Hopp til innhold
Valhall-feltet i Nordsjøen
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oljeprisen

Oppsummert

Prisen på nordsjøolje svinger kraftig, og er nå på det laveste nivået på 15 måneder. OPEC+-landene har blitt enige om å kutte i oljeproduksjonen. Saudi-Arabia og Russland vil begge kutte 500.000 fat daglig fra mai 2023.

  • Oljeprisen over 90 dollar

    Prisen for nordsjøolje har steget hele 17 prosent så langt i år, og passerer torsdag kveld 90 dollar fatet.

    Prisen på råolje har steget kraftig de siste månedene. I desember lå den på rundt 72 dollar fatet, ifølge Reuters.

    OPEC+, organisasjonen for land som eksporterer olje, har innført frivillige produksjonskutt på 2,2 millioner fat per dag. Dette er i tillegg til eksisterende kutt på 3,66 millioner fat som ble avtalt i 2022.

    Både lavere produksjon fra medlemsland, spenninger i Midtøsten som følge av konflikten mellom Israel og Hamas og større etterspørsel har bidratt til prisøkningen.

  • Shells overskudd mer enn halvert

    Den britisk-nederlandske oljegiganten Shells overskudd ble mer enn halvert i fjor, viser nye resultater.

    Overskuddet for 2023 ble på 19,4 milliarder dollar, tilsvarende 205 milliarder kroner.

    Det er betydelig lavere enn 2022-overskuddet på 39,9 milliarder dollar, som da ble omtalt som det beste i selskapets historie. Det svært gode resultatet i 2022 kom etter at Russlands invasjon av Ukraina førte til økte olje- og gasspriser.

    Prisene har siden sunket, noe som forklarer nedgangen i 2023.

    (NTB)

  • Saudi-Arabia dropper planen om å øke oljeproduksjonen

    Saudi-Arabia har sådd tvil om fremtiden til det globale oljemarkedet og har forlatt planene om å øke sin råoljeproduksjonskapasitet med 1 million fat per dag.

    Beslutningen er et slag mot Joe Biden, som hadde håpet å dra nytte av lavere pumpepriser under valgåret i USA, skriver The Guardian.

    Verdens største eksportør signaliserte tirsdag en stor endring i politikken sin ved å beordre det statlige oljeselskapet, Saudi Aramco, til å droppe planene om å utvide sin maksimale produksjonskapasitet til 13 millioner fat per dag innen 2027.

    Avgjørelsen skjer noen uker etter at en innflytelsesrik rapport fant at en verdensomspennende topp i etterspørsel etter råolje kan komme før slutten av dette tiåret.

    Beslutningen har reist spørsmål om fremtiden for global oljeetterspørselsvekst.

    Aramco's oil field in the Empty Quarter
    Foto: Reuters
  • Shippingselskapene stiger på Oslo Børs etter Jemen-angrep

    Oljeprisen og shippingselskapene på Oslo Børs stiger etter de amerikanske og britiske angrepene i Jemen i natt.

    Hovedindeksen på Oslo Børs var fredag morgen opp 0,86 prosent til 1300,87 poeng.

    Shippingselskapet Hafnia steg fredag morgen med 2,6 prosent, mens John Fredriksen-rederiet Frontline gikk opp med 2,5 prosent.

    Det norsk-svenske rederiet Wallenius Wilhelmsen gikk opp 0,3 prosent, mens gassfraktrederiet BW LPG steg med 1,8 prosent.

    Samtidig stiger oljeprisen. Et fat nordsjøolje ble fredag morgen omsatt for 79,30 dollar, en økning på 1,3 prosent.

    Natt til fredag gikk amerikanske og britiske styrker til angrep på houthi-bevegelsen i Jemen. Det skjer etter ukevis med uro og angrep fra houthi-bevegelsen på containerskip som passerer Rødehavet.

    (NTB)

  • Verdsbanken trur oljeprisen kan bli pressa opp

    Dersom krigen mellom Israel og Hamas blir trappa opp, kan det føre til at oljeprisen blir pressa opp til «nye og ukjende» høgder, ifølge ein ny rapport frå Verdsbanken. Dette kan føre til at matprisane også aukar ytterlegare.

    Ifølge rapporten vil krigen ha lite å seie for oljeprisen om krisa ikkje blir trappa opp. Ei mellomstor opptrapping vil kunne føre til ein prisauke opp mot 35 prosent, medan ei stor opptrapping vil kunne føre til at oljeprisen aukar mellom 56 og 75 prosent, skriv Verdsbanken.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no