Her er Obamas musikkvalg

Esperanza Spalding er president Barack Obamas ønske om artist under Nobel-seremonien.

Esperanza Spalding
Foto: Nicolas Kamm / Scanpix/AFP

Nobelinstituttet har nå mottatt artistønsket fra Det hvite hus.

Hver Nobelpris-vinner får ønske seg en egen artist til opptredenen under utdelingsseremonien i Oslo Rådhus.

Det første artistforslaget som kom fra Det hvite hus stab lot seg ikke gjennomføre på grunn av kollisjon med allerede avtalte konserter.

Men Esperanza Spalding stiller, kan Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad bekrefte overfor nrk.no.

- Vi har fått bekreftet at hun har anledning til å komme. Hun vil opptre både under seremonien og på Nobelkonserten, sier Lundestad til nrk.no.

Spalding er en ung jazzartist som spiller kontrabass, synger og komponerer, og hun regnes som et stort talent.

Nobeldirektøren er svært begeistret for Obamas valg.

- For en jazzfrelst mann som meg, er dette helt topp. Og selv om flertallet av artistene som pleier å opptre under seremonien er klassiske musikere, har vi også hatt Emmylou Harris. Vi føler oss veldig komfortable med Spalding, og mener hun vil bli et spennende musikkinnslag, sier Lundestad.

Spalding er ikke ukjent med å opptråd for presidenten, hun var en av flere musikere på en poesi- og musikkkveld i Det hvite hus i mai i år.

Oppveksten lik Obamas

Spalding er født i 1984 i byen Portland i delstaten Oregon, og vokste opp i det hun selv beskriver som et multi-kulturelt nabolag og et tospråklig hjem. Moren, som Spalding fremhever som sitt forbilde, var eneforsørger, og de hadde tilgang på begrensede økonomiske ressuser.

Dermed har hun flere ting til felles med presidenten som ønsker å se henne spille.

Hør Spalding da hun var gjest i Musikkredaksjonen

Esperanza Spalding var fanget av musikken helt fra hun var fire, da hun så den klassiske celleisten Yo Yo Ma spille.

- Det var da jeg skjønte at dette var veien fremover. At jeg ville gjøre noe med musikken, har hun sagt.

Underviste som 20-åring

Hun fikk starte å spille i The Chamber Music Society of Oregon, et klassisk orkester hvor både barn og voksne spiller sammen. I en alder av 15 ble hun konsertmester for orkesteret. Det var også da hun, ifølge seg selv, skjønte at kontrabassen var hennes instrument.

Spalding har vært innom ulike stilarter, som blues, funk og hip-hop, og har opptrådt på lokale klubber. Musikkutdannelsen har hun fra Portland State University og Berklee College of Music.

Hun ble også den yngste underviseren ved Berklee noensinne, som 20-åring. Siden har hun mottatt flere presitsjefylte musikkstipender.

I 2008 utgav hun sitt debutalbum «Heads Up».

Får norsk selskap

Esperanza Spalding får under seremonien selskap av Norges Solveig Kringlebotn, Håvard Gimse og den kinesiske stjernepianisten Lang Lang.

I tillegg er Dag Arnesen Trio hyret inn for å korte ned ventetiden for gjestene som er invitert til seremonien. På grunn av de store sikkerhetstiltakene, hvor alle som skal inn i Rådhuset må gjennom en sikkerhetskontroll, blir alle bedt om å møte opp i god tid.

Alle utenom presidenten og førstedamen, samt enkeltpersoner i det amerikanske Nobel-følget og det norske kongeparet, får benytte hovedinngangen på Rådhuset. Alle andre rutes inn via sjøveien.

Ventetiden deres kortes ned med visning av Obama-dokumentar og musikk.