Hopp til innhold

Gullheltene med Riiber-gest: – Han er en inspirasjon

Jørgen Graabak ledet Norge inn til et overlegent gull i lagkonkurransen etter at Jens Lurås Oftebro kvittet seg med konkurrentene. Etterpå sendte laget en varm takk til Jarl Magnus Riiber.

2022 Winter Olympics, day 13, Nordic Combined, Team Gundersen 4 x 5 km

HILSEN: Det norske laget tok med seg et bilde av Jarl Magnus Riiber på pallen etter gullet på lagkonkurransen.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

– Mange følte at vi var svekka uten Jarl, og det ville vi ikke ha noe av. Vi gikk ut og viste hva vi er laget av i dag og tar gullet. Det er veldig stort, sier Jørgen Graabak til NRK etter å ha sikret et overlegent norsk gull på den kombinerte lagkonkurransen.

Ankermannen ble aldri truet og det norske laget jublet lenge før målgang etter at Jens Lurås Oftebro nærmest hadde sikret gullet med et kjemperykk på den tredje etappen.

Midt i jubelen gikk tankene til Jarl Magnus Riiber og den nylig koronafriske lagkameraten var med opp på pallen i form av et bilde.

Vinter-OL i Beijing 2022: Kombinert, lagkonkurranse

GULLSMILET: Jørgen Graabak fikk en enkel jobb med å gå inn til gull på lagkonkurransen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Han er en inspirasjon i treningsarbeid og hele veien. Han er med å pushe oss hele året til å bli bedre, og jeg synes han har vært en inspirasjon gjennom mesterskapet. Han har ikke vært så mye med oss, men hvordan han angriper situasjonen han er i, forteller Graabak.

– Han sitter i Kina i isolasjon, men han velger fortsatt å gripe dagen og gjøre det beste ut av det, skryter Graabak av lagkameraten som onsdag reiste hjem fra Beijing.

Han gir Riiber en del av æren for at Norge kan reise hjem fra Beijing med to gull og to sølv i kombinert.

– Det har vært inspirerende å se på. Hadde han satt seg ned og sippa hadde det vært vanskelig for oss å finne offensiviteten vi har trengt. Det har vært kult å se på, selv om vi synes synd på han, sier Graabak.

Graabak historisk

Det norske stafettlaget hadde et strålende utgangspunkt før langrennsdelen og gikk nærmest samlet ut med de fire favorittene før start. Både Norge, Tyskland og Japan var innenfor tolv sekunder bak ledende Østerrike i Zhangjiakou.

Og de fire store var helt jevne frem til den tredje etappen. Der viste OL-sølvvinner Jens Lurås Oftebro kjempekrefter og skapte en luke for Norge ut på den siste etappen.

Ankermann Jørgen Graabak økte ledelsen fra start og hadde full kontroll på gullet da konkurrentene stoppet opp på den siste runden.

– Han blir tidenes kombinertløper i OL-sammenheng. Går Norge inn til gull uten verdens beste kombinertløper, utbrøt Jann Post.

Med gullet torsdag gikk Graabak forbi Eric Frenzel, Felix Gottwald og Samppa Lajunen og ble tidenes første kombinertløper til å vinne fire OL-gull.

– Det er en artig statistikk. For å være helt ærlig føler jeg meg ganske lik som i går, men jeg hører en del snakke om en kul statistikk så det er selvfølgelig noe jeg kan se tilbake på når jeg ender min karriere. Tror ikke jeg fatter det helt selv ennå, sier Graabak til NRK.

Tyskland og Vinzenz Geiger spurtet inn til sølv foran Japan.

– Det var plan A

Gullet var Norges 14. under lekene i Beijing. Det er tangering av gullrekorden Tyskland og Norge hadde under OL i Pyeongchang.

Etter målgang var det en strålende fornøyd sportssjef Ivar Stuan som møtte NRK.

– Det var plan A hele veien. Det var fire gode hopp, og det var fire gode etapper. Så er det selvsagt junior, som vi kaller han fortsatt, Jens Lurås Oftebro, som gir Jørgen den luka han skal ha ut og da skjønner de andre at det ikke er sjanse, sier Stuan.

– Hva imponerer deg mest?

– Det er lagånden. Det er hele laget, hele gjengen. Alle har stått i det, vi har kjempet hele OL. Jeg synes det har vært mye motgang, så står vi igjen med to gull og to sølv. Så vi må ha jobba ganske bra. Så er det noen fantastiske utøvere som fortjener dette her, også er det veldig leit med Jarl fortsatt. Men han har noen veldig gode lagkamerater. De er olympiske mestere i lagkonkurranse, smiler han bredt.

– Guttedrøm

For dagens store mann, Jens Lurås Oftebro, kommer gullet bare to dager etter at han tok sølv i storbakkerennet. I går fikk han medaljen, og i dag kunne han ta steget helt opp på toppen av pallen sammen med Graabak, Andersen og Bjørnstad.

– Det var veldig stort å stå på pallen med han i går, nå står vi på samme trinnet og vinner gull sammen. Det er utrolig kult. Det er ganske rått at vi topper medaljestatistikken fra Sotsji som jeg tenkte før mesterskapet var umulig. Men det har vi faktisk klart, sier en strålende fornøyd Oftebro.

For Espen Andersen og Espen Bjørnstad ble det premieseremoni for første gang under OL.

– Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse. Det er helt sykt. Man regna kanskje med at man ble sittende i isolasjonshotell i ti-tolv dager når vi kom ned her. Det gjør det enda litt større og, mener Andersen.

Siste nytt

 • Stuttgart berget plassen

  Stuttgart slo Hamburg 6-1 over to kamper i bundesligakvalifiseringen og kan fortsette å kalle seg en toppklubb i tysk fotball. De ledet 3-0 etter første kamp.

  Dermed fortsetter Hamburg på nivå to i tysk fotball. Stuttgart kan på sin side feire fornyet kontrakt i Bundesliga.

  Franske Enzo Millot scoret to ganger for Stuttgart mandag og bidro sterkt til at returkampen aldri ble spesielt nervepirrende for egne fans.

  Sonny Kittel sto bak Hamburgs mål, mens Silas Katompa Mvumpa fastsatte sluttresultatet til 3-1 langt inne i overtiden.

  Mk-1QOreyHQ
  Foto: AFP
 • NHL-klubben signerte nordmann: – Det er helt sjukt

  Den norske landslagslagsspilleren Emil Martinsen Lilleberg er klar for NHL-klubben Tampa Bay Lightning.

  Florida-klubben bekrefter signeringen i sine kanaler mandag kveld. Lilleberg har signert en toårskontrakt.

  Sarpsborg-gutten, som var del av den norske VM-troppen, har tidligere vært aktuell for spill i Arizona Coyotes. Han ble draftet dit for to år siden. I Arizona ble han imidlertid deretter vraket som følge av at det ble oppdaget hjerteproblemer i en medisinsk sjekk.

  – Det er helt sjukt etter den nedturen jeg har hatt med Arizona, og det som skjedde der. Jeg fikk ganske dårlig beskjeder der borte, angående hjertet. De bestemte seg for at de ikke turte på grunn av hjertet, sier Lilleberg til Nettavisen.

  Nå er han klar for spill i NHL.

  Lilleberg har den siste tiden spilt for svenske Oskarshamn. Der har han imponert. Tre mål og totalt tolv målpoeng ble fasiten for backen.

  Sarpsborg-gutten har representert Norge i de tre siste verdensmesterskapene. (NTB)

  Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
  Foto: Alf Simensen / NTB
 • Carlsen havnet i sekunddrama i norsk duell – reddet poeng etter armageddon

  Magnus Carlsen sikret viktige poeng i Norway Chess etter seier mot Aryan Tari i armageddon. Det gjør at Carlsen nå står med 7,5 poeng totalt.

  Carlsen har ikke vunnet noen av langsjakkpartiene i turneringen, men har vunnet fem i armageddon. Turneringsseier ser også vanskelig ut for nordmannen. Fabiano Caruana leder med 13,5 poeng.

  Carlsen og Tari måtte ut i armageddon etter at langsjakkpartiet endte med remis. Carlsen på sin side hadde lite tid å rutte med på slutten av partiet, og så på et tidspunkt ut til å nesten tape på tid.

  – For et drama, utbrøt TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer, da Carlsen akkurat hadde rukket å gjøre sitt trekk.

  Men Carlsen rakk å gjøre sitt trekk, og partiet endte til slutt med remis.

  – Jeg var fornøyd da det stod 11 sekunder og ikke ingenting, sier Carlsen til TV 2.

  Selv om det var Carlsen som havnet i tidsnød, merket også Tari dramatikken i langsjakkpartiet.

  – Et av de mest nervepirrende partiene jeg noen gang har spilt, sa Tari til TV 2 foran avgjørelsen på armageddon.

  Seier i langsjakken gir tre poeng i turneringen. Ved remis blir det ett poeng til hver, i tillegg til at det deles ut et ekstra halvt poeng til den som vinner armageddon. (NRK/NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste