Gjestene tas inn "bakveien"

På grunn av de omfattende sikkerhetstiltakene rundt president Barack Obama, blir det endringer i det tradisjonelle opplegget ved Nobel-seremonien.

Utdelingen av Nobels fredspris til Al Gore i 222007
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Normalt tar seremonien i Oslo Rådhus til klokken 13.00 presis. På grunn av den sterke sikkerheten i år, må inviterte gjester være ute i svært god tid.

Det opprettes trolig en sikkerhetssone rundt Oslo Rådhus. Hvor stor denne blir, er ikke endelig avgjort ennå.

Nytt av året, er at flesteparten av de inviterte må finne seg i «å gå bakveien».

Det er bare presidentparet og VIP-gjester som kongefamilien i tillegg til Nobelkomiteen som i år får bruke hovedinngangen fra borggården. Alle andre inviterte og alt av media, sluses inn via inngangen på sjøsiden.

Arrangementssjef Sigrid Langebrekke har vært ansvarlig for Nobel-arrangemenetene i en årrekke, og er vant til styr, mye planlegging og uforutsette situasjoner.

- Det har vært flere ganger sikkkerthetsutfordringer har vært store. Ikke minst da vi feiret 100 års jubileet i 2001, og 25 tidligere fredsprisvinnere var tilstede samtidig.

- Men dette er første gangen vi ikke bestemt vet når hovedpersonen og følget ankommer og når de reiser igjen. Det skaper jo en spesiell og utfordrende situasjon, sier Langebrekke.

Sikkerhetssone

Alle som skal overvære fredsprisutdelingen, høy som lav i status utenom Kongeparet, bes om å være ute i god tid. Dørene ved sjøsiden åpner klokken 10, tre timer før seremonien tar til.

For å få tiden til å gå raskest mulig, er det i år leid inn musikere for å spille "ventemusikk".

- Alle som skal dit, blir bedt om å komme så tidlig som mulig. Det blir "ventesone" i Rådhusgalleriet i tillegg til at folk blir loset inn på plassene sine.

- På grunn av den lange ventetiden folk må være forberedt på, har vi hyret inn Dag Arnesens trio til å spille frem til seremonien startet, slik at folk i alle fall har noe å høre der de står og sitter, sier Sigrid Langebrekke til NRK.