Hopp til innhold

4.-divisjonslag slo ut eliteserielag – her redder keeperhelten alle (!) straffesparkene

To eliteserielag røk ut av første runde i NM onsdag. Det største sjokket stod 4.-divisjonslaget Torvastad og keeper Jørgen Kaldheim Grønningen for.

Jørgen Kaldheim Grønningen

– Det handler om å få et overtak, og når de ser en keeper som er helt galen og redder, så blir de jo usikre, sier Torvastad-keeper Jørgen Kaldheim Grønningen til NRK.

Grønningen ble den store helten som sørget for at 4.-divisjonslaget Torvastad sendte ut eliteserielaget Haugesund i første runde av NM.

Laget holdt Haugesund til 1-1, de kjempet seg gjennom kramper i ekstraomgangene, og det hele måtte avgjøres på straffesparkkonkurranse.

Og der ble en ny cuphelt skapt: For Torvastad-keeper Grønningen reddet fire av fire straffer og sikret avansement.

Jørgen Grønningen

STOPPET ALT: Til daglig jobber Jørgen Kaldheim Grønningen som lærervikar og kommentator. Men onsdag stoppet keeperen fire eliteseriespillere i straffesparkkonkurranse.

Foto: Alf Bjordal

– Eufori, jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg så på dem. De virket veldig usikre. Det var veldig rart at de var det. Det er jo eliteseriespillere mot en 4.-divisjonskeeper. Litt flaks og litt på følelse, forteller keeperhelten.

Til daglig jobber den 20 år gamle keeperen som lærervikar. Han kommenterer også Avaldsnes sine kamper for TV 2.

– Jeg skal egentlig være en del av en utegruppe i to timer og vi skal ut i skogen for å lage hinderløype. Det er planen i morgen, sier han.

– Kanskje du får ta dem med på en fotballbane for å lære dem å redde straffer?

– Det er en god idé. Det tror jeg!

– Som om en Lada skal vinne ett Formel 1-løp

I NRKs cupsending kom tidligere Brann- og Ålesund-spiller Jonas Grønner med en dristig uttalelse:

– Et 4. divisjonslag kan ikke slå ut et eliteserielag. Det er som om en Lada skal vinne ett Formel 1-løp. Forskjellen er for stor, sa Grønner.

Men 4.-divisjonslaget Torvastad fra Karmøy ville det annerledes. I deres første kamp i NM-sluttspillet på 20 år gjorde de nettopp det. De sendte ut et eliteserielag.

For bare minutter ut i andreomgang satte Fredrik Lippestad inn 1–0 for Torvastad.

– Det er ikke mulig. Det går ikke an. Den kampen må snus, sa Grønner.

Knappe kvarteret senere utlignet Haugesund ved Jong-Min Seo, men klarte aldri å snu kampen.

1–1 ble resultatet etter ekstraomganger, og i straffesparkkonkurransen var keeper Grønningen umulig å komme forbi. Dermed sendte han eliteserielaget ut av NM.

– Det er jo umulig. Jeg tror ikke på dette. Det er helt sinnssykt, sier Grønner.

Det skjer ikke ofte at et lag fra nivå fem slår ut et lag fra øverste nivå i første runde av cupen. Forrige gang det skjedde var i 1966.

Se intervjuet med keeperstjernen her:

Sandefjord-sjokk: – Hva er det de driver med?

Men det var ikke bare på Karmøy at eliteserielag fikk problemer. For på Sørlandet gikk det galt for Sandefjord.

Det er under ett år siden at Sandefjord stod for fjorårets cupbombe i den første runden av Norgesmesterskapet.

Da tapte eliteserielaget mot 3.-divisjonslaget FK Eik Tønsberg etter straffesparkkonkurranse.

Onsdag skjedde det igjen.

– Hva er det de driver med? Hva er det de har i drikkevannet? Det er virkelig ikke bra. Å ryke for Fløy i første runde er virkelig ille, sier NRK-ekspert Alexander Schau.

Sandefjord var på besøk hos Fløy, og 2.-divisjonslaget imponerte. Det stod 0–0 til pause, og etter 63 minutter smalt det.

Etter et brudd på midtbanen endte Fløys Sindre Osestad alene med keeper, og der var han iskald og sendte hjemmelaget i ledelsen.

– Det var veldig deilig. Det er klart det er imponerende. Cup er cup, sier målscorer Osestad.

Fløy holdt hele veien inn, og går dermed videre i cupen.

– Det er helt vilt, sier Schau.

null
Spiller nå
Satte norgesrekord i går - tror dette er hemmeligheten 01:04
Neste

Siste nytt

 • Ruuds semifinale utsatt til lørdag

  Casper Ruud og italienske Flavio Cobolli må vente til lørdag med å få spilt semifinalen i ATP 250-turneringen i Genève. Regnvær stoppet gjennomføring fredag.

  Duoen hadde akkurat kommet på banen da voldsomt regnvær la seg over banen, og dermed besluttet dommeren at de skulle ta en pause i påvente av opphold.

  Den pausen varte i over fire timer før det ble bestemt at kampen ikke kunne spilles fredag. Christian Ruud opplyser til NTB at semifinalen skal spilles klokken 10.30 lørdag. (NTB)

  Casper Ruud mot Sebastian Baez
  Foto: AP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB
 • Vipers slo Storhamar og ble sluttspillmester for femte gang på rad

  Vipers Kristiansand er igjen mester i håndballens sluttspill. Sørlendingene kunne slippe jubelen løs etter 32-27 mot Storhamar på bortebane.

  Med seier på hjemmebane i den første kampen kunne Vipers avgjøre best av tre-serien i Hamar fredag. Der fulgte lagene hverandre tett før pause, men etter hvilen fikk Vipers opp farten.

  Nederlandske Lois Abbingh ble toppscorer for vinnerlaget med sine ni nettkjenninger. Vipers har tatt samtlige serie- og NM-titler siden Larviks hegemoni ble brutt i 2017/18-sesongen. (NTB)

  8LrScZLAIz0
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal