Hopp til innhold
Olympic rings
Foto: BEN STANSALL / AFP

Vinter-OL 2022

Oppsummert

De 24. olympiske vinterleker foregår i Beijing fra 4. til 20. februar.

 • Stiller nye spørsmål om Kina-avtalen

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte tirsdag nye spørsmål til kulturminister Anette Trettebergstuen om Kina-avtalen fra 2017.

  Avtalen gikk ut på at Norge skulle hjelpe kinesiske utøvere frem til OL i 2022. Den er blitt kritisert for at forrige regjering brukte idretten i et politisk spill og at de har tildelt spillemidler til idrettsforbundet for at NIF skal følge opp avtalen.

  De forrige spørsmålene dreide seg i stor grad om disse spillemidlene. Denne gangen dreier det seg blant annet om det politiske spillet.

  «Har departementet øvet press mot Norges Idrettsforbund til å benytte spillemidler i strid med eget vedtak?» er blant spørsmålene komiteen stiller.

  Selv om det var forrige regjering, med kulturminister Linda Hofstad Helleland, som inngikk Kina-avtalen er det nåværende kulturminister som skal svare. Hun har frist 8. mars.

  Kina OL
  Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP
 • Ny dopingsak i OL: Spansk kunstløper testet positivt

  Den spanske kunstløperen Laura Barquero har testet positivt på bruk av forbudte stoffet clostebol, melder Det internasjonale dopingbyrået (ITA), som var ansvarlig for testingen under OL.

  Den positive testen ble tatt 18. februar i forbindelse med kortprogrammet i parløpskonkurransen i Beijing.

  Sammen med partneren Marco Zandron endte hun på 11.-plass.

  Barquero er informert om den positive testen og har muligheten til å be om at B-prøven blir analysert, opplyser ITA.

  Fra før er det kjent at to ukrainske utøvere, bobkjøreren Lidiia Hunko og langrennsløperen Valentyna Kaminska, testet positivt for forbudte stoffer. Det har også den iranske flaggbæreren Hossein Saveh Shemshaki.

  Mest oppmerksomhet har likevel saken om den 15-årige russiske kunstløperen Kamila Valjeva fått. Hun testet positivt allerede 25. desember, men fikk likevel delta i OL. IOC har derimot nektet å dele ut medaljene i lagkonkurransen hun var med å vinne gull i.

  Beijing Olympics Figure Skating
  Foto: Natacha Pisarenko / AP
 • Journalister kritiserer statsinnblanding i OL

  Foreningen for utenrikskorrespondenter i Kina hevder at utenlandske reportere gjentatte ganger ble utsatt for statlig innblanding under vinter-OL i Beijing.

  Det skriver korrespondentklubben FCCC i en uttalelse mandag.

  Der heter det at «regjeringens innblanding skjedde på regelmessig basis», og korrespondentene sier seg «forferdet over at betingelsene for uavhengig rapportering i Kina fortsatt var dårligere enn den internasjonale standarden under vinter-OL».

  Blant eksemplene er at en reporter ble nektet å intervjue en utøver fra Hongkong i en av OLs offisielle pressesoner. (NTB)

 • OL-heltene har landet på norsk jord

  Det var stor jubel, norske flagg og masse blide fjes da familie og venner tok imot Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo, Marte Olsbu Røiseland og resten av de norske OL-deltakerne på Gardermoen mandag ettermiddag.

  – Det har vært en lang periode nå. Jeg har vært hjemme fem dager siden 1. desember. Jeg har jobba for dette lenge, og på en måte er det godt at det er over, sier Klæbo til den fremmøtte pressen.

  – Jeg har gleda meg veldig til å komme hjem. Men klart, dagen i går var veldig stor, forteller Johaug.

  – Hva skal du nå?

  – Nå skal jeg hjem å feire med to venninner som står der. Det gleder jeg meg veldig til.

  OL i Bejing 2022
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Norge overlegen i medaljestatistikken

  Vertsnasjonen Kina er den store klatreren på medaljeoversikten i vinter-OL. Canada faller kraftig.

  Norge forsvarte topplassen fra for fire år siden. Medaljeoversikten rangeres etter antall gullmedaljer.

  Kina sikret seg bare én førsteplass i lekene i Sør-Korea i 2018. På hjemmebane ble det ni gull.

