Hopp til innhold

– Ny æra for samisk samtidskunst

Direktøren i Samisk senter for samtidskunst tror på en samisk kulturoppsving etter at de nå flytter inn i nye lokaler.

Forsak før åpningen av Senter for samisk samtidskunst i Karasjok.

Hjørdis Kurås viser stolt det største utstillingslokalet i den nye senteret. Her har det tidligere vært gymnastikksal og i rommet er det forholdsvis høyt opp til taket.

– De nye lokalene midt i sentrum av Karasjok vil bety mye for samisk fremtidskunst. Her vil vi ha god plass til både å jobbe med kunst og å vise kunsten. At vi nå ligger midt i bygda vil også gjøre det enklere for oss å nå publikum, sier en begeistret direktør Hjørdis Kuraas i Samisk senter for samtidskunst.

Akkurat nå er hun og en drøss med andre i ferd med å gjøre siste finpussen før gjenåpningen av senteret, som har flyttet fra de bortgjemte lokalene utenfor sentrum av Karasjok til midt i smørøyet i samebygda.

De nye lokalene ligger i det som tidligere het Den samiske folkehøgskole (DSF) i Karasjok.

– Det betyr også mye at vi nå ligger vegg i vegg med Kunstskolen i Karasjok, og at barne- og ungdomsskolen og den videregående skolen ligger bare et steinkast unna, smiler Kurås.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Samisk senter for samtidskunst

Senter for samisk samtidskunst ligger vegg i vegg med Kunstskolen i Karasjok.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Tror på en dobling av besøkstallet

De gamle lokalene var på drøyt 100 kvadratmeter. De nye lokalene er på i overkant av 1000 kvadratmeter, det vil si det tidobbelte.

Maaike Hallbertsma har i flere år vært utstillingsansvarlig ved Senter for samisk samtidskunst. Hun er selvsagt med på «flyttelasset» når senteret nå flytter inn i nye lokaler.

Maaike Halbertsma

Utstillingsansvarlig Maaike Halbertsma.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er noe Halbertsma virkelig gleder seg til.

– Jeg tror dette blir bra, bare vi blir ferdig til åpningen i morgen klokken 18.00. Det beste med det hele er at vi har så store og fine lokaler, som ligger midt i bygda. Jeg tror at dette vil føre til at vi skal kunne fordoble besøkstallet, tror Halbertsma.

– Vi skal nok klare å bli ferdige, lover direktør Hjørdis Kurås. Kurator Jan-Erik Lundstrøm nikke bekreftende. Det er han som var direktør ved senteret før Kurås overtok.

Samisk senter for samtidskunst har i årevis hatt lokaler et par kilometer utenfor sentrum, godt bortgjemt fra det meste av trafikk og publikumstilstrømning.

Dette har også publikumstallet gjenspeilet. I gjennomsnitt pleier det å være tilsammen rundt 2000 besøkende på de 10-11 utstillingene i året.

– Jeg gleder meg virkelig til å ta i bruk de nye lokalene, sier Halbertsma.

«Top of The World»

På lørdag innvier Sámi Dáiddaguovddáš - Samisk senter for sine nye lokaler i sentrum av Karasjok. Åpningen byr på ny utstilling og underholdning.

Åpningstalen står direktør Hjørdis Kurås for, mens Sametingets visepresident Henrik Olsen og leder for Samisk Kunstnerforbund Marita Isobel Solberg står for den offisielle innvielsen.

– Det er fantastiske lokaler. Jeg vil påstå at det blir blant de beste utstillingslokalene i landet. Vi har vel kanskje fått den beste tomta i Karasjok, tror Kurås.

Maaike Halbertsma og Outi Pieski

Både utstillingsansvarlig Maaike Halbertsma og kunstner Outi Pieski har travle tider før morgendagens åpning.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Innvielsesutstillingen heter «Top of the World». Den åpner kurator Jan-Erik Lundstrøm.

I tillegg vil det være underholdningsinnslag med performance-art og musikk under åpningen. Og som seg hør og bør - servering av mat og drikke.

Seks kunstnere av internasjonalt omfang bidrar til «Top of the World». Der de har tatt utgangspunkt i den eksepsjonelle geografiske, kulturelle og eksistensielle posisjonen Karasjok og Sápmi har som sitt utgangspunkt.

De seks kunstnerne er Monica Edmondson, Roger Mullin, Joar Nango, Linda Persson, Outi Pieski, og Lindsay Seers.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK