Hopp til innhold
Bejing Kina
Foto: AP

Kina

Oppsummert

Kina er verdens nest mest folkerike land, og blant de eldste kontinuerlige sivilisasjonene i verden. Landet ledes av kommunistpartiet og president Xi Jinping, som er den første lederen siden formann Mao som har sittet i tre 5-årsperioder.

  • Tyskland: Tre personer siktet for spionasje for Kina

    Tysk politi har pågrepet og siktet tre tyske statsborgere for spionasje til fordel for Kina, opplyser påtalemakten i en pressemelding.

    To menn og en kvinne er siktet for å ha overlevert sensitiv teknologi, som kan bli brukt til militære formål, til den kinesiske etterretningstjenesten MSS.

    Politiet har gjennomsøkt både boligene og arbeidsplassene til de tre og gjort flere beslag, ifølge pressemeldingen.

    Ekteparet leverte informasjon til det som ifølge den tyske påtalemyndigheten er en MSS-agent. De mistenkes for å ha samarbeidet med kinesisk etterretning siden juni 2022.

    Den kinesiske ambassaden i Berlin nekter for at anklagene stemmer. De ber Tyskland avstå fra å sverte Kina på politisk vis. (NTB)

  • Titusener evakuert fra uvær i Kina

    Minst tre personer er døde og ytterligere elleve savnet etter flere kraftige regnskyll sør i Kina, ifølge statlige medier. Elleve andre er fortsatt savnet

    Minst 53.000 personer er evakuert i den sørlige provinsen Guangdong de siste dagene, ifølge Xinhua. Av disse ble mer enn 45.000 evakuert fra byen Quingyuan, som ligger langs bredden av Bei-elven.

    Det kraftige regnet ventes å fortsette mandag, og naboprovinsene kan også komme til å bli rammet, melder Kinas meteorologiske institutt.

    (NTB)

  • Elleve personer savna etter uvær i Kina

    I Kina er elleve personer savna etter uværet som herjer Guangdong i sørlige Kina. Provinsen er ramma av det AFP kaller kontinuerlig kraftig regn. Regnet er venta å fortsette i dag, og 53.000 er allerede evakuert fra hjemmene sine.

    Guangdong er en av de mest folketette provinsene i Kina. Statlige media varsla i går om elveflommer opp mot 5,8 meter.

  • Millioner trues av flom i Kina

    Etter svært kraftig regn er det fare for storflom i Guangdong-provinsen sør i Kina. Myndighetene iverksetter planer for å beskytte millioner av innbyggere.

    Ifølge kringkasteren CCTV melder kinesiske eksperter at det er hundreårsflom i vente. Flere elver i deltaet der Perlefloden renner ut i Sørkinahavet, er rammet.

    Det har allerede vært jordskred i seks landsbyer ved byen Jiangwan, nord i provinsen. Her skal flere mennesker være begravd av jordmassene.

    Flere enn 45.000 mennesker skal være evakuert i byen Qingyan. (NTB)

  • Tyskland: Ber Kina påverke Russland til å stanse krigen

    – Eg har spurt Xi om å prøve å påverke Russland til å stoppe krigen i Ukraina, seier Tysklands statsminister Olaf Scholz tysdag. Det skriv Reuters.

    Scholz kom til Kina sundag, og møter Kinas president Xi Jinping.

    Scholz har sagt at han har som mål å diskutere «rettferdig fred» i Ukraina med Kinas president.

    Statsminister i Tyskland Olaf Scholz
    Foto: Kay Nietfeld / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no