  Medaljeoversikten (plassering 2018 i parentes) med antall medaljer og gull, sølv og bronse i parentes:

  1) (1) Norge 37 (16-8-13), 2) (2) Tyskland 27 (12-10-5), 3) (16) Kina 15 (9-4-2), 4) (4) USA 25 (8-10-7), 5) (6) Sverige 18 (8-5-5).

  Utvalgte: 9) (13) ROC 32 (6-12-14), 10) (9) Frankrike 14 (5-7-2), 11) (3) Canada 26 (4-8-14), 16) (18) Finland 8 (2-2-4). (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, medaljeseremoni
  Foto: Heiko Junge / NTB

Johaug takkes og hylles av kineseren som endte sist: – Hun er en «Superwoman»

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 50 km fristil

Langrennsprofiler reagerer på FIS-avgjørelse: – Vet ikke hva de driver med

Sverre Lunde Pedersen på toppen av pallen ni måneder etter ulykken: – En utrolig reise

Siste nytt

 • Hovland med kjemperunde – fikk eagle fra 70 meter

  Viktor Hovland gikk annen runde av PGA-mesterskapet i golf på fire slag under par. Nordmannen slo innspillet rett i koppen til eagle på hull fire.

  Hovland var tre slag under par etter første runde og fikk starten på annen runde forskjøvet med noen timer grunnet en ulykke like ved anlegget i morgentimene.

  Da han kom i gang leverte han tre par før det smalt på par fire-hullet nummer fire. Fra om lag 70 meter fikk han eagle. Ballen spratt en gang på greenen før den forsvant.

  – For et sirkus av et golfslag, utbrøt Viaplay-kommentator Joakim Mikkelsen.

  Nordmannen gjorde i etterkant fem birdier og to bogeyer. Han er åtte slag under par totalt etter annen runde og har fire slag opp til turneringsleder Xander Schauffele.

  26-åringen har hatt en tøff start på sesongen etter at han i fjor vant PGA-sluttspillet. Han har blant annet stått over flere turneringer.

  Foran helgens turnering i Louisville, Kentucky ble det kjent at Hovland har gjenopptatt samarbeidet med treneren Joe Mayo.

  Hovland ble nummer to i fjorårets utgave av PGA-mesterskapet. Vinneren av årets andre majorturnering får med seg i overkant av 33 millioner kroner.

  (©NTB)

  Wells Fargo Championship - Round One
  Foto: JARED C. TILTON / AFP
 • Southampton møter Leeds i opprykkskamp til Premier League

  Enten Leeds eller Southampton rykker opp til Premier League. Southampton booket finaleplass i opprykkskvalifiseringen med 3-1 over West Bromwich fredag.

  Opprykksfinalen spilles på Wembley 26. mai. Leeds sikret finaleplass med 4-0-seier over Norwich torsdag. Leeds rykket også ned sist sesong.

  Fra før er det klart at Leicester og Ipswich skal spille Premier League-fotball neste sesong.

  West Bromwich rykket ned i 2021 og må belage seg på en ny sesong på nest øverste nivå.

  (©NTB)

  DSOtmTrX5wQ
  Foto: Reuters
 • Filip Ingebrigtsen dukket ikke opp til start – EM-kravet henger i tynn tråd

  Planen var at Filip Ingebrigtsen fredag kveld skulle løpe 1500 meter i et fransk stevne med mål om å komme under EM-kravet på 3.36,00 og kvalifisere seg for sommerens mesterskap i Roma.

  Selv om han var påmeldt, dukket nordmannen aldri opp til start.

  – Han var ikke helt i form, skriver sportssjef Erlend Slokvik i en tekstmelding til NRK fredag kveld.

  Og nå har 31-årige Ingebrigtsen dårlig tid. EM-kravet må tas innen 26. mai, og det norske friidrettsforbundet offentliggjør EM-uttaket 30. mai.

  Neste mulighet kan være 1500-meteren som arrangeres på Jessheim 24. mai, men det er ikke avklart om Filip Ingebrigtsen løper der.

  Formen i det siste har ikke gitt grunnlag for optimisme. Forrige helg løp han inn på 3.43.03 under et løp i Tyskland.

  Ingebrigtsen, som altså tok EM-gull på 1500-meter i 2016 og VM-bronse i 2017, er dermed et godt stykke unna gammel storhet noen få uker før sommerens mesterskap i Roma, som arrangeres fra 7. til 12. juni.

  OL-kravet på samme distanse er for øvrig 3.33.50.

   NM Friidrett 2023
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal