Hopp til innhold

Langrennsprofiler reagerer på FIS-avgjørelse: – Vet ikke hva de driver med

Det ble ikke noe av den tradisjonsrike femmila i OL. Distansen ble kuttet ned til 30 kilometer grunnet kulde og kraftig vind. Juryavgjørelsen skaper kraftige reaksjoner i langrennsverden.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 50 km fristil

Den dramatiske rennendringen ble annonsert på OL-stadion kun en time før løpet skulle starte lørdag. Samtidig ble starten utsatt én time, til klokken 08.00 norsk tid.

FIS' (Det internasjonale Skiforbundet) begrunnelse var sterk vind og det de omtalte som «ekstreme forhold». De skrev at avgjørelsen om å kutte distansen fra 50 til 28,4 kilometer, handlet om utøvernes sikkerhet.

Reaksjonene var mange både før og etter rennet Aleksandr Bolsjunov vant.

– Jeg synes jo at man i det lengste skal prøve å gjennomføre en femmil. De har værvarsel nede i Kina, så vi visste det ville bli en værfull dag, sier Hans Christer Holund, som var en av favorittene, men ble nummer 13.

– Virker ikke veldig gjennomtenkt

Holund peker på at kvinnenes fellesstart i skiskyting ble flyttet en dag frem, og mener at det er kanskje noe langrenn også burde vurdert. Lørdag hadde langrennsløperne allerede varmet opp og forberedt seg da de fikk beskjeden.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 30 km for menn

IKKE HELT ENIG: Hans Christer Holund mener man skal gjøre alt i sin makt for å gjennomføre en femmil.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Har de vært bakpå når de tar den avgjørelsen når de tar avgjørelsen så sent?

– Ja, de har egentlig det. Når de endrer én time før start så virker det ikke veldig gjennomtenkt, sier Holund til NRK.

Bronsevinner Simen Hegstad Krüger mener også det hadde vært mulig å gå 21,6 kilometer lenger.

Vi var jo forberedt på en femmil hele gjengen i dag, og det var det vi hadde sett frem til. Man prøver bare å omstille når man får beskjeden, sier han, og understreker at han har respekt for avgjørelsen.

Jeg tror det hadde gått fint, men det er vanskelig å si. Det hadde ikke vært noe hyggelig om folk forfrøs og kollapset, så kanskje det var greit å kutte. Det vet vi ikke, forteller Krüger.

Simen Hegstad Krüger

HOLDT VARMEN: Simen Hegstad Krüger mener han hadde kledd seg perfekt for forholdene.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Norges langrennssjef Espen Bjervig forklarte til NRK at hans tilbakemelding til juryen i dag tidlig var at de burde tenke seg nøye om.

– For en vits

Men det var mange som ikke tok det like pent som den norske delegasjonen på stadion i Zhangjiakou. Briten Andrew Musgrave raste mot juryavgjørelsen på Twitter før rennstart.

– FIS har akkurat forkortet OL-femmila til 28 kilometer fordi det er litt kaldt og vindfullt. Jeg kan ikke se hvordan det gjør det noe varmere eller mindre kaldt. For en jævla vits, skriver han.

– Jeg må si jeg er irritert. Jeg vet ikke hva de driver med. Før laget hadde fått beskjed om at rennet hadde blitt kortet ned så var det i norsk media. Det er ganske latterlig, sier Musgrave til NRK.

FIS (Det internasjonale Skiforbundet) og renndirektør Pierre Mignerey har ikke besvart NRKs henvendelser lørdag.

Andrew Musgrave raser mot FIS på Twitter.

RASER: Andrew Musgrave, som representerer Storbritannia, raser mot avgjørelsen.

Foto: @musgraveandrew/Twitter

Musgraves trener og leder for Storbritannia, Jostein Vinjerui, sier til NRK at han synes avgjørelsen er veldig kjedelig. De har tross alt forberedt seg på å gå 50 knallharde kilometer.

– Jeg synes heller ikke forholdene er noe verre enn andre dager. Det er litt vind i dag, men det kjennes ikke like kaldt ut. Jeg synes det var kaldere på 30 kilometer med skibytte og spesielt damerennet var kaldere enn det var nå. Sprintfinalene på kvelden og var betydelig kaldere enn det kjennes ut nå.

– De fleste lag er ikke fornøyde

Trener i den russiske olympiske komité, Markus Cramer, er klokkeklar på hva som er deres holdning.

– Vi er ikke fornøyde med dette, sier han til Discovery.

Han forteller at han har snakket med mange trenere, uten å nevne nasjoner andre enn Sverige spesifikt, og Cramer hevder «alle» skulle ønske FIS utsatte rennet til søndag. Treneren sier værmeldingen, både når det gjelder antall kuldegrader og ikke minst vind, er langt mer lovende da.

– Alle vil gå 50 kilometer. Ikke 30. De fleste lag er ikke fornøyde.

N5HRtTblDes

KLAR TALE: Fra trener for den russiske olympiske komité, Markus Cramer.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han fikk også spørsmål om Andrew Musgraves kraftige utspill i morgentimene norsk tid.

– Jeg er ikke enig med Andrew i det. Det var veldig tøffe forhold i dag. De måtte ta hensyn til helsen til utøverne. Vi vil ikke ha forfrosne fingre. Men det var mulig å vente til i morgen med å ta en avgjørelse.

– Sjarmen blir borte

Kulden har vært en utfordring gjennom hele OL i Kina, men lørdag var det vinden som virkelig utgjorde det store problemet. Stativene som skal skulle holde TV-kameraene lå strødd i pressesonen.

Vinden var konstant med kast som kunne sende deg ut av balanse om du ikke var forberedt. Snøføyken sto opp fra bakken da det blåste opp.

Spesielt var det synlig over stadionområdet, der utøverne ville møte en vegg da de rundet siste sving og skulle tråkke til på oppløpet.

Torgeir Bjørn på verdenscuprenn i Kuusamo.

MENER SJARMEN FORSVINNER: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Foto: NRK

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener det ikke er det samme når man kun går tre mil.

– Sjarmen blir borte. Femmil er den mest prestisjefylte øvelsen i OL, men for at den prestisjen skal være der så må man faktisk gå fem mil, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Han legger til at utøvernes helse må komme først og at han forstår juryens avgjørelse. Men det blir ingen ekte femmilskonge.

Sportsnyheter

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

Siste nytt

 • Renard forlater Saudi-Arabia – skal ta over Frankrikes kvinnelandslag

  Hervé Renard slutter i jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i fotball for å ta over jobben som trener for Frankrikes kvinnelandslag.

  Det opplyser Saudi-Arabias fotballforbund (SAFF) tirsdag.

  Den 54 år gamle franskmannen fikk jobben som trener for Saudi-Arabias herrelandslag i juli 2019 og ledet laget til sin berømte 2-1-seier over Argentina i gruppespillet i fjorårets VM i Qatar.

  SAFF sier i en uttalelse på Twitter at de har gått med på å Renards forespørsel om å slutte i jobben, og legger til at de ønsker ham suksess i sin videre karriere.

  – Renard har et tilbud fra det franske fotballforbundet og har uttrykt at han ønsker å takke ja til den muligheten, sier SAFF-president Yasser Al-Misehal til saudisk TV.

  Det franske fotballforbundet ga trener Corinne Diacre sparken tidligere i mars etter at kaptein Wendie Renard gikk ut og sa at hun ikke ville spille for landslaget så lenge Diacre var trener. (NTB)

  VM fotball 2018, Portugal - Marokko.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Solbakken gjør én endring på laget

  Landslagssjef Ståle Solbakken har funnet plass til Ola Solbakken på bekostning av Sander Berge til oppgjøret mot Georiga. Dermed er det én endring fra laget som tapte 3–0 for Spania: Ørjan Håskjold Nyland – Marcus Holmgren Pedersen, Stefan Strandberg, Leo Skiri Østigård, Birger Meling – Martin Ødegaard, Patrick Berg, Fredrik Aursnes – Ola Solbakken, Alexander Sørloth, Mohamed Elyounoussi.

  Ola Solbakken
  Foto: Fredrik Varfjell
 • Nye IOC-anbefalinger – dårlig nytt for Bolsjunov

  IOC-president Thomas Bach sier tirsdag at IOC står fast ved fordømmelsen og utestengelsen av Russland og Belarus, men organisasjonen har ennå ikke vurdert hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skal få delta under nøytralt flagg i OL i 2024.

  Forutsetningene for å slippe til russiske utøvere er følgende, ifølge en pressemelding sendt ut fra IOC:

  * Utøverne må konkurrere som nøytrale.
  * Ingen får delta som lag.
  * Utøvere som støtter Russlands krig er ikke velkommen.
  * Utøvere som er en del av hæren, får ikke delta.

  Flere russiske utøvere er tilknyttet hæren, deriblant Aleksandr Bosljunov. Langrennsstjernen har tittelen kaptein i Putins hær.

  – IOC skal diskutere dette når tiden er inne, uavhengig av om de (utøverne) har kvalifisert seg for OL gjennom kravene i deres enkelte internasjonale forbund, sa Bach på en pressekonferanse.

  – IOC føler dypt med det ukrainske folk og det ukrainske olympiske miljøet. Smerten og lidelsen er forbi fatteevne, uttalte IOC-presidenten.

  Thomas Bach
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste