Hopp til innhold

Langrennsprofiler reagerer på FIS-avgjørelse: – Vet ikke hva de driver med

Det ble ikke noe av den tradisjonsrike femmila i OL. Distansen ble kuttet ned til 30 kilometer grunnet kulde og kraftig vind. Juryavgjørelsen skaper kraftige reaksjoner i langrennsverden.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 50 km fristil

Den dramatiske rennendringen ble annonsert på OL-stadion kun en time før løpet skulle starte lørdag. Samtidig ble starten utsatt én time, til klokken 08.00 norsk tid.

FIS' (Det internasjonale Skiforbundet) begrunnelse var sterk vind og det de omtalte som «ekstreme forhold». De skrev at avgjørelsen om å kutte distansen fra 50 til 28,4 kilometer, handlet om utøvernes sikkerhet.

Reaksjonene var mange både før og etter rennet Aleksandr Bolsjunov vant.

– Jeg synes jo at man i det lengste skal prøve å gjennomføre en femmil. De har værvarsel nede i Kina, så vi visste det ville bli en værfull dag, sier Hans Christer Holund, som var en av favorittene, men ble nummer 13.

– Virker ikke veldig gjennomtenkt

Holund peker på at kvinnenes fellesstart i skiskyting ble flyttet en dag frem, og mener at det er kanskje noe langrenn også burde vurdert. Lørdag hadde langrennsløperne allerede varmet opp og forberedt seg da de fikk beskjeden.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 30 km for menn

IKKE HELT ENIG: Hans Christer Holund mener man skal gjøre alt i sin makt for å gjennomføre en femmil.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Har de vært bakpå når de tar den avgjørelsen når de tar avgjørelsen så sent?

– Ja, de har egentlig det. Når de endrer én time før start så virker det ikke veldig gjennomtenkt, sier Holund til NRK.

Bronsevinner Simen Hegstad Krüger mener også det hadde vært mulig å gå 21,6 kilometer lenger.

Vi var jo forberedt på en femmil hele gjengen i dag, og det var det vi hadde sett frem til. Man prøver bare å omstille når man får beskjeden, sier han, og understreker at han har respekt for avgjørelsen.

Jeg tror det hadde gått fint, men det er vanskelig å si. Det hadde ikke vært noe hyggelig om folk forfrøs og kollapset, så kanskje det var greit å kutte. Det vet vi ikke, forteller Krüger.

Simen Hegstad Krüger

HOLDT VARMEN: Simen Hegstad Krüger mener han hadde kledd seg perfekt for forholdene.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Norges langrennssjef Espen Bjervig forklarte til NRK at hans tilbakemelding til juryen i dag tidlig var at de burde tenke seg nøye om.

– For en vits

Men det var mange som ikke tok det like pent som den norske delegasjonen på stadion i Zhangjiakou. Briten Andrew Musgrave raste mot juryavgjørelsen på Twitter før rennstart.

– FIS har akkurat forkortet OL-femmila til 28 kilometer fordi det er litt kaldt og vindfullt. Jeg kan ikke se hvordan det gjør det noe varmere eller mindre kaldt. For en jævla vits, skriver han.

– Jeg må si jeg er irritert. Jeg vet ikke hva de driver med. Før laget hadde fått beskjed om at rennet hadde blitt kortet ned så var det i norsk media. Det er ganske latterlig, sier Musgrave til NRK.

FIS (Det internasjonale Skiforbundet) og renndirektør Pierre Mignerey har ikke besvart NRKs henvendelser lørdag.

Andrew Musgrave raser mot FIS på Twitter.

RASER: Andrew Musgrave, som representerer Storbritannia, raser mot avgjørelsen.

Foto: @musgraveandrew/Twitter

Musgraves trener og leder for Storbritannia, Jostein Vinjerui, sier til NRK at han synes avgjørelsen er veldig kjedelig. De har tross alt forberedt seg på å gå 50 knallharde kilometer.

– Jeg synes heller ikke forholdene er noe verre enn andre dager. Det er litt vind i dag, men det kjennes ikke like kaldt ut. Jeg synes det var kaldere på 30 kilometer med skibytte og spesielt damerennet var kaldere enn det var nå. Sprintfinalene på kvelden og var betydelig kaldere enn det kjennes ut nå.

– De fleste lag er ikke fornøyde

Trener i den russiske olympiske komité, Markus Cramer, er klokkeklar på hva som er deres holdning.

– Vi er ikke fornøyde med dette, sier han til Discovery.

Han forteller at han har snakket med mange trenere, uten å nevne nasjoner andre enn Sverige spesifikt, og Cramer hevder «alle» skulle ønske FIS utsatte rennet til søndag. Treneren sier værmeldingen, både når det gjelder antall kuldegrader og ikke minst vind, er langt mer lovende da.

– Alle vil gå 50 kilometer. Ikke 30. De fleste lag er ikke fornøyde.

N5HRtTblDes

KLAR TALE: Fra trener for den russiske olympiske komité, Markus Cramer.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han fikk også spørsmål om Andrew Musgraves kraftige utspill i morgentimene norsk tid.

– Jeg er ikke enig med Andrew i det. Det var veldig tøffe forhold i dag. De måtte ta hensyn til helsen til utøverne. Vi vil ikke ha forfrosne fingre. Men det var mulig å vente til i morgen med å ta en avgjørelse.

– Sjarmen blir borte

Kulden har vært en utfordring gjennom hele OL i Kina, men lørdag var det vinden som virkelig utgjorde det store problemet. Stativene som skal skulle holde TV-kameraene lå strødd i pressesonen.

Vinden var konstant med kast som kunne sende deg ut av balanse om du ikke var forberedt. Snøføyken sto opp fra bakken da det blåste opp.

Spesielt var det synlig over stadionområdet, der utøverne ville møte en vegg da de rundet siste sving og skulle tråkke til på oppløpet.

Torgeir Bjørn på verdenscuprenn i Kuusamo.

MENER SJARMEN FORSVINNER: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Foto: NRK

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener det ikke er det samme når man kun går tre mil.

– Sjarmen blir borte. Femmil er den mest prestisjefylte øvelsen i OL, men for at den prestisjen skal være der så må man faktisk gå fem mil, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Han legger til at utøvernes helse må komme først og at han forstår juryens avgjørelse. Men det blir ingen ekte femmilskonge.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal