Kunstsenter snart på flyttefot

Samisk senter for samtidskunst har stengt utstillingsgalleriet, fordi de flytter til nye lokaler i Karasjok. I tillegg jobber de nå med å ansette ny direktør.

Samisk kunstnersenter

Samisk senter for samtidskunst/Sámi dáiddaguovddáš i Karasjok

Foto: Sigve Nedredal / NRK

1. mai overtar senteret helt nyoppussede lokaler midt i bygda, det som før var Den samiske folkehøgskolen.

Det har vært byggevirksomhet lenge, og det blir fortsatt det en stund til. Lokalene pusses opp for SDG, tilpasset gallerivirksomhet, kunstbutikk og kontorer. I tillegg får de et konferanserom, et møterom, et kjøkken og et atelier.

– Blir et galleri av betydning

Randi Olstad

Daglig leder i Samisk senter for samtidskunst (SDG) Randi Olstad

Foto: Anne Olli

Daglig leder i Samisk senter for samtidskunst (SDG) Randi Olstad sier at dette blir et galleri av betydning, der de lett kan nås av mennesker som ferdes i bygda, folk fra Karasjok, turister, de som er på gjennomreise, og ikke minst skolene.

– Vi som jobber her gleder oss spesielt over at skolene nå enkelt kan komme seg på utstilling. Vi kan love at vi skal være klar til å ta dere i mot etter åpningsutstillingen 14. juni.

Hun forteller at programmet for utstillingsvirksomheten er klart helt til våren 2016, med mange gode utstillinger av høy kvalitet.

– Siden det nå blir to store gallerirom, der det ene er ekstra stort og høyt oppunder taket, kan vi motta til dels store utstillinger med store verk. Den første utfordringen her kommer i september 2014, med en utstilling av Karasjok-kunstneren Aage Gaup. Men sine store skulpturer har ikke han hatt mulighet til en større utstilling i Karasjok før. Men nå blir det, forteller Olstad.

Leter etter ny direktør

Før de kommer til åpningsdagen, håper SDG å ha en ny direktør på plass.

Jan-Erik Lundström, som var direktør der i ca. to år, valgte å si opp sin stilling.

– Han gjorde et godt arbeid med å profesjonalisere SDG og få satt fart i byggeprosessen, en prosess som ble påbegynt for mange år siden. Nå er den nesten i havn, og vi ser fram til et bygg tilpasset et profesjonelt kunstsenter, sier Olstad.

Hun ser fram til en ny dyktig direktør som kan bringe videre arbeidet med å videreutvikle SDG ytterligere, både gallervirksomheten og butikken i Karasjok, og den eksterne virksomheten, der de er med på eksterne prosjekter initiert av andre, eller prosjekter de selv setter i gang.

Åpningsutstilling 14. juni

Jan-Erik Lundström takker ikke for seg for godt. Han kuraterer åpningsutstillingen for SDG, Top of the world, som åpnes 14. juni i de nye lokalene.

I november kommer utstillingen Sámi Contemporary, som han også har vært med og kuratert. Det er en utstilling med over tjue samiske kunstnere, som åpnes på Korundi kunstmuseum nå i mars, og som senere vil vises i Sverige og Norge.

– SDG har hatt sin siste utstilling i de gamle lokalene. Det er ikke helt uten vemod vi flytter herfra. Lokalene har tjent SDG trofast i mange år. Nå er galleriet stengt, og nye tider venter, sier Olstad.

Korte nyheter

 • Guokte ođđa njoammuma Kárášjogas

  Dán vahkkoloahpa lea guovtti olbmos duođaštuvvon korona Kárášjogas. Nu lea gielddas dál njealji olbmos korona.

  Guoktásis eai dieđe gos njoammun boahtá. Buohkat leat ollásit boahkuhuvvon.

  Kárášjoga gielda ávžžuha olbmuid garvit dárbbašmeahttun oktavuođa earáiguin go iežas lagamusaiguin dassážii gielddas čielggadit njoammundilálašvuođa.

  Karasjok kommune logo
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Norrbotten šaddá ruoksadin

  Mánnodaga rájes rivdet sisabeassan njuolggadusat Norgii. Dál fertet erremii jus boađát Norrbottenis Ruoŧas, Ungáras ja golmma guovllus Suomas. Dat golbma guovlu leat Keski-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Vasa.

  Errengáibádus guoská dušše daidda geain ii leat koronasertifikáhtta. Mánát ja nuorat vuollel 18 jagi eai dárbbaš erremii.

  Lassin Norrbottenii, de lea Ruoŧas ain errengáibádus olbmuide geat bohtet Stockholmmas, Västerbottenis ja Västermanlandas.

  Dat riikkat bissot ain ruoksadin dahje sevdnjes ruoksadin, ja nu lea ain errengáibádus daidda geat bohtet doppe: Belgia, Bulgaria, Greika, Irlánda, Kroátia, Luxemburg, Slovakia, Šveica, Duiska, Nuortariika, Estteeana, Látvia, Lietuva, Románia, Slovenia ja Stuorra- Británnia.

  Utsikt mot Kirunas nye bysentrum
  Foto: Kiruna kommune
 • Áiggoše fas ruvkki Raarvihkii

  Raarvihkes áiggoše fas álggahit ruvkedoaimmaid. Joma gruver ja Bluelake Minerals áiggoše earret eará viežžat veaikki ruvkkes gos ii leat leamaš doaibma 1998 rájes.

  – Mis lea doaivva ásahit 115 bargosaji norggabeallái, ja 50 bargosaji ruoŧabeallái, dadjá Joma gruver stivrajođiheaddji Peter Hjort.

  Råmalmsilo i Joma Gruve i Røyrvik
  Foto: Anders Selliås