Hopp til innhold
Olympic rings
Foto: BEN STANSALL / AFP

Vinter-OL 2022

Oppsummert

De 24. olympiske vinterleker foregår i Beijing fra 4. til 20. februar.

  • Stiller nye spørsmål om Kina-avtalen

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte tirsdag nye spørsmål til kulturminister Anette Trettebergstuen om Kina-avtalen fra 2017.

    Avtalen gikk ut på at Norge skulle hjelpe kinesiske utøvere frem til OL i 2022. Den er blitt kritisert for at forrige regjering brukte idretten i et politisk spill og at de har tildelt spillemidler til idrettsforbundet for at NIF skal følge opp avtalen.

    De forrige spørsmålene dreide seg i stor grad om disse spillemidlene. Denne gangen dreier det seg blant annet om det politiske spillet.

    «Har departementet øvet press mot Norges Idrettsforbund til å benytte spillemidler i strid med eget vedtak?» er blant spørsmålene komiteen stiller.

    Selv om det var forrige regjering, med kulturminister Linda Hofstad Helleland, som inngikk Kina-avtalen er det nåværende kulturminister som skal svare. Hun har frist 8. mars.

    Kina OL
    Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP
  • Ny dopingsak i OL: Spansk kunstløper testet positivt

    Den spanske kunstløperen Laura Barquero har testet positivt på bruk av forbudte stoffet clostebol, melder Det internasjonale dopingbyrået (ITA), som var ansvarlig for testingen under OL.

    Den positive testen ble tatt 18. februar i forbindelse med kortprogrammet i parløpskonkurransen i Beijing.

    Sammen med partneren Marco Zandron endte hun på 11.-plass.

    Barquero er informert om den positive testen og har muligheten til å be om at B-prøven blir analysert, opplyser ITA.

    Fra før er det kjent at to ukrainske utøvere, bobkjøreren Lidiia Hunko og langrennsløperen Valentyna Kaminska, testet positivt for forbudte stoffer. Det har også den iranske flaggbæreren Hossein Saveh Shemshaki.

    Mest oppmerksomhet har likevel saken om den 15-årige russiske kunstløperen Kamila Valjeva fått. Hun testet positivt allerede 25. desember, men fikk likevel delta i OL. IOC har derimot nektet å dele ut medaljene i lagkonkurransen hun var med å vinne gull i.

    Beijing Olympics Figure Skating
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Journalister kritiserer statsinnblanding i OL

    Foreningen for utenrikskorrespondenter i Kina hevder at utenlandske reportere gjentatte ganger ble utsatt for statlig innblanding under vinter-OL i Beijing.

    Det skriver korrespondentklubben FCCC i en uttalelse mandag.

    Der heter det at «regjeringens innblanding skjedde på regelmessig basis», og korrespondentene sier seg «forferdet over at betingelsene for uavhengig rapportering i Kina fortsatt var dårligere enn den internasjonale standarden under vinter-OL».

    Blant eksemplene er at en reporter ble nektet å intervjue en utøver fra Hongkong i en av OLs offisielle pressesoner. (NTB)

  • OL-heltene har landet på norsk jord

    Det var stor jubel, norske flagg og masse blide fjes da familie og venner tok imot Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo, Marte Olsbu Røiseland og resten av de norske OL-deltakerne på Gardermoen mandag ettermiddag.

    – Det har vært en lang periode nå. Jeg har vært hjemme fem dager siden 1. desember. Jeg har jobba for dette lenge, og på en måte er det godt at det er over, sier Klæbo til den fremmøtte pressen.

    – Jeg har gleda meg veldig til å komme hjem. Men klart, dagen i går var veldig stor, forteller Johaug.

    – Hva skal du nå?

    – Nå skal jeg hjem å feire med to venninner som står der. Det gleder jeg meg veldig til.

    OL i Bejing 2022
    Foto: Javad Parsa / NTB
  • Norge overlegen i medaljestatistikken

    Vertsnasjonen Kina er den store klatreren på medaljeoversikten i vinter-OL. Canada faller kraftig.

    Norge forsvarte topplassen fra for fire år siden. Medaljeoversikten rangeres etter antall gullmedaljer.

    Kina sikret seg bare én førsteplass i lekene i Sør-Korea i 2018. På hjemmebane ble det ni gull.

    Medaljeoversikten (plassering 2018 i parentes) med antall medaljer og gull, sølv og bronse i parentes:

    1) (1) Norge 37 (16-8-13), 2) (2) Tyskland 27 (12-10-5), 3) (16) Kina 15 (9-4-2), 4) (4) USA 25 (8-10-7), 5) (6) Sverige 18 (8-5-5).

    Utvalgte: 9) (13) ROC 32 (6-12-14), 10) (9) Frankrike 14 (5-7-2), 11) (3) Canada 26 (4-8-14), 16) (18) Finland 8 (2-2-4). (NTB)

    Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, medaljeseremoni
    Foto: Heiko Junge / NTB

Johaug takkes og hylles av kineseren som endte sist: – Hun er en «Superwoman»

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 50 km fristil

Langrennsprofiler reagerer på FIS-avgjørelse: – Vet ikke hva de driver med

Sverre Lunde Pedersen på toppen av pallen ni måneder etter ulykken: – En utrolig reise

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal