Hopp til innhold
Kommunale arbeidere sprayer desinfiserende midler utendørs i Xian i et forsøk på å stoppe smittespredningen.
Foto: STR / AFP

Kina

Oppsummert

Kina kjører stram linje med nulltoleranse for koronasmitte, noe som medfører omfattende nedstenginger og massetesting for å forsøke å hindre ytterligere smittespredning.

 • Kinas utenriksminister er på besøk i Myanmar

  Kinas utenriksminister Wang Yi kom søndag på sitt første besøk til Myanmar siden de militære tok makten i et kupp i fjor.

  Wang skal sammen med utenriksministrene fra Myanmar, Laos, Thailand, Kambodsja og Vietnam delta på et møte i det kinesisk-ledede samarbeidsrådet for Lankang-Mekong i byen Bagan.

  Myanmars militærregime sier at møtet og de utenlandske ministrenes besøk er en anerkjennelse av regimets legitimitet, mens opposisjonen mener møtet er i strid med fredsbestrebelsene til ASEAN. (NTB)

 • Mange savnet etter forlis i Sør-Kinahavet

  Over 20 mannskapsmedlemmer er savnet etter at et skip forliste og brakk i to under en tyfon i Sør-Kinahavet lørdag.

  Skipet befant seg 160 nautiske mil sørvest for Hongkong da det brakk opp i to deler, og mannskapet på 30 måtte gå i båtene. Tre mennesker er foreløpig reddet.

  Dramatiske bilder viser et helikopter som heiste et menneske opp fra det halvt sunkne fartøyet mens bølgene feide over dekk. De tre overlevende sier at andre kan ha blitt feid bort av bølgene før helikopteret kom.

  Forliset fant sted rundt 300 kilometer sør for Hongkong. Myndighetene i Hongkong, som sto for redningsaksjonen, har ikke oppgitt navn eller opprinnelse til fartøyet. Men ifølge South China Morning Post dreier det seg om skipet Fujing001, som seiler under kinesisk flagg.

  Flere fly og helikoptre er satt inn i redningsinnsatsen, som ventes å pågå inn i nattetimene.

  Tyfonen oppsto midt i Sør-Kinahavet tidligere lørdag og feide lørdag ettermiddag inn i Guangdong-provinsen i det sørlige Kina.

  (NTB)

  China Ship Emergency
  Foto: Handout / AP
 • Karantenetiden i Kina halveres for innreisende

  Kinesiske myndigheter halverer karantenetiden for innreisende fra utlandet, melder AFP.

  Nå må tilreisende tilbringe syv dager på karantenehotell, og ytterligere tre dager i hjemmekarantene.

  Tidligere måtte reisende tilbringe minst to uker på karantenehotell ved ankomst.

 • Kina tilbyr seg å megle på Afrikas Horn

  Kina tilbyr seg å være fredsmegler på Afrikas Horn, blant annet i konflikten mellom regjeringen og Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) i Etiopia.

  Utsendinger fra Etiopia, Somalia, Djibouti, Sudan, Sør-Sudan, Uganda og Kina har denne uka vært samlet i Addis Abeba for å diskutere «sikkerhet, styresett og utvikling».

  Tilbudet ble tilsynelatende avvist av den etiopiske presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver Redwan Hussein som berømmet Kina for å spille «en støttende rolle», men som understreket at løsninger på kriser «må komme innenfra».

  Kinas eneste militærbase i utlandet ligger i Djibouti der kineserne også har en havn, og landet har store økonomiske interesser i regionen.

  (©NTB)

 • Minst en person døde etter brann i et petrokjemisk anlegg i Kina

  Minst en person er død etter at en brann brøt ut i et petrokjemisk anlegg i Shanghai lørdag, melder statlige medier i Kina. Nødetater fra distriktene Jinshan og Fengxian bistår brannvesenet i Shanghai med å få kontroll over brannen, melder CNN.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no