Hopp til innhold

Her er Nobel-programmet

Det hvite hus har nå endelig fastsatt hva president Barack Obama rekker og ikke rekker under sitt Nobel-døgn i Oslo.

Oslo under Obama-besøket
Foto: Scanpix/ NRK

- Vi har vært forberedt på at bekreftelsen av programmet kunne komme sent, og har stålsatt oss for det - selv om vi liker å ha noe mer kontroll - og tror vi har det nå også.

- Vi synes det som nå er bekreftet er tilfredsstillende for oss, det dekker de viktigste postene på Nobel-programmet, sier Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad til NRK.no.

Det kan komme endringer også de siste dagene, men programmet i forbindelse med mottakelsen av Nobels fredspris ser nå slik ut etter at bekreftelsen er kommet fra Det hvite hus:

Torsdag 10.desember

I og med at Det hvite hus i helgen flyttet Barack Obamas opptreden på klimatoppmøtet i København fra 9. desember til 17.-18. desember, etter ønske fra flere av verdens ledere, betyr det at presidenten nå ankommer Norge på morgenen den 10. desember og ikke kvelden den 9., slik det var lagt opp til i forrige uke.

Air Force One

Air Force One

Foto: Frederic J. Brown / Scanpix/AFP

Presidentflyet Air Force One flyr trolig fra Washington DC ved midnattstider norsk tid.

Klokken 08.45 (anslått tidspunkt)

Ankomst Gardermoen militære flyplass med Air Force One. Presidenten møtes av lederen av Nobelkomiteens nestleder Kaci Kullman Five samt representanter fra Forsvaret og Utenriksdepartementet.

Air Force One møtes av norske jagerfly der hvor den norske terriorialgrensen starter vest i havet og eskorteres inn til Gardermoen.

Landingspunktet avhenger av værforholdene over Atlanterhavet, som påvirker flytiden.

Klokken 08.45-09.15

Presidenten fraktes inn til Oslo sentrum.

Hvis været tillater det, blir det helikopter for å spare tid. Både norske og amerikanske forsvarshelikoptre vil følge presidenthelikopteret, kalt Marine One.

USAs president Barack Obama på vei ut fra helikopteret Marine One

USAs president Barack Obama på vei ut fra helikopteret Marine One.

Foto: Seoul Loeb / Scanpix/AFP

Det er begrenset med aktuelle landingssteder for presidentens spesialbygde Sikorsky-helikopter. To sannsynlige alternativer er helikopterplattformen på toppen av Regjeringsbygget eller på bakken inne på det militære området på Akershus festning. Uansett må en større kortesje stå klar for å frakte presidenten videre.

Blir det bilkortesje, bekrefter politiet overfor NRK.no at de mest sannsynlig velger E6.

E6 vil da bli stengt fra Gardermoen og inn til Oslo i sørgående retning i en halv times tid. Det samme blir tilføreselsveier, påkjøringsramper og gangbroer. Politiet oppfordrer derfor de som kan, å benytte kollektivtrafikk denne dagen.

Klokken 09.20

Besøk på Nobelinsituttet. Her skal årets fredsprisvinner kvittere for prisen og få overrakt beviset på prispengene på 10 millioner svenske kroner. Også førstedame Michelle Obama deltar på besøket, som er satt opp til å vare 25 minutter.

Klokken 10.05

Samtaler med statsminister Jens Stoltenberg på Statsministerens kontor. Klima kommer til å bli hovedetema ved siden av krigen i Afghanistan og den nye strategien der.

Klokken 10.45

Kort pressetreff i forbindelse med møtet med Stoltenberg. Kun såkalte "statements" vil bli gitt, pressen gis ikke anledning til å stille spørsmål.

Klokken 12.00 eller 12.10

Audiens på Slottet. Kong Harald og dronning Sonja mottar presidenten og førstedame Michelle i Fugleværelset, hvor utvalgt presse får være til stede, før det blir en privat seanse på kontoret til kongen. Også kronprinsparet vil være til stede under audiensen.

Audiensen varer normalt i 15 minutter.

Klokken 13.00-14.20

Utdelingsseremoni i Oslo rådhus med inviterte til stede. Det er plass til 952 personer i Rådhuset under seremonien.

Norske statsråder med statsminister Jens Stoltenberg i spissen. Stortingspresident Dag Terje Andersen og andre stortingsrepresentanter er selvsagte gjester sammen med USAs ambassadør Barry White. Den svenske ambassadøren er også til stede, fordi nobelprisene i opphav er svenske.

34 av de inviterte tilhører følget til Obama. Nobelinstituttet har ikke fått noen endelig oversikt over hvem som blir med følget til Oslo, annet enn at søsteren Auma Obama med familie kommer fra Kenya.

Rahm Emmanuel, Valerie Jarrett og David Axelrod

Obamas nærmeste trio i Det hvite hus, Rahm Emmanuel, rådgivere Valerie Jarrett og David Axelrod, er påtenkt å være med til Oslo.

Foto: Scanpix/AP

Med i Obamas følge blir trolig også - hvis det ikke skjer noe hjemme eller ute som må håndteres - den indre kretsen i Det hvite hus. Dette gjelder stabssjefen Rahm Emmanuel, rådgiverne David Axelrod og Valerie Jarrett samt nasjonal sikkerhetsrådgiver James Jones. Alle var sentrale under nominasjons- og presidentvalgkampen i 2008 og har nå sentrale stillinger i Det hvite hus.

Nobelkomiteen stiller selvsagt fulltallig som vertskap. Også årets Nobelkunstner, Per Fronth, vil være til stede sammen med flere av artistene som skal opptre på Nobelkonserten, inkludert konsertvertene Will og Jada Pinkett Smith.

Den norske sopranen Solveig Kringlebotn, den kinesiske mesterpianisten Lang Lang og amerikanske Esperanza Spalding har æren av å utgjøre de kunstneriske innslagene.

Det knyttes stor spenning til hva Obama vil si i sitt Nobel-foredrag, altså takketalen for fredsprisen.

Klokken 14.30-19.00

Ikke noe offisielt program.

- Fra 14 og utover er det morgen i USA, og da skal presidenten arbeide med politiske saker. Han har jo et land å styre, sier Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad til NTB.

Klokken 19.00

Håp om at prisvinneren hilser fakkeltoget arrangert av Nei til Atomvåpen fra balkongen på Grand Hotel. Også organisasjonene Fredsinitiativet og Norges Fredsråd arrangerer sin demonstrasjon. De forventer at rundt 200 utenlandske aktivister kommer til Oslo for å være med i markeringen.

Begge demonstrasjonene skal ende opp på Eidsvolls plass foran Stortinget og Grand Hotel. Politiet har et lønlig håp om at deltakerne respekterer at det er en fredspris som deles ut, og ikke lager bråk.

Klokken 19.30

Nobelbanketten i Speilen på Grand Hotel. 250 gjester er invitert.

Speilsalen på Grand Hotel

Speilsalen på Grand Hotel.

Foto: Grand Hotel

Statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, stortingspresident Dag Terje Andersen, kulturminister Anniken Huitfeldt og høyesterettsjustitiarius Tore Schei representerer det offisielle Norge sammen med kongeparet.

Også vertskapet til Nobel-konserten Will og Jada Pinkett Smith er innbudt sammen med enkelte av Nobel-artistene.

Nobelmenyen holdes hemmelig til gjestene har satt seg til bords. Men valget er gjort av Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad og arrangementssjef Sigrid Langebrekke sammen med hotelldirektøren, restaurantsjefen og kjøkkensjefen på Grand.

En fast rett står alltid på menyen, nemlig norsk akevittsorbet. I tillegg forsøker man å servere én vin fra vinnerens hjemland, noe som absolutt burde være mulig i år. Og så er det alltid en fredsdue på desserten.

Oppdekningen gjøres med det faste Nobel-serviset, som består av 21 deler per person.

Fredag 11. desember

Presidenten forlater Norge fra Gardermoen flyplass klokken 10.25 sammen med deler av sitt følge.

Utgår

Dette betyr at lunsjen på Slottet og besøket på Nobels fredssenter, som har laget til en ny utstilling om Barack Obama og årets tildeling, ikke blir noe av, slik NRK.no tidligere har fortalt at det lå an til.

Direktør Bente Erichsen uttrykker skuffelse over dette, og sier de fikk vite om den endelige beslutningen i helgen.

Den tradisjonelle barnefredsdemonstrasjonen blir også oversett.

CNNs Jonathan Mann intervju USAs tidligere president Jimmy Carter

Jimmy Carter vil fortsatt være den eneste av USAs presidenter CNNs Jonathan Mann har intervjuet i forbindelse med Nobelprisen.

Foto: Knut FJeldstad / Scanpix

For pressen blir det heller ingen Nobel-fest. Den tradisjonelle pressekonferansen hvor prisvinneren møter norsk og internasjonal presse, holdes heller ikke. Og det årvisse CNN-intervjuet er avlyst, for første gang på 14 år.

Nobelkonserten på fredag kveld går også av stabelen uten prisvinneren til stede.

- Det som tidlig ble gjort klart fra amerikansk side, er at presidenten skal styre USA under oppholdet i Oslo. USA har jo verdensomspennende interesser, så de har understreket at det må være mye tid for Obama til å ta seg av disse sentrale oppgavene, sa Geir Lundestad, direktør ved Nobelinstituttet, til NRK på fredag.

Oslo sentrum

Det opprettes fire sikkerhetssoner i Oslo sentrum under presidentbesøket. Hovedsonene blir rundt Grand Hotel, som mer eller mindre gjerdes inn og får "flyplasskontroll" foran inngangen, og Oslo rådhus hvor utdelingen skal foregå.

Grand Hotel

Grand Hotel kommer til å bli mer eller mindre gjerdet inn under besøket.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Deler av Karl Johan og gatene rundt Grand Hotel sperres av så lenge presidenten har opphold der, det samme med Rådhusplassen og Fritjof Nansens plass ved Rådhuset før og under seremonien. Også Stortingsgaten blir berørt i perioder.

Også gatene ved Nobelinstituttet blir stengt, så lenge presidentparet befinner seg der.

Se Slik er Oslo under Obama-besøket for detaljert oversikt.

Politiet forsøker å la kollektivtrafikken gå mest mulig som normalt. Noe endringer blir det likevel. Mer informasjon finner du her: