tanker, og det er helt perfekt, forteller han.

Hva sier andre reindriftsutøvere når du går på ski etter reinflokken?

– I min siida sier de ikke så mye. De er vant til at jeg går på ski blant reinflokken. Men en kar fra en annen siida kom til vår reinflokk og begynte å kikke med kikkerten. Og han tenkte at hvem er han fyren som går på ski, det må jo være en påsketurist som går på ski inn i reinflokken. Han tenkte at jeg hadde gått feil, så han turte vel ikke å komme å snakke med meg, flirer han.

Vil gjøre dette i flere år

Å gå ski etter flokken er blitt en tradisjon for Aslak Ole Eira.

– Jeg har tenkt å fortsette å gjøre dette, hver vår når vi er på reinflytting. Det er blitt en tradisjon at jeg går på ski etter reinflokken, sier han.

Når Eira er med på reinflyttingen, så er han i sitt rette element. Men om han blir en bedre skiløper på grunn av det, har han ikke tro på.

– Jeg tror ikke reinflyttingen kan løfte skinivået mitt, men når jeg får være med på reinflytting, så gjør det noe med psyken min. Jeg pleier å tenke før konkurranseløpene om den tiden jeg er på reinflyttingen og om hvor jeg tilhører. Og det gjør at jeg klarer å konsentrere meg før løpene, sier han.

– Målet for neste år er å gjøre det bedre enn i år, jeg skal også trene mer til neste sesong. Jeg vil bli bedre på de områdene som jeg mener jeg har vært svakest i, som for eksempel teknikken, forteller Eira.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK