Tar med seg søsteren til Oslo

Auma Obama kommer til Norge når broren skal motta Nobels fredspris.

Auma Obama
Foto: Berit Roald / Scanpix .

Det hvite hus har sendt en oversikt over hvem som muligens vil følge Obama på norgesturen. Hver prisvinner kan invitere med seg 30 gjester.

Mange på Obamas liste er familiemedlemmer, bekrefter direktør på Nobel-instituttet Geir Lundestad overfor NRK.no.

Foruten kona Michelle, er en av dem altså Auma Obama, som var i Norge i forbindelse med årets TV-aksjon.

I et intervju hos Skavlan, uttrykte storehalvsøsteren stolthet over at broren hadde fått fredsprisen.

- Hvis du får en pris for fred, er det en stor ære, uttalte hun da.

Hun og Obama har samme far, den kenyanske politikeren og tjenestemannen Barack Obama senior. Hun er en av halvsøsknene som står Obama nærmest på farssiden og deltok under presidentvalgkampen i USA i 2008.

(Artikkelen fortsetter)

Auma Obama til venstre sammen med Barack Obmas kone Michelle under et valgkampsmøte i 2008.

Auma Obama sammen med Michelle Obama under valgkampmøte i 2008.

Foto: M. Spencer Green / Scanpix/AP

Nobel-direktør Lundestad kan ikke stadfeste hvorvidt Obamas halvsøster Maya Soetoro-Ng, som er bosatt på Hawaii også kommer.

Auma er født i Kenya, men har bodd i Tyskland og England i det meste av sitt liv. liv. Det siste året har hun vært humanitær hjelpearbeider i hjemlandet Kenya og er ambassadør for hjelpeorganisasjonen Care, som var mottaker av årets TV-aksjon.

Bekrefter at hun kommer

Kommunikasjonssjef Gørill Husby Moore i Care Norge bekrefter overfor NRK.no at Auma Obama har takket ja til invitasjonen og kommer til Norge til den 10. desember.

- Jeg snakket med Auma for litt siden, og hun vil komme til Norge og være sammen med Barack Obama mens han er i Oslo. Det skulle jo bare mangle om han ikke tok med seg storesøstera si, ler hun.

Husby Moore sier at Auma Obama reiser som privatperson, og hun tar med seg datteren og mannen sin fra sitt bosted i Kenya. Hun har gjennom Care gitt beskjed om at hun ikke ønsker å la seg intervjue personlig.

- Hun anser dette for å være en svært viktig familiebegivenhet, og er veldig stolt over broren sin.

(Artikkelen fortsetter)

Auma Obama
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Auma Obama på Skavlan

- Vel fortjent

Auma Obama var tidligere i år gjest hos Skavlan, og sa da dette rundt kritikken mot tildelingen.

– Når noen ønsker å gi deg en pris, skal du ikke tenke på om du fortjener den eller ikke – det er noen som ønsker å gi den til deg. Vi kan ikke definere hvordan andre tenker om oss, sa hun, og la til at man må overse slikt.

Selv ble hun helt tatt helt på sengen da prisvinneren ble offentliggjort.

– Plutselig startet telefonen å kime midt på natten, alle journalistene ville ha en kommentar. Jeg var stuptrøtt og la bare på røret, det var ikke før neste morgen jeg forsto hva alt oppstyret hadde vært for, fortalte hun.

Tar med seg stabssjefen

Rahm Emanuel

Kommer: Obamas stabssjef Rahm Emanuel.

Foto: JASON REED / REUTERS

Med i Obamas følge blir også den indre kretsen i Det hvite hus. Både stabssjefen Rahm Emanuel, rådgiverne David Axelrod og Valerie Jarrett samt nasjonal sikkerhetsrådgiver James Jones står på gjestelisten. Alle var sentrale under nominasjons- og presidentvalgkampen i 2008 og har nå sentrale stillinger i Det hvite hus.

Ved at presidenten først svinger innom klimatoppmøtet i København og siden skal være i Oslo i godt og vel halvannet døgn, er det naturlig at sentrale rådgivere følger med.

Møter energiministeren

Fra tidligere er det kjent at energiminister Steven Chu, som selv er nobelprisvinner i fysikk, blir med Obama både til København og Oslo. Han skal ha samtaler med olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

David Axelrod

Kommer: Rådgiver og presidentkampanjesjefen David Axelrod

Foto: Charles Dharapak / AP

- Hvem i hans nærmeste stab som blir med, avhenger av situasjonen i USA og verden når flyet letter. Slik avgjøres ofte i siste sekund, sier Lundestad, som har USA som spesialfelt som forsker og historiker.

Det er også bekreftet at førstedame Michelle Obama kommer. Mens barna Sasha og Malia blir hjemme i Washington med bestemor Marian Robinson.

Førstedamen deltar ikke på på opplegget i København. Det er fortsatt ikke bestemt om hun vil ankomme samtidig med sin mann til Oslo, eller om hun kommer separat til annen tid.

Programmet kraftig kuttet

Det hvite hus har gitt signaler om at Obama trenger en del "presidenttid", tid til å styre USA mens han befinner seg i Oslo.

Det innebærer at Nobel-programmet er kuttet kraftig ned fra det som er vanlig.

Den amerikanske ambassaden og Nobelinsituttet har begge fått tilbakemeldinger Det hvite hus - som nå har stabspersoner i Norge - rundt hva de ser for seg av programposter.

Men ingen detaljer vil bli offentliggjort ennå, av hensyn til sikkerhetsplanleggingen og fordi programmet fortsatt er under revisjon.

- Programmet blir mindre omfattende enn først antatt. Men jeg kan ikke si noe om enkeltposter, sier Geir Lundestad.

Hovedpilarene i programmet, besøket på Nobelinsituttet, audiensen på Slottet, utdelingsseremonien i Oslo Rådhus, hilsningen til fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotel og Nobel-banketten, blir gjennomført hvis ikke noe uforutsett skulle hende.

Nær sagt alle invitasjone til utdelingsseremonien, hvor det er plass til rundt 1000 personer, er takket ja til. Det samme gjelder banketten, hvor rundt 250 gjester er invitert. Her blir sannsynligvis bankett-talen til presidenten liveoverført. Obama er kjent for å holde ikke bare visjonære taler, men også humoristiske når settingen byr seg.

I tillegg vil presidenten og statsminister Jens Stoltenberg ha et møte. Dette blir 10. desember, noen timer før utdelingen, slik NRK.no skrev i går.

Det som ligger an til å falle ut fra ordinært foreslått program er Nobels fredssenter og lunsjen på Slottet, slik man har antatt en god stund nå. Likeledes turen bortom Redd Barnas fredsdemonstrasjon. At det tradisjonelle CNN-intervjuet utgår, var tidlig klart.

Det er allerede klart at presidenten og trolig førstedamen dropper Nobelkonserten, men det arbeides med å gjøre et opptak av presidenten som sendes. Om det blir igjen øvrige familie til å overvære konserten, er ikke kjent.

Barack, Michelle, Sasha og Malia Obama sammen med bestemor Marian Robinson under julegrantenning

Familien Obama sammen med bestemor Marian Robinson denne uken, under julegrantennigen i Washington.

Foto: Jonathan Ernst / Scanpix/Reuters