Kommer til Norge for å demonstrere

Aktivister fra hele verden kommer til Oslo for å delta i fredsdemonstrasjonen under president Barack Obamas besøk den 10. i desember.

Det sier organisasjonene Fredsinitiativet og Norges Fredsråd.

Blant de tilreisende er verdenskjente aktivister fra USA og New Zealand, et gateteater fra Italia og et 9-mannsband fra Venezuela.

– Tilsammen forventer vi opptil 200 personer, sier Benjamin Larsen, leder i Fredsinitiativet.

Mobilisering

Det er grundig informasjonsarbeid som fører de internasjonale aktivistene hit. Fredsinitiativet og Norges Fredsråd har gjennom fredsnettverket International Peace bureau informert over 300 organisasjoner om markeringen den 10.desember.

Også samarbeidet med amerikanske fredsaktivister har vært tett, forteller leder Hedda Langemyr i Norges Fredsråd:

– Budskapet om markeringen har blitt spredt i deres nettverk og gått ut til alle organisasjonene, sier Langemyr

Frykter ikke bråk

Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen er forberedt på at internasjonale aktivistene vil komme, men er ikke redd for at de vil skape bråk under markeringen:

– Vi frykter det ikke, men det er klart at det er dette som er indre grensekontroll. Men det er ingenting som tilsier det, sier Fredriksen til NRK.

Også Larsen tror demonstrasjonen vil gå fredelig for seg, og at aktivister på utikk etter bråk, vil befinne seg et annet sted i Skandinavia.

– De nettverkene i Europa som er interessert i å lage opptøyer er helt fokusert på København nå, så vi regner med at Oslo blir en fredfullt sone, sier Larsen.