- Obama vil snakke om Afghanistan

Barack Obama vil ikke kvie seg for å nevne Afghanistan og avgjørelsen om å sende flere soldater til landet når han tar imot fredsprisen i Oslo, opplyser Det hvite hus.

Barack Obama

Barack Obama mottar fredsprisen som leder for et land i krig.

Foto: Jewel Samad / Scanpix/AFP

Pressetalsmann Robert Gibbs i Det hvite hus

Robert Gibbs er pressetalsmann i Det hvite hus.

Foto: Charles Dharapak / AP

Robert Gibbs, som er talsmann for Det hvite hus, erkjenner at det er en viss ironi i at Obama mottar Nobels fredspris som en «krigspresident».

Da det ble kjent at Obama tildeles fredsprisen, gjorde hovedpersonen det selv klart at selv om han var ydmyk for å få prisen, ledet han fortsatt et land som var i krig i Irak og Afghanistan.

– Vi kommer til å ta opp problemstillingen med at han får Nobels fredspris samtidig som han sender flere soldater til Afghanistan, sier Gibbs til AFP.

Sender flere soldater

I forrige uke kunngjorde Obama at han trapper opp innsatsen i Afghanistan, og sender 30.000 nye soldater til landet.

Dermed består den amerikanske styrken i Afghanistan av hele 100.000 soldater.

– Det er helt klart noe han vil snakke om, sier Gibbs.

Varsler demonstrasjoner

Valget av Barack Obama som fredsprisvinner har vært kontroversielt, og det er varslet flere demonstrasjoner i Oslo torsdag.

Les : Kommer til Norge for å demonstrere

En stor internasjonal undersøkelse kort tid etter kunngjøringen viste at et stort flertall mener at Obama ikke fortjener Nobels Fredspris.

Les: - Obama fortjener ikke fredsprisen
Les: Lundestad svarer Nobel-kritikerne

I sin begrunnelse skrev den norske nobelkomiteen blant annet at Obama har gjort en ekstraordinær innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid, og at han har har skapt et nytt klima i internasjonal politikk.

En oversikt over hvordan fredsprisvinneren ligger an til å løse sine fem tøffeste fredsoppgaver kan du lese her: Obamas fem tøffe fredsoppgaver

Les også: Her er Nobel-programmet

Alt om fredsprisutdelingen