Slik skal politiet stoppe Obama-bråkmakere

Skjold, køller, hunder og hester er nå avlegs under voldelige demonstrasjoner, mener Oslo-politiet.

Video nsps_upload_2009_11_30_14_2_38_212.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Slik skal politiet stoppe voldelige demonstranter.

Politiet tar heller i bruk disse spesialkjøretøyene med sju-åtte meter brede påmonterte gitter for å stoppe bråkmakere. De seks kjøretøyene brukes som mobile sperringer for å sikre personer eller objekter.

Kjøretøyene skal bevege seg framover i sneglefart, slik at demonstranter ikke skal meies ned av gitrene.

Visepolitimester i Oslo politidistrikt Roger Andresen bedyrer at dette ikke skal brukes for å kneble demonstranter. Tvert imot skal det bli tryggere å demonstrere for dem som ikke har en voldelig agenda.

- Dette sikrer ytringsfriheten på en bedre måte. Dette skal gjøre det lettere for folk å ytre seg innenfor de rammene som det norske samfunnet har vedtatt, sier han.

Les også: Obama kan koste Norge 134 mill

Storinnrykk i Danmark

I Danmark venter politiet 200.000 tilreisende i forbindelse med klimatoppmøtet i København , og politiet der forholder seg avventende til demonstrasjonene som måtte komme.

– Det er en grunnlovssikret rett i Danmark å demonstrere, men det er opplagt at vi er nødt å forberede oss på at vi kan komme til å måtte imøtegå eventuelle voldelige situasjoner, sier sjefinspektør i København-politiet, Per Larsen til NRK.

(Artikkelen fortsetter)

Visepolitimester Roger Andresen og stabssjef Johan Fredriksen

Visepolitimester Roger Andresen (til venstre) og stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo-politiet.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Men i Norge regner politiet med at det blir vesentlig roligere når Barack Obama ankommer landet 9. eller 10. desember. Men Roger Andresen sier at politiet må være forberedt dersom ikke dialog fører fram mot grupper som tyr til vold i demonstrasjoner.

- Vi har en god dialog med dem som ønsker å markere noe under Barack Obamas Oslo-besøk. Og selv om dette er den største utfordringen norsk politi noensinne har hatt, sover jeg veldig godt om natten, sier visepolitimesteren.

Les også: Vil utfordre Obama på fredelig vis

Mindre skader

Politiet beveger seg dermed vekk fra den tradisjonelle måten å opptre på under voldelige demonstrasjoner. Tidligere har vi sett lange rekker med politimannskaper, utstyrt med køller og skjold, i tillegg til bruk av hunder, hester og gass.

Fasiten har vært mange skader på både politi, demonstranter og dyr. Den nye taktikken, som går under navnet «mobilt innsatskonsept», skal også sørge for at politiet framstår som mer nøytralt under demonstrasjoner.

(Artikkelen fortsetter)

Politiets "mobilt innsatskonsept"

Politiets 'mobilt innsatskonsept' skal sørge for færre personskader ved voldelige demonstrasjoner.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Når politi og demonstranter ikke står i hver sin rekke – ansikt til ansikt – skal følelsen av at politiet er en aktør eller en motpart forsvinne, mener politiet.

I dag fikk pressen demonstrert hvordan kjøretøyene fungerer som bevegelige sperringer – med opp mot seks kjøretøy i bredden. Bak kolonnen med kjøretøy vil polititjenestemenn befinne seg – i stedet for å stå i første rekke og være målskiver for gjenstander som blir kastet.

- Ingen demonstranter er skadet i tilfeller hvor mobilt innsatskonsept er tatt i bruk, sier Andresen.

Låner biler til danskene

Dette konseptet innebærer også å ha sektorpatruljer langs marsjruten til demonstrantene. I tillegg opererer man med sivile pågripelsesgrupper, som kan foreta hurtige pågripelser av urostiftere i en mengde – uten bruk av uniformert politi.

Han sier at dette konseptet nå tas i bruk i København, Oslo, Stockholm, Malmø og Gøteborg.

- Norge er det eneste landet som har så store biler, så danskene skal låne dem under klimatoppmøtet etter at Obama har vært her, sier Roger Andresen.