Tar over sjefsjobben

Billedkunstner Hjørdis Kurås er ny direktør ved Samisk Kunstnersenter i Karasjok.

Hjørdis Kurås

Hjørdis Kurås er kunstner med utdannelse innen både teater og billedkunst. Nå skal hun lede Samisk Kunstnersenter.

Foto: Dang Trinh / NRK

Sámi Dáiddaguovddáš (SDG) eller Samisk Kunstnersenter i Karasjok har den siste tiden lett etter en person til å overta direktørjobben etter at Jan-Erik Lundström etter to år i direktørstillingen, valgte å si opp.

Nå er vedkommende funnet, skriver fungerende leder Randi Olstad i en pressemelding.

Hjørdis Kurås (39) fra Oslo tar over stillingen, og har sin bakgrunn som billedkunstner med utdannelse innen teater, kunst og arkitektur fra blant annet Statens Kunstakademi i Oslo og Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Kurås har driftet ulike kunstnerdrevne prosjektrom som Galleri Barbara Hansen og 33 basement, hun har jobbet som frilans produsent og kurator, og initiert cpcproject.net som er et undervisningsprosjekt tilrettelagt for enslige mindreårige asylsøkere i Norge. I tillegg har hun vært styremedlem i bl.a Oslo Kunstforening.

– Kurås er av sør-samisk slekt. Det kan også nevnes at Kurås i 2008 var med i et samarbeid om en teaterforestilling i forbindelse med åpningen av Arktisk Kultursenter i Hammerfest, så hun er ikke helt ukjent med regionen, sier Olstad.

Skal ta pulsen på samtids-Sápmi

Samisk kunstnersenter flytter snart inn i nye, store lokaler, hvor senteret ønsker å vise frem mange utstillinger og prosjekter. I neste årene søker senteret å befeste sin plass i kunstverdenen som et sted i utvikling, og som skal ta pulsen på det som skjer i samtidskunsten.

– Vi skal være et sted som viser verden at den samiske samtidskunsten er levende, nytenkende og pulserende. Nettopp dette gjør Kurås spennende som ny direktør, med sine erfaringer og sine tilnærmingsmåter i forhold til oppgaver i sitt kunstneriske virke, sier Olstad.

Samisk kunstnersenter

Samisk kunstnersenter har inntil nylig hatt sine utstillinger her i det gamle forsvarsbygget i Karasjok, men nå flytter senteret inn i nye lokaler som skal være nærmere folk. Lokalet eies nå av reindrifta.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Korte nyheter

  • ON bivddii bissehit Fovsen huksema

    Golbma jagi áigu bivddii ON Norgga bissehit bieggafápmu huksemiid Jorpetjahkes Fovsenis, muhto politihkkarat válljejedje joatkit huksemiin. Ášši lea ain ON beavddis.

    – Maid ráđđehus ja huksejeaddjit dál barget bieggafápmorusttegiin várra mearrida maid ON dahká viidáset, dadjá Norgga árktalaš universitehta professor Mattias Åhren.