– Gode forbilder for samisk ungdom

Sametingets kultur- og idrettsstipend for ungdom tildeles Ole Mathis Sara Nedrejord, Aslak Ole Eira, Ina-Theres Andrea Sparrok, Sarakka Gaup og Anne Maia Raanes Sørensen

Ole Mathis Nedrejord

Ole Mathis Sara Nedrejord er en av fem ungdommer som får Sametingets kultur- og idrettsstipend i år

Foto: Dragan Cubrilo

Sametingets kultur- og idrettsstipend skal motivere samisk ungdom til å engasjere seg innenfor musikk, kunst, kultur og idrett. Det tildeles fem stipender à kr 25 000, og stipendene er delt ut på bakgrunn av søknader.

Sametingsråd Henrik Olsen sier han er imponert over bredden blant søkerne.

Jeg vil si at både mengden søknader og kvaliteten på søkerne bærer ord om en god framtid for samisk kultur- og idrettsliv. Det var svært vanskelig å velge fem vinnere blant dem, sier sametingsråd Henrik Olsen.

Sametingsråd Henrik Olsen sier at stipendvinnerne er alle sammen gode forbilder og ambassadører for samisk ungdom som ønsker å satse på idrett og kultur.

Idrettsstipend:

Aslak Ole Eira

Aslak Ole Eira

Foto: Dan Robert Larsen

Ole Mathis Sara Nedrejord er skihopper. Han har oppnådd gode plasseringer både nasjonalt og internasjonalt. I fjorårets sesong var han landets nest beste juniorhopper.

Aslak Ole Eira er skiløper. Han satser for fullt på langrenn, og går for tiden på skigymnas i Nordreisa. Eira har gode resultater fra Artic Winter Games og flere andre mesterskap.

Kulturstipend:

Ina-Theres Sparrok

Ina-Theres Andrea Sparrok

Foto: Privat

Ina-Theres Andrea Sparrok er fotograf. Hun har dokumentert sør-samisk reindrift på en god og levende måte. Ved bruk av bilder og tekst sprer hun også kunnskap om samisk språk og kultur, og er en motivator for samisk ungdom med interesse for fotokunst.

Sarakka Gaup i stykket Stáinnak

Sarakka Gaup

Foto: Beaivváš/Stainnak/Mienna

Sarakka Gaup er skuespiller. Gjennom teaterkunst har hun allerede opparbeidet seg lang og allsidig erfaring. Gaup viser gjennom sin scenekunst at samisk kulturformidling berører. Det krever mot og dedikasjon for å lykkes i kunstfeltet, og hun fremstår som en stemme for unge samer som leter etter tilhørighet og egne røtter.

Anne Maia Raanes Sørensen er ballettdanser. I en alder av åtte år startet hun sin karriere som ballettdanser. Gjennom dans kan også samisk kultur bli belyst og fremhevet. Hun har stor lidenskap for dans, og vil være med på å vise andre samiske ungdom at dans også kan ha en plass i samisk kulturformidling. Hun studerer ballett i Canada. Raanes Sørensen skal i januar begynne som lærling i et profesjonelt ballett kompani, Coastal City Ballet.