Kina-demonstrasjon i Hongkong med bilde av president Xi Jinping
Foto: Kin Cheung / AP / NTB Scanpix

Kina

Oppsummert

Folkekongressen starta i Beijing fredag, og økonomi blir eit viktig tema. Det er og venta at kongressen vil vedta å endre vallova i Hongkong. 3000 delegatar deltek på kongressen som varar ei heil veke.

 • Folkeavstemning om universitet

  Ungarns statsminister ombestemmer seg og vil ha folkeavstemning om etableringen av et kinesisk universitet i Budapest.

  Folkeavstemningen skal holdes etter valget på ny nasjonalforsamling neste år.

  Det har vært store protester mot det nye universitetet. «Ungarske penger til ungarske universiteter» og «Vi vil vikke bli en koloni» har vært noen av slagordene mot kinesernes planer.

 • Kina sender folk til romstasjon

  For første gang på fem år gjennomfører Kina en bemannet romferd. Det første mannskapet til landets nye romstasjon forlater jorden torsdag.

  Mannskapet skal tilbringe tre måneder på romstasjonen Tiangong. Reisen deres blir dermed også Kinas lengste bemannede romferd så langt.

  I løpet av det neste halvannet året er det planlagt ytterligere elleve romferder for å fullføre konstruksjonen av Tiangong.

  China Space Station
  Foto: Ng Han Guan / AP
 • – Ingen lekkasje fra atomkraftverk

  Miljødepartementet i Kina sier at det ikke har vært noen merkbar endring i utslippsnivåene fra atomkraftverket Taishan etter flere meldinger om utslipp av stråling den siste uken. Det melder Reuters.

  De kinesiske myndighetene sier at enkelte drivstoffsstaver har blitt skadet, men at dette foregikk innenfor sikkerhetsrammene for kraftverket. Taishan befinner seg sør i Kina, i Guangdong-provinsen.

  China Nuclear Power Plant
  Foto: Planet Labs Inc. / AP
 • Kina teller ned til romferd

  Kina sender tre astronauter til verdensrommet på torsdag. De skal ferdigstille arbeidet på Kinas nye romstasjon. Astronautene, eller «taikonautene», som drar med raketten Shenzhou-12 er Nie Haisheng (56), Liu Boming (54), og Tang Hongbo (45). «Shenzhou» betyr «himmelsk fartøy». Nie blir med det den eldste personen Kina har sendt til rommet.

  Kinesiske astronauter, Nie Haisheng, Liu Boming, og Tang Hongbo, fotografert 16. juni 2021 på Jiuquan Satellite Launch Center i Jiuguan i Kina.
  Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB
 • – Organdonasjon under tvang i Kina

  Menneskerettseksperter fra FN sier de har «troverdig informasjon» om at internerte fra minoritetsgrupper i Kina kan bli utsatt for tvungne organdonasjoner. Beijing avviser anklagen på det sterkeste.

  Tolv uavhengige eksperter, som har FN-mandat, men ikke snakker på FNs vegne, sier i en uttalelse at internerte fra minoritetsgrupper ser ut til å bli tvunget til en rekke medisinske undersøkelser. Prøveresultatene blir så lagt inn i en database for organdonasjon, hevder ekspertene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no