4.-divisjonslag slo ut eliteserielag – her redder keeperhelten alle (!) straffesparkene

To eliteserielag røk ut av første runde i NM onsdag. Det største sjokket stod 4.-divisjonslaget Torvastad og keeper Jørgen Kaldheim Grønningen for.

Jørgen Kaldheim Grønningen

– Det handler om å få et overtak, og når de ser en keeper som er helt galen og redder, så blir de jo usikre, sier Torvastad-keeper Jørgen Kaldheim Grønningen til NRK.

Grønningen ble den store helten som sørget for at 4.-divisjonslaget Torvastad sendte ut eliteserielaget Haugesund i første runde av NM.

Laget holdt Haugesund til 1-1, de kjempet seg gjennom kramper i ekstraomgangene, og det hele måtte avgjøres på straffesparkkonkurranse.

Og der ble en ny cuphelt skapt: For Torvastad-keeper Grønningen reddet fire av fire straffer og sikret avansement.

Jørgen Grønningen

STOPPET ALT: Til daglig jobber Jørgen Kaldheim Grønningen som lærervikar og kommentator. Men onsdag stoppet keeperen fire eliteseriespillere i straffesparkkonkurranse.

– Eufori, jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg så på dem. De virket veldig usikre. Det var veldig rart at de var det. Det er jo eliteseriespillere mot en 4.-divisjonskeeper. Litt flaks og litt på følelse, forteller keeperhelten.

Til daglig jobber den 20 år gamle keeperen som lærervikar. Han kommenterer også Avaldsnes sine kamper for TV 2.

– Jeg skal egentlig være en del av en utegruppe i to timer og vi skal ut i skogen for å lage hinderløype. Det er planen i morgen, sier han.

– Kanskje du får ta dem med på en fotballbane for å lære dem å redde straffer?

– Det er en god idé. Det tror jeg!

– Som om en Lada skal vinne ett Formel 1-løp

I NRKs cupsending kom tidligere Brann- og Ålesund-spiller Jonas Grønner med en dristig uttalelse:

– Et 4. divisjonslag kan ikke slå ut et eliteserielag. Det er som om en Lada skal vinne ett Formel 1-løp. Forskjellen er for stor, sa Grønner.

Men 4.-divisjonslaget Torvastad fra Karmøy ville det annerledes. I deres første kamp i NM-sluttspillet på 20 år gjorde de nettopp det. De sendte ut et eliteserielag.

For bare minutter ut i andreomgang satte Fredrik Lippestad inn 1–0 for Torvastad.

– Det er ikke mulig. Det går ikke an. Den kampen må snus, sa Grønner.

Knappe kvarteret senere utlignet Haugesund ved Jong-Min Seo, men klarte aldri å snu kampen.

1–1 ble resultatet etter ekstraomganger, og i straffesparkkonkurransen var keeper Grønningen umulig å komme forbi. Dermed sendte han eliteserielaget ut av NM.

– Det er jo umulig. Jeg tror ikke på dette. Det er helt sinnssykt, sier Grønner.

Det skjer ikke ofte at et lag fra nivå fem slår ut et lag fra øverste nivå i første runde av cupen. Forrige gang det skjedde var i 1966.

Se intervjuet med keeperstjernen her:

Sandefjord-sjokk: – Hva er det de driver med?

Men det var ikke bare på Karmøy at eliteserielag fikk problemer. For på Sørlandet gikk det galt for Sandefjord.

Det er under ett år siden at Sandefjord stod for fjorårets cupbombe i den første runden av Norgesmesterskapet.

Da tapte eliteserielaget mot 3.-divisjonslaget FK Eik Tønsberg etter straffesparkkonkurranse.

Onsdag skjedde det igjen.

– Hva er det de driver med? Hva er det de har i drikkevannet? Det er virkelig ikke bra. Å ryke for Fløy i første runde er virkelig ille, sier NRK-ekspert Alexander Schau.

Sandefjord var på besøk hos Fløy, og 2.-divisjonslaget imponerte. Det stod 0–0 til pause, og etter 63 minutter smalt det.

Etter et brudd på midtbanen endte Fløys Sindre Osestad alene med keeper, og der var han iskald og sendte hjemmelaget i ledelsen.

– Det var veldig deilig. Det er klart det er imponerende. Cup er cup, sier målscorer Osestad.

Fløy holdt hele veien inn, og går dermed videre i cupen.

– Det er helt vilt, sier Schau.

Sjekk Ruuds sommerskille: – Noe av det raffeste jeg har sett 00:21

• Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

Årsaken var at båten var for full.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)