Hopp til innhold
Olympic rings
Foto: BEN STANSALL / AFP

Vinter-OL 2022

Oppsummert

De 24. olympiske vinterleker foregår i Beijing fra 4. til 20. februar.

 • Stiller nye spørsmål om Kina-avtalen

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte tirsdag nye spørsmål til kulturminister Anette Trettebergstuen om Kina-avtalen fra 2017.

  Avtalen gikk ut på at Norge skulle hjelpe kinesiske utøvere frem til OL i 2022. Den er blitt kritisert for at forrige regjering brukte idretten i et politisk spill og at de har tildelt spillemidler til idrettsforbundet for at NIF skal følge opp avtalen.

  De forrige spørsmålene dreide seg i stor grad om disse spillemidlene. Denne gangen dreier det seg blant annet om det politiske spillet.

  «Har departementet øvet press mot Norges Idrettsforbund til å benytte spillemidler i strid med eget vedtak?» er blant spørsmålene komiteen stiller.

  Selv om det var forrige regjering, med kulturminister Linda Hofstad Helleland, som inngikk Kina-avtalen er det nåværende kulturminister som skal svare. Hun har frist 8. mars.

  Kina OL
  Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP
 • Ny dopingsak i OL: Spansk kunstløper testet positivt

  Den spanske kunstløperen Laura Barquero har testet positivt på bruk av forbudte stoffet clostebol, melder Det internasjonale dopingbyrået (ITA), som var ansvarlig for testingen under OL.

  Den positive testen ble tatt 18. februar i forbindelse med kortprogrammet i parløpskonkurransen i Beijing.

  Sammen med partneren Marco Zandron endte hun på 11.-plass.

  Barquero er informert om den positive testen og har muligheten til å be om at B-prøven blir analysert, opplyser ITA.

  Fra før er det kjent at to ukrainske utøvere, bobkjøreren Lidiia Hunko og langrennsløperen Valentyna Kaminska, testet positivt for forbudte stoffer. Det har også den iranske flaggbæreren Hossein Saveh Shemshaki.

  Mest oppmerksomhet har likevel saken om den 15-årige russiske kunstløperen Kamila Valjeva fått. Hun testet positivt allerede 25. desember, men fikk likevel delta i OL. IOC har derimot nektet å dele ut medaljene i lagkonkurransen hun var med å vinne gull i.

  Beijing Olympics Figure Skating
  Foto: Natacha Pisarenko / AP
 • Journalister kritiserer statsinnblanding i OL

  Foreningen for utenrikskorrespondenter i Kina hevder at utenlandske reportere gjentatte ganger ble utsatt for statlig innblanding under vinter-OL i Beijing.

  Det skriver korrespondentklubben FCCC i en uttalelse mandag.

  Der heter det at «regjeringens innblanding skjedde på regelmessig basis», og korrespondentene sier seg «forferdet over at betingelsene for uavhengig rapportering i Kina fortsatt var dårligere enn den internasjonale standarden under vinter-OL».

  Blant eksemplene er at en reporter ble nektet å intervjue en utøver fra Hongkong i en av OLs offisielle pressesoner. (NTB)

 • OL-heltene har landet på norsk jord

  Det var stor jubel, norske flagg og masse blide fjes da familie og venner tok imot Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo, Marte Olsbu Røiseland og resten av de norske OL-deltakerne på Gardermoen mandag ettermiddag.

  – Det har vært en lang periode nå. Jeg har vært hjemme fem dager siden 1. desember. Jeg har jobba for dette lenge, og på en måte er det godt at det er over, sier Klæbo til den fremmøtte pressen.

  – Jeg har gleda meg veldig til å komme hjem. Men klart, dagen i går var veldig stor, forteller Johaug.

  – Hva skal du nå?

  – Nå skal jeg hjem å feire med to venninner som står der. Det gleder jeg meg veldig til.

  OL i Bejing 2022
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Norge overlegen i medaljestatistikken

  Vertsnasjonen Kina er den store klatreren på medaljeoversikten i vinter-OL. Canada faller kraftig.

  Norge forsvarte topplassen fra for fire år siden. Medaljeoversikten rangeres etter antall gullmedaljer.

  Kina sikret seg bare én førsteplass i lekene i Sør-Korea i 2018. På hjemmebane ble det ni gull.

  Medaljeoversikten (plassering 2018 i parentes) med antall medaljer og gull, sølv og bronse i parentes:

  1) (1) Norge 37 (16-8-13), 2) (2) Tyskland 27 (12-10-5), 3) (16) Kina 15 (9-4-2), 4) (4) USA 25 (8-10-7), 5) (6) Sverige 18 (8-5-5).

  Utvalgte: 9) (13) ROC 32 (6-12-14), 10) (9) Frankrike 14 (5-7-2), 11) (3) Canada 26 (4-8-14), 16) (18) Finland 8 (2-2-4). (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, medaljeseremoni
  Foto: Heiko Junge / NTB

Johaug takkes og hylles av kineseren som endte sist: – Hun er en «Superwoman»

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 50 km fristil

Langrennsprofiler reagerer på FIS-avgjørelse: – Vet ikke hva de driver med

Sverre Lunde Pedersen på toppen av pallen ni måneder etter ulykken: – En utrolig reise

Siste nytt

 • Hedret med ærespris

  Onsdag ble Fearnleys olympiske og paralympisek ærespris tildelt fire utøvere for fremragende prestasjoner i Tokyo og Beijing.

  Karsten Warholm (26) og Salum Kashafali (28) fikk prisene etter å ha satt verdensrekorder og løpt inn til gull på henholdsvis 400 meter hekk og 100 meter i Tokyo.

  – Det er en ære å få motta en sånn pris, sier Kashafali, stolt over sin nyeste pris – foran et japansk TV-team.

  Marte Olsbu Røiseland (31) tok tre gull- og to bronsemedaljer i Skiskyting.

  – Jeg er veldig takknemlig for at det har gått så bra med idretten. Det er veldig stas å bli satt pris på her med tre andre utøvere, sier Røiseland til NRK.

  Pedersen (23) slo til med fire gullmedaljer og en sølvmedalje i alpinbakkene i Kina.

  – Det de fire vinnerne har prestert, er noe av det ypperste det er ulig å oppnå som olympisk eller paralympisk utøver. Alle fire har gode verdier og representerer fremragende prestasjonskulturer i norsk toppidrett, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

  KW
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Åge Skinstad ny sjef for ski-VM 2025

  Det bekrefter arrangøren for VM i Trondheim onsdag. Skinstad fikk jobben i et styremøte tirsdag.

  – Åge har lang og bred ledererfaring, både fra idrett og næringsliv, som dekker svært mange av de viktige områdene i tiden fram mot VM. Han kjenner skimiljøene og frivilligheten i Norge og Trøndelag godt. Han har også et godt internasjonalt nettverk, forteller Ski-VMs styreleder Bård Benum i en pressemelding.

  Skinstad, som har erfaring fra en rekke roller innen langrennssporten, gleder seg til å ta over ledelsen av Ski-VM 2025.

  – For en som har vært til stede på svært mange store skiarrangement er dette drømmejobben, Alle som husker VM i 1982, 1997 og 2011 - og som er glade i skisporten - kan tenke seg en sånn jobb. Jeg var selv til stede under VM i 1997 for NRK, og ønsker å bidra til at VM i 2025 kan bli en enda større folkefest, sier han i pressemeldingen.

  Skinstad erstatter den opprinnelige VM-sjefen Berit Svendsen, som i helgen informerte styreleder Bård Benum om at hun ønsket å fratre sin stilling.

  hkvIAJROpRM
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Bekreftet: Ukraina vil arrangere fotball-VM i 2030

  Ukraina går i kompaniskap med Spania og Portugal og søker om arrangøransvaret for VM-sluttspillet i fotball i 2030.

  Spanias fotballforbund (RFEF) opplyser om det overraskende framstøtet onsdag. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal ha gitt sitt samtykke til planene.

  Også president i Det europeiske fotballforbundet (Uefa), Aleksander Ceferin, er positiv til søknaden.

  RFEF skriver at partnerskapet mellom Ukraina, Spania og Portugal skal styrke båndene til Europa ved å skape håp og gi gjenoppbygningsverktøy til det ukrainske folket.

  De tre landene skal ha planlagt for at krigføringen mellom Ukraina og Russland er over innen 2030, og at gjenoppbyggingen av Ukraina da er i full gang.

  The Times melder at planen er at en av VM-gruppene skal spille kamper i Ukraina.

  I pressemeldingen skriver imidlertid RFEF at planen for selve turneringen ikke er endret. Spania skal fortsatt bruke elleve arenaer, mens det skal spilles kamper på tre stadioner i Portugal. (NTB)

  Statsminister Jonas Gahr Støre besøker Ukraina
  Foto: Javad Parsa / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste