Hopp til innhold
Olympic rings
Foto: BEN STANSALL / AFP

Vinter-OL 2022

Oppsummert

De 24. olympiske vinterleker foregår i Beijing fra 4. til 20. februar.

  • Stiller nye spørsmål om Kina-avtalen

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte tirsdag nye spørsmål til kulturminister Anette Trettebergstuen om Kina-avtalen fra 2017.

    Avtalen gikk ut på at Norge skulle hjelpe kinesiske utøvere frem til OL i 2022. Den er blitt kritisert for at forrige regjering brukte idretten i et politisk spill og at de har tildelt spillemidler til idrettsforbundet for at NIF skal følge opp avtalen.

    De forrige spørsmålene dreide seg i stor grad om disse spillemidlene. Denne gangen dreier det seg blant annet om det politiske spillet.

    «Har departementet øvet press mot Norges Idrettsforbund til å benytte spillemidler i strid med eget vedtak?» er blant spørsmålene komiteen stiller.

    Selv om det var forrige regjering, med kulturminister Linda Hofstad Helleland, som inngikk Kina-avtalen er det nåværende kulturminister som skal svare. Hun har frist 8. mars.

    Kina OL
    Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP
  • Ny dopingsak i OL: Spansk kunstløper testet positivt

    Den spanske kunstløperen Laura Barquero har testet positivt på bruk av forbudte stoffet clostebol, melder Det internasjonale dopingbyrået (ITA), som var ansvarlig for testingen under OL.

    Den positive testen ble tatt 18. februar i forbindelse med kortprogrammet i parløpskonkurransen i Beijing.

    Sammen med partneren Marco Zandron endte hun på 11.-plass.

    Barquero er informert om den positive testen og har muligheten til å be om at B-prøven blir analysert, opplyser ITA.

    Fra før er det kjent at to ukrainske utøvere, bobkjøreren Lidiia Hunko og langrennsløperen Valentyna Kaminska, testet positivt for forbudte stoffer. Det har også den iranske flaggbæreren Hossein Saveh Shemshaki.

    Mest oppmerksomhet har likevel saken om den 15-årige russiske kunstløperen Kamila Valjeva fått. Hun testet positivt allerede 25. desember, men fikk likevel delta i OL. IOC har derimot nektet å dele ut medaljene i lagkonkurransen hun var med å vinne gull i.

    Beijing Olympics Figure Skating
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Journalister kritiserer statsinnblanding i OL

    Foreningen for utenrikskorrespondenter i Kina hevder at utenlandske reportere gjentatte ganger ble utsatt for statlig innblanding under vinter-OL i Beijing.

    Det skriver korrespondentklubben FCCC i en uttalelse mandag.

    Der heter det at «regjeringens innblanding skjedde på regelmessig basis», og korrespondentene sier seg «forferdet over at betingelsene for uavhengig rapportering i Kina fortsatt var dårligere enn den internasjonale standarden under vinter-OL».

    Blant eksemplene er at en reporter ble nektet å intervjue en utøver fra Hongkong i en av OLs offisielle pressesoner. (NTB)

  • OL-heltene har landet på norsk jord

    Det var stor jubel, norske flagg og masse blide fjes da familie og venner tok imot Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo, Marte Olsbu Røiseland og resten av de norske OL-deltakerne på Gardermoen mandag ettermiddag.

    – Det har vært en lang periode nå. Jeg har vært hjemme fem dager siden 1. desember. Jeg har jobba for dette lenge, og på en måte er det godt at det er over, sier Klæbo til den fremmøtte pressen.

    – Jeg har gleda meg veldig til å komme hjem. Men klart, dagen i går var veldig stor, forteller Johaug.

    – Hva skal du nå?

    – Nå skal jeg hjem å feire med to venninner som står der. Det gleder jeg meg veldig til.

    OL i Bejing 2022
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Norge overlegen i medaljestatistikken

    Vertsnasjonen Kina er den store klatreren på medaljeoversikten i vinter-OL. Canada faller kraftig.

    Norge forsvarte topplassen fra for fire år siden. Medaljeoversikten rangeres etter antall gullmedaljer.

    Kina sikret seg bare én førsteplass i lekene i Sør-Korea i 2018. På hjemmebane ble det ni gull.

    Medaljeoversikten (plassering 2018 i parentes) med antall medaljer og gull, sølv og bronse i parentes:

    1) (1) Norge 37 (16-8-13), 2) (2) Tyskland 27 (12-10-5), 3) (16) Kina 15 (9-4-2), 4) (4) USA 25 (8-10-7), 5) (6) Sverige 18 (8-5-5).

