Hopp til innhold

Kom med feilaktige påstander om Kina-avtale – nå nekter Solberg å svare på kritikken

Erna Solberg påstod at den omstridte idrettsavtalen mellom Norge og Kina var signert av idretten selv. Dokumenter NRK har fått innsyn i, viser at det er feil. Nå ønsker ikke Solberg å svare på flere spørsmål

Kina, Erna, Helleland

OL: Kina har fått hjelp fra Norge til å trene opp sine utøvere frem til OL i Beijing.

Foto: NTB

– Det er idretten som har inngått den avtalen, sa Erna Solberg til NRK i januar.

Hun snakker om avtalen mellom Norge og Kina, som ble undertegnet i 2017. Formålet var at Norge skulle hjelpe kineserne med å bli gode på ski frem til OL i Beijing.

Avtalen har fått massiv kritikk etter Brennpunkt-dokumentaren «Alt for Kina» som ble sendt i januar. Kritikken går blant annet at idretten ble brukt som en politisk brikke av den forrige regjeringen og fordi spillemidler er blitt brukt for å finansiere prosjektet.

NRK har fått innsyn i avtalen . Den er signert av daværende ambassadør til Kina, Svein O. Sæther, på vegne av kulturdepartementet, og altså ikke av idretten selv, slik Solberg påstår.

Avtalesignatur

SIGNATUR: Avtalen er signert av Svein Ole Sæther for kulturdepartementet og Gou Zhongwen, idrettsminister i Kina.

Foto: Skjermdump fra avtalen

Også TV 2 har tidligere publisert artikler med kritikk av avtalen. Nå ønsker ikke den tidligere statsministeren å svare på reaksjonene som er kommet.

Gjentatte henvendelser og feilaktige påstander

Totalt har Solberg og tidligere kulturminister, Linda Hofstad Helleland, fått elleve henvendelser med intervjuforespørsler fra NRK. Noen før dokumentaren ble sluppet, andre etter at både stortingspolitikere og personer i idretten har vært kritiske.

Men hverken den tidligere statsministeren eller tidligere kulturminister, Linda Hofstad Helleland, ønsker å kommentere kritikken som har kommet i etterkant av dokumentaren.

Jeg syns det er synd, for det skaper bare grobunn for spekulasjoner. Jeg syns at om man har inngått en slik avtale må man stå for det og forklare hva intensjonen bak en slik avtale var og hvorfor man gjorde det på den måten, mener nåværende kulturminister, Anette Trettebergstuen.

Statsminister Erna Solberg møter Kinas president Xi Jinping

NORMALISERING: Erna Solberg og hennes regjering lykkes i 2016 å normalisere forholdet med Kina. Her er hun i Kina i 2017, da idrettsavtalen og fem andre avtaler ble underskrevet.

Foto: Heiko Junge / NTB

Kun én gang har Solberg kommentert saken. Det var samme dag som dokumentaren ble publisert. Det intervjuet handlet egentlig om noe helt annet, men NRK stilte samtidig tre spørsmål om Kina-avtalen. Da svarte Solberg blant annet:

– Vi hadde aldri noen behandling av en sånn sak i vår regjering i det hele tatt. Dette er jo at kineserne har betalt for tjenester og støtte, men det var en fin bit av en åpning når den kom, sa Solberg til NRK.

Solberg snakker videre om at avtalen ble initiert av IOC-medlem i idrettsstyret, Gerhard Heiberg, og at det var mange avtaler som ble signert den dagen.

Det var positivt at vi hadde et bredt samarbeid på mange områder, også idretten, i forholdet til Kina. Men dette kom etter åpningen, sier hun.

NRK spurte om et nytt intervju med Solberg, blant annet fordi det ikke stemmer at idretten selv skrev under på avtalen. Høyres pressesjef, Cato Husabø Fossen, takket nei på vegne av Solberg. I en e-post skriver han:

– Erna gjorde et 20 minutter langt intervju med NRK-sporten onsdag 26. januar, hvor dere blant annet stilte flere spørsmål om denne saken. Hennes og Høyres hovedbudskap var at det var idretten selv som tok initiativ til denne avtalen, og som må svare for hvordan den er fulgt opp.

Høyres landsmøte 2021

TAUSE: Hverken Erna Solberg (foran) eller Linda Hofstad Helleland har ønsket å stille til intervju i forbindelse med Brennpunkt-dokumentaren «Alt for Kina​​​​​​​».

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Svært ugreit

Avtalen er blitt kritisert fordi flere har ment at en regjering ikke skal inngå slike avtaler på vegne av idretten. Norges idrettsforbund skal være partipolitisk nøytrale og uavhengige, står det i deres egne lover.

– Vi ville ikke brukt idretten i et slikt i et politisk spill. Det var i hvert fall slik at det ble inngått en avtale mot idrettens vilje, da vil jeg si at det minner mye om et politisk spill, sier kulturminister Trettebergstuen.

I tillegg til selve avtalen, har forrige regjering fått kritikk for å finansiere idrettsforbundets oppfølging med spillemidler som egentlig skal gå til norsk idrett. Idrettsstyret vedtok at de ikke ønsket å bruke spillemidler på et slikt prosjekt. Men da de gikk i dialog med kulturdepartementet, ble de ikke hørt.

granskes spillemiddeltildelingen av Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Kulturministeren hevder hun ikke ville gjort det på samme måte.

Anette Trettebergstuen møter ledere i Norges idrettsforbund

KRITISK: Kulturminister Anette Trettebergstuen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Her var det tatt midler fra spillemidlene, og de ble brukt mot idrettens egne vedtak. Det syns jeg er svært ugreit, sier Trettebergstuen.

Samtidig har Trettebergstuen måttet svare Kontroll- og konstitusjonskomiteen på deres spørsmål om bruken av spillemidler. Der skriver hun blant annet at det også tidligere er inngått lignende avtaler på myndighetsnivå.

Kulturminister i 2017 var Linda Hofstad Helleland. Hun fikk i oktober ni konkrete spørsmål knyttet til det som kommer frem i Brennpunkt-dokumentaren. I en e-post 25. november svarer hun på alle spørsmålene på følgende måte:

– Det var Norges idrettsforbund (NIF) ved styremedlem Gerhard Heiberg som var pådriver og tok initiativ til dette samarbeidet. NIF- styremedlem Heiberg kontaktet Utenriksdepartementet (UD) i 2017, og etter samtale mellom styremedlem- Heiberg i NIF og UD, gikk embetsverket i dialog med embetsverket i Kulturdepartementet som fulgte opp saken videre. Hvilke rutiner styret i Norges idrettsforbund praktiserte for å dele informasjon med daværende president Tom Tvedt, kjenner ikke jeg til.

På konkrete oppfølgingsspørsmål om spillemidlene, svarte hun i en SMS til NRK:

– Tidligere generalsekretær Inge Andersen mener idretten ikke har noen grunn til å være overrasket, og at dette er en finansieringsmodell i god norsk tradisjon som har pågått under ulike regjeringer, og her er jeg helt enig med Inge Andersen.

Angrer på at han støttet avtalen

Tvedt

ANGRER: Idrettsstyret var positive til samarbeidet med Kina i 2017. I dag angrer Tom Tvedt.

Foto: Geir Olsen / NTB

Tidligere idrettspresident, Tom Tvedt, kaller det en katastrofe at idretten ble brukt i et politisk spill. Han lot seg intervjue i Brennpunkt-dokumentaren og angrer nå på at han først støttet avtalen.

– Sett i ettertid så burde jeg satt foten ned og sagt at idretten ønsker ikke gå videre i den avtalen, sier Tvedt.

Daværende IOC-medlem, og dermed også medlem av idrettsstyret, Gerhard Heiberg, var sterkt involvert i prosessen før avtalen ble underskrevet. Heiberg informerte den norske ambassaden i Kina, som i nær kontakt med kulturdepartementet og den kinesiske sportsministeren utformet avtalen som regjeringen senere underskrev. Det viser dokumenter NRK har fått innsyn i.

Ifølge Heiberg var Tvedt informert om arbeidet med avtalen, selv om idrettsstyret formelt sett ikke behandlet den før etter underskrivelsen.

Også flere mediehus har reagert på avtalen. Bergens Tidende mener at avtalen stinker og at den må granskes.

Norges idrettsforbund har nå vedtatt å evaluere sin rolle i avtalen.

– Det har vært en omfattende avtale. Vi ønsker rett og slett å evaluere hva som har vært bra med den og hva vi kan bli bedre på ved inngåelser av tilsvarende avtaler med andre nasjoner i fremtiden. Vi har ikke definert mandat eller hvem som skal gjøre denne evalueringen, sier idrettspresident Berit Kjøll.

  • NRK sendte kritikken i denne saken til Høyres pressesjef onsdag, men Solberg og Helleland har foreløpig ikke villet stille til intervju.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Træen måtte bryte Giro d'Italia

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting i lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    Tirsdag startet han også den fjerde etappenfra Acqui Terme til Andora, men underveis ble det stopp. Det melder Giro d'Italia i sine kanaler.

    28-åringen byttet lag fra Uno-X til Bahrain-Victorious før årets sesong.

    Træen var én av tre norske ryttere i årets Giro-felt. De to andre er Vegard Stake Laengen (UAE) og Tobias Foss (Ineos). (NTB)

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Vingegaard-milepæl etter skrekkvelten – håper på Tour-start

    Jonas Vingegaard gjennomførte tirsdag sin første sykkeltur utendørs etter den stygge velten i Baskerland rundt. Han har ikke gitt opp å vinne Tour de France tre år på rad.

    Den danske sykkelstjernen pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter velten i Spania tidlig i april.

    Midt i forrige måned ble 27-åringen skrevet ut fra sykehus. Der oppholdt han seg i tolv dager og ble operert i kragebeinet.

    Nå venter sykkelfansen i spenning på om Vingegaard har nok tid til rådighet til å komme i toppform tidsnok til Tour de France. Starten går i italienske Firenze 29. juni.

    – Jeg håper selvsagt å være der når starten på Tour de France går. Vi vet ikke helt hvordan formen og rehabiliteringen min utvikler seg, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å være i toppform i Touren.

    Det sier VIngegaard i en video publisert av danskens arbeidsgiver, delvis norsksponsede Visma Lease a Bike.

    – Det er godt å endelig kunne sykle normalt igjen, og å være tilbake på veien. Jeg ser fram til de neste stegene, sier Vingegaard.

    Samtidig røper han at han fortslatt sliter med ettervirkninger etter velten, og at det fortsatt er enkelt ting han må bli frisk etter. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: PAU BARRENA / AFP
  • Stjernemålvakt har øyeproblemer – må avbryte turnering i Norge

    Den danske stjernemålvakten Niklas Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det ene øyet. Dermed må han droppe denne ukens trenasjonersturnering i Oslo.

    Øyeskaden oppsto da landin i søndagens seriekamp for Aalborg fikk han en ball i hodet. Øyet fortsatte å plage den danske landslagskapteinen i ettertid, og det ble undersøkt videre på sykehuset.

    Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det høyre øyet, og derfor tar landslagssjef Nikolaj Jacobsen ingen sjanser og sender ham hjem for å hvile.

    Det danske håndballforbundet opplyser tirsdag at Flensburg-keeper Kevin Møller har sluttet seg til landslagstroppen som erstatter for Landin. Danskene skal møte Kroatia og Norge i turneringen som spilles i Jordal Amfi.

    (NTB)

    EC men's handball: Denmark - Slovenia
    Foto: LISELOTTE SABROE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal