Hopp til innhold

Det ble ny gullrekord på Sápmi

Lederen for Team Sápmis skilag tror det kan bli vanskelig å kopiere årets bragd i Arctic Winter Games.

Reportasje fra siste dag i skisporet i AWG 2014.

Aylin Åsli poserer mer enn gjerne for fotografen etter å ha vunnet tre gull på tre starter. Lederen for det samiske skilaget, Olav Verstad sier ikke nei til gode skimotiver. Foto/redigering: Dan Robert Larsen

Olav Verstad

Skileder Olav Verstad.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det kan bli hardt å ta denne rekorden i fremtiden. Det kan det, men det får fremtiden vise, sier en smilende Olav Verstad. Det er han som er leder Team Sápmis skilag.

Etter dagens to gull og tre bronse i dagens stafetter har Team Sápmi i årets skikonkurranser i Arctic Winter Games i Fairbanks Alaska tatt tolv gull, fem sølv og seks bronse. Totalt 23 medaljer, som er en tangering av rekordmedaljehøsten fra 2004.

Tolv gull er imidlertid en fordobling av rekorden på antall gull, som Sápmi satte i 2004. Da ble det som kjent seks gull på det samiske laget.

Slik oppsummerer Verstad uka i skisporet i Alaska for de samiske løperne.

– Helt topp. Helt supert. Helmaks. Enkelt og greit. Innertier deluxe og enda mer enn det. Det er helt rått med tolv gull, De sier jo at vi aldri har tatt mer enn seks før, sier Verstad.

Gull og sølv

Team Sápmi hadde på forhånd håpet å kjempe om stafettmedaljer i alle klassene, både blant guttene og jentene. På grunn av influensautbrudd i troppen, måtte et av stafettlagene imidlertid melde avbud.

– Vi kunne ikke ta noen sjanser. Det kan gå utover kroppen å presse seg hardt når man er febersyk. Dessuten er det viktig å blant annet tenke på at løperne skal være i best mulig slag til Nordnorsk mesterskap på ski om to uker, forklarer Verstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samisk stafettgull

Aslak Ole Eira, Jussi Rytky og Anders Boine Verstad vant stafettgull for Sápmi.

Det ble gull til Sápmis gutter i juniorklassen: lagstafett. På vinnerlaget gikk Jussi Rytky, Anders Boine Verstad og Aslak Ole Eira. Sølvet gikk til Alaska og bronse til Jamal. Eira fra Karasjok er med dette den mestvinnende av årets samiske skiløpere med tre gull og en bronse.

Gull ble det også til gull til Sápmis jenter i lagstafett i klassen juvenile Female. På laget gikk Vibeke Persen, Amalie Tovås og Aylin Åsli. Jamal fikk sølv og Alaska bronse.

Det ble sølv til Sápmis jenter i den yngste klassen. På laget gikk. Ida Storås Tovås, Oda Andreassen og Vilma Rytky. Gullet gikk til Alaska og bronse til Yukon.

Det ble også sølv til Sápmis jenter i junior klassen. På laget gikk Kristin Brekke, Karin Nutti Pilflykt og Agnes Åstot. Jamal fikk gull og bronsen gikk til Alaska.

I klassen Midget Males ble det sølv på det samiske laget, som besto av Ovlla Per Skoglund Sara, Tor Agnar Olli og Jens Johan Brekk. Gullet vant Alaska og bronsen gikk til Northwest Territories.

Sápmi har stor mulighet til å vinne enda et gull på lørdag. Klokken 12 lokal tid spilles nemlig finalen i jentenes fotballturnering. Der er Sápmi gigantisk favoritt etter kun seire så langt i turneringen. Finalemotstander Alaska gruset de hele 15-1 i åpningskampen.

Stafettgull til jentene

Vibeke Persen, Aylin Åsli og Amalie Tovås vant gull i stafetten.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK


Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK