Åpning av Sámi Dáiddaguovddáš

På lørdag innvier Senter for samisk samtidskunst sine nye lokaler i sentrum av Karasjok. Åpningen byr på ny utstilling og underholdning.

Samisk senter for samtidskunst

Senter for samisk samtidskunst flytter fra sine gamle lokaler (bildet) til nye lokaler. På lørdag inviteres det til innvielsesfest.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Senter for samisk samtidskunst (Sámi Dáiddaguovddáš) flytter til nye og ekspansive lokaler i Suomageaidnu 12 i Karasjok.

Åpningstalen står direktør Hjørdis Kurås for, mens Sametingets visepresident Henrik Olsen og leder for Samisk Kunstnerforbund Marita Isobel Solberg står for den offisielle innvielsen.

Om utstillingen

Innvielsesutstillingen heter «Top of the World». Den åpner kurator Jan-Erik Lundstrøm.

I tillegg vil det være underholdningsinnslag med performance-art og musikk under åpningen. Og som seg hør og bør – servering av mat og drikke.

Seks kunstnere av internasjonalt omfang bidrar til «Top of the World». Der de har tatt utgangspunkt i den eksepsjonelle geografiske, kulturelle og eksistensielle posisjonen Karasjok og Sápmi har som sitt utgangspunkt.

De seks kunstnerne er Monica Edmondson, Roger Mullin, Joar Nango, Linda Persson, Outi Pieski, og Lindsay Seers.

I morgen

Innvielsen av de ny lokalene er klokken 1800, lørdag 14. juni.

Korte nyheter

 • Nødvendig tillatelse for elektriske ferger

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt tillatelse til at Kystnett AS bygger ei 66 kilovolts kraftledning fra Ulvsvåg til Bognes i Hamarøy kommune. De har også gitt konsesjon til en ny transformatorstasjon på Bognes. Tillatelsen gjør at Statens vegvesen kan elektrifisere fergene fra Bognes. Les mer i pressemeldingen fra NVE.

  Kaos ved fergeleia Bognes.
  Foto: Helge Westermann
 • Valgt ut tomter til omsorgsboliger

  Styringsgruppen for prosjektet helsehus i Hamarøy har kommet med sine anbefalinger om hvor omsorgsboliger i Hamarøy kommune bør bygges. Det er tidligere vedtatt at det skal bygges ti tomter på Drag og ti tomter på Oppeid. På Oppeid er anbefalingen å rive miniboligene ved sykehjemmet, legekontoret og legevakt. På Drag er anbefalingen å bygge i tilknytning til Dragstunet, på en av de to tomtene ved nedlagte Margits Minne i Drag sentrum, skriver Avisa Nordland. Disse tomtene har også nærhet til legekontor.

  "Margits Minne" i sentrum av Drag.
  Foto: Sander Andersen / NRK
 • Fersk skuespiller har hovedrollen

  Under andre verdenskrig ble store deler av rommene på Quality Hotel Grand Royal i Narvik okkupert av tyskerne. Hotellet har nå laget filmer om det som skjedde på hotellet under krigen. Resepsjonist ved hotellet Ina Emilie Framvik (33) spiller hovedrollen, som bestyrer Petra Gledich. – Det har vært veldig interessant å lære om historien, sier Framvik. Hun har aldri stått på en scene eller pratet i en mikrofon før hun ble skuespiller for første gang gjennom dette filmprosjektet, skriver avisen Fremover.

  Quality Hotel Grand Royal i Narvik.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr / NRK