    Utvalgte: 9) (13) ROC 32 (6-12-14), 10) (9) Frankrike 14 (5-7-2), 11) (3) Canada 26 (4-8-14), 16) (18) Finland 8 (2-2-4). (NTB)

    Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, medaljeseremoni
    Foto: Heiko Junge / NTB

Johaug takkes og hylles av kineseren som endte sist: – Hun er en «Superwoman»

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 50 km fristil

Langrennsprofiler reagerer på FIS-avgjørelse: – Vet ikke hva de driver med

Sverre Lunde Pedersen på toppen av pallen ni måneder etter ulykken: – En utrolig reise

Sportsnyheter

Leverkusen

Historisk bragd sekunder før slutt: – Eit under

Sensasjonslaget Bayer Leverkusen såg ut til å feile i forsøket på å slå ein 59 år gamal europeisk fotballrekord, men så skjedde det utrulege langt på overtid.

Siste nytt

  • Oskar Hrafn Thorvaldsson trekker seg som Haugesund-trener med umiddelbar virkning

    Den islandske treneren ble ansatt i Haugesund i fjor høst, men er nå altså ferdig. Det melder klubben selv på egne hjemmesider.

    De skriver at Thorvaldsson selv ga beskjed på torsdag at han ønsket å gi seg som Haugesund-trener, og at han nå slutter med umiddelbar virkning.

    – I all verden!, skriver TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen på X.

    – Vi så frem til et langt og godt samarbeid med Oskar, men det blir ikke alltid slik man ønsker og tror. Vi takker han for innsatsen han har lagt ned i å utvikle FK Haugesund og starter nå på prosessen med å finne hans erstatter. Vår kurs og strategi for klubben forblir den samme, sier styreleder Christoffer Falkeid.

    Assistenttrenerne Sancheev Manoharan, Paul André Farstad og Kamil Rylka vil overta treneransvaret og lede laget inntil en ny permanent hovedtrener er på plass.

    Manoharan ledet Haugesund i de ni siste seriekampene i fjor.

    Thorvaldsson tok over ansvaret som trener etter at fjorårets sesong var avsluttet. Denne sesongen har han ledet Haugesund i seks seriekamper, hvor Haugesund står med seks poeng. Rogalandsklubben har tapt de siste tre kampene.

    I tillegg røk de ut av cupen i første runde mot fjerdedivisjonslaget Torvastad.

    Oskar Hrafn Thorvaldsson
    Foto: NTB
  • Fifa trues med søksmål – hevder klubb-VM passer inn i «harmonisk» kalender

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) rykker ut og forsvarer det nye VM-formatet for klubblag. Det skjer etter trusler om rettslige skritt.

    I et brev til Fifa-president Gianni Infantino står det at terminoppsettet i fotballen allerede har nådd et metningspunkt. Avsenderen er en forening for proffligaer fra hele verden og spillerforeningen Fifpro.

    Det melder nyhetsbyrået AFP, som har sett brevet. Fifa blir der varslet om et potensielt søksmål om det ikke gjøres om på planene for et nytt klubb-VM i 2025.

    Konseptet består av 32 lag mot dagens sju. Mesterskapet er lagt til USA i juni og juli. Kritikerne mener det skader ligaene økonomisk og presser spillerne «utover alle grenser».

    «Skulle Fifa nekte å forplikte seg til å løse problemene på det neste styremøte, vil vi være tvunget til å råde våre medlemmer om tilgjengelige alternativer. Dette inkluderer juridiske skritt mot Fifa», står det i brevet.

    Fifa mener den nye VM-modellen tar høyde for å ivareta spillernes helse.

    «Datoene er satt for å sikre at de harmonerer med det internasjonale kampprogrammet og gir tilstrekkelig tid mellom turneringsfinalen og starten på sesongen i mange ligaer», heter det i en uttalelse. (NTB)

    Infantino
    Foto: AP
  • FIS tar sikkerhetsgrep etter Kilde-skade

    Det blir påbudt å kjøre med airbag for fartskjørerne i alpinsirkuset neste sesong. FIS retter også en sterk anbefaling om bruk av kuttsikkert undertøy.

    En rekke toppalpinister pådro seg alvorlige skader i vinter. Aleksander Aamodt Kilde var blant dem det gikk hardest utover. Nordmannen smalt i sikkerhetsnettet i Wengen og pådro seg blant annet et svært stygt og potensielt karrieretruende kutt i leggen.

    I etterkant har sikkerheten knyttet til renn i spesielt utfor og super-G vært diskutert. Nå har Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) vedtatt nye sikkerhetsgrep.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i slovenske Portoroz. Der ble det vedtatt at det fra neste vinter er påbudt å bruke airbag-løsninger for fartskjørerne i verdenscupen, VM og OL.

    «Kollisjonsputer har vist seg å være et verdifullt tiltak for å øke sikkerheten til utøvere i fartsrenn», skriver FIS.

    I tillegg kommer FIS med en sterk oppfordring til utøverne om å bruke kuttsikkert undertøy fra og med neste sesong. Den patenten kunne redusert omfanget av det stygge kuttet Kilde pådro seg i Wengen.

    FIS skriver at målet er å gjøre kuttsikkert tøy obligatorisk fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Aleksander Aamodt Kilde Wengen
    Